Τα 5 πιο παράξενα μουσεία στην Ελλάδα

Συντάκτης: Βαρβάρα Κουφή

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων σήμερα καθώς και την πρόσφατη επαναλειτουργία τους, θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίσουμε τα 5 από τα πιο παράξενα μουσεία που υπάρχουν στη χώρα μας. Η Ελλάδα μπορεί να φημίζεται για τα αρχαιολογικά της μουσεία, όμως δεν είναι η μόνη κατηγορία μουσείων που θα συναντήσει κανείς. 

Μουσείο Αφής

Τα 5 πιο παράξενα μουσεία στην Ελλάδα

Το Μουσείο Αφής ιδρύθηκε το 1984 και βρίσκεται στην Καλλιθέα (Δοϊράνης 198). Ο κύριος στόχος του μουσείου ήταν να διευκολύνει τα άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να αγγίξουν τα εκθέματα, κάτι που δεν επιτρέπεται σε κανένα άλλο μουσείο. Εκτός από αρχαιολογική συλλογή, το μουσείο διαθέτει και τμήμα με εκθέματα της Βυζαντινής εποχής, όπως ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες και πολλά ακόμα αντικείμενα. Επίσης, φιλοξενούνται έργα ατόμων με προβλήματα όρασης. Το Μουσείο αυτό έχει λάβει 2 διακρίσεις. Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς και το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων. 

Μουσείο Καπνού 

Τα 5 πιο παράξενα μουσεία στην Ελλάδα

Το Μουσείο Καπνού ιδρύθηκε το 2003 και βρίσκεται στην Καβάλα (Κ. Παλαιολόγου 4). Από τον καιρό ήδη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα η περιοχή αυτή ασχολείται με την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού. Στόχος, λοιπόν, του μουσείου είναι να δώσει στους επισκέπτες του μια γεύση από τον κλάδο αυτό. Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει θεματικό μουσείο, εκθεσιακά δείγματα, αρχειακές συλλογές και βιβλιοθήκη. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά μηχανές, εργαλεία, πίνακες και αντικείμενα σχετικά με τον καπνό, όπως για παράδειγμα πλάστιγγες και ζυγαριές, κόσκινα και χαρμανιέρες, κάσες δεματοποίησης και άλλα πολλά. Η επίσκεψη σε αυτό το μουσείο μας δίνει τη ευκαιρία να γνωρίσουμε τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Καβάλας. 

Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη

Τα 5 πιο παράξενα μουσεία στην Ελλάδα

Το Μουσείο Ούζου βρίσκεται πού αλλού; Μα φυσικά στο Πλωμάρι της Λέσβου. Η οικογένεια Βαρβαγιάννη, ιδιοκτήτρια του μουσείου και της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, δημιούργησε αυτόν τον εκθεσιακό χώρο με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την 160 ετών οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή ούζου. Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες ούζου, καθώς και οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα αγγλικά και στα ελληνικά. 

Μουσείο Μέλισσας

Τα 5 πιο παράξενα μουσεία στην Ελλάδα

Το Μουσείο Μέλισσας βρίσκεται στη Ρόδο και είναι το μοναδικό μουσείο τέτοιου είδους στην Ελλάδα. Η μέλισσα είναι το πιο ωφέλιμο είδος του ζωικού βασιλείου για τον άνθρωπο. Στον εκθεσιακό αυτό χώρο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών από κοντά και την παράδοση του νησιού στην μελισσοκομία. Μπορεί να παρακολουθήσει μέσα από διάφανες κυψέλες όλη την διαδικασία που ακολουθείται για την δημιουργία του μελιού και άλλων προϊόντων όπως η πρόπολη, το κερί και ο βασιλικός πολτός. Επίσης, υπάρχουν ψηφιακά εκθέματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια, ενώ στο τέλος της επίσκεψης μπορεί κανείς να δοκιμάσει και να αγοράσει φυσικά προϊόντα της μέλισσας. 

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά

Τα 5 πιο παράξενα μουσεία στην Ελλάδα

Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής βρίσκεται στην Κομοτηνή και είναι το μοναδικό μουσείο τέτοιας θεματικής στην Ευρώπη. Τα αρχικά εκθέματα ήταν καλάθια των Ρωμά της Θράκης. Αργότερα, η συλλογή εμπλουτίστηκε και με άλλα εκθέματα από ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία είναι κατασκευασμένα και από μη Ρωμά πληθυσμούς. Στην συλλογή υπάρχουν περίπου 1000 αντικείμενα, όπως καλάθια, βέργες, σκούπες, ψάθες, εργαλεία, από τα οποία εκτίθεται περίπου τα 500. Στόχος του μουσείου είναι η διατήρηση και ανάδειξη της καλαθοπλεκτικής τέχνης των τσιγγάνων και η βελτίωση  της αυτοεκτίμησης τους. 

Συντάκτης: Βαρβάρα Κουφή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.