Τα 5 πιο φθηνά υβριδικά αυτοκίνητα και τα “ατού” τους…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα 5 πιο φθηνά υβριδικά αυτοκίνητα και τα «ατού» τους…Η βενζίνη αγγίζει τα 1,62 ευρώ/λίτρο… και τα υβριδικά αυτοκίνητα μετατρέπονται στους πρωταγωνιστές των λεωφόρων του εξωτερικού. «Όχι» μόνο κινούνται οικονομικά λόγω του ηλεκτρικού μοτέρ που διαθέτουν, αλλά παράλληλα προχωρούν με «πράσινη» φιλοσοφία και μειωμένες εκπομπές CO2. Πρόκειται για μια αξιόπιστη λύση που υπόσχεται εξοικονόμηση καυσίμων εντός της πόλης, λιγότερο καυσαέριο στην ατμόσφαιρα… με μοντέλα που δεν υστερούν σε επιδόσεις, τεχνολογία και πολυτέλεια! Παρακάτω θα βρείτε τα «ατού» των υβριδικών αυτοκινήτων και τα 5 πιο φθηνά και οικολογικά αμάξια που κυκλοφορούν στην αγορά της Ελλάδας…

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο…

Πρόκειται για μια «επανάσταση» στο χώρο του αυτοκινήτου που διαθέτει δυο κινητήρες, οι οποίοι συνδέονται στο σασμάν και είναι σε θέση να κινούν το όχημα… ακόμα και ταυτόχρονα, όταν χρειαστεί! Μέσα στην κίνηση της πόλης και τις χαμηλές ταχύτητες, το υβριδικό ενεργοποιεί τον ηλεκτροκινητήρα, ενώ σε υψηλές ταχύτητες (εκτός πόλης) χρησιμοποιεί τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Παράλληλα, η μπαταρία του ηλεκτροκινητήρα είναι σε θέση να επαναφορτιστεί, καθώς το φρενάρισμα του οδηγού μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Τα «ατού» των οικολογικών μοντέλων

Μειωμένη κατανάλωση: Σε αντίθεση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, το υβριδικό διαθέτει, όχι μόνο συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά και ηλεκτρικό μοτέρ. Ωστόσο, η κατανάλωση επηρεάζεται και από τον τρόπο οδήγησης, καθώς οι απότομες επιταχύνσεις και η βιαστική οδήγηση «κοστίζει» το ίδιο ή και περισσότερο σε σχέση με ένα συμβατικό.

Μειωμένες εκπομπές ρύπων: Λόγω και της ηλεκτρικής κίνησης, το υβριδικό εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, στοιχείο που θεωρείται υπεύθυνο κατά κύριο λόγο για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την αλλαγή του κλίματος.

– Κίνητρα στα τέλη κυκλοφορίας: Τα τέλη κυκλοφορίας των υβριδικών αυτοκινήτων για το 2014 εξαρτώνται από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας. Όσα έχουν κυβισμό κινητήρα έως 1.929 κ.εκ. και έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο, όσα διαθέτουν κυβισμό άνω των 1.929 κ.εκ. πληρώνουν το 50% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Όσα έχουν ταξινομηθεί μετά την 1.11.2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας βάσει των εκπομπών ρύπων CO2.

– Ελεύθερη πρόσβαση στο δακτύλιο του κέντρου και δωρεάν parking στις δημοτικές εγκαταστάσεις.

Πέντε οικονομικά υβριδικά αυτοκίνητα… στην Ελληνική αγορά!

Mitsubishi Space Star

Το νέο μικρό της Mitsubishi με χαμηλό βάρος (από 845 kg) έρχεται για να πάρει τη θέση του Colt. Το Space Star, όχι μόνο έχει υπερβολικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης (4,0 λίτρα/100 χλμ) και εκπομπών CO2 (92 γρ/χλμ), αλλά διαθέτει και κινητήρες υψηλής απόδοσης. Το «ατού» του είναι η κορυφαία αεροδυναμική με συντελεστή οπισθέλκουσας (cd:0,27) που παίζει καθοριστικό ρόλο στη χαμηλή κατανάλωση του μοντέλου. Πάντως, στα crash tests το Mitsubishi Space Star κέρδισε 4 αστέρια, με τους ειδικούς να μιλούν για ένα οικονομικό και «πράσινο» αυτοκίνητο που έχει βγει στην αγορά της Ελλάδας από το Νοέμβριο 2013. Κυκλοφορεί στην έκδοση 1.2 lt /80 HP Intense με πλήρη εξοπλισμό και στην ανταγωνιστική τιμή των €10,990 με απόσυρση.

Honda Jazz

Ένα «πράσινο» αυτοκίνητο από τη Honda, με τον κινητήρα βενζίνης να έχει χωρητικότητα 1,3 λίτρα… και το ηλεκτρικό μοτέρ να οδηγεί στην εξοικονόμηση χρημάτων. Το υβριδικό μοντέλο Honda Jazz φτάνει τους 98 ίππους και χρειάζεται μόλις 4,5 λίτρα καυσίμου για να διανύσει μια απόσταση 100 χλμ με μέτρια κίνηση! Οι επιδόσεις του είναι άκρως ανταγωνιστικές (0-100 χλμ./ώρα σε 12,2 δευτερόλεπτα) και οι εκπομπές CO2 φτάνουν τα 104 γρ./χλμ. Στην Ελλάδα, οι τιμές του ξεκινούν από τα 17.400 ευρώ, καθιστώντας το ένα από τα πιο οικονομικά υβριδικά αμάξια του πλανήτη!

Toyota Yaris HSD

Πρόκειται για την τέλεια υβριδική πρόταση της Toyota που κινείται με τη βοήθεια του βενζινοκινητήρα και ενός ηλεκτρικού μοτέρ με μέγιστη ισχύ τους 100 ίππους. Η κίνηση μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς, ενώ το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου, έτσι ώστε η μέση κατανάλωση καυσίμου να ανέρχεται στα 3,5 λιτρα/100 χλμ. Παράλληλα, οι μπαταρίες νικελίου – μετάλλου καθιστούν εύκολη την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι εκπομπές CO2 φτάνουν στα 79 γρ./χλμ. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο, από ένα Toyota Yaris HSD… ιδιαίτερα οικολογικό! Οι τιμές του ξεκινούν από τα 17.500 ευρώ.

Honda Insight

Με την κατανάλωση καυσίμου του Honda Insight να ορίζεται στα 4,6 λιτρα ανά 100 χλμ, το Honda Insight κοστίζει 22.990 ευρώ και αποτελεί μια οικολογική πρόταση για τους δρόμους της Αθήνας! Πρόκειται για ένα hatchback μεσαίων διαστάσεων που διαθέτει ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1.339 κ. εκ και έχει απόδοση 88 ίππους. Το ηλεκτρικό μοτέρ του έχει ισχύ 14 ίππων και οι εκπομπές του αγγίζουν τα 100 γρ. ανά χιλιόμετρο. Χάρη στο αυτόματο κιβώτιο και τους συσσωρευτές ενέργειας, το Honda Insight μπορεί να πιάσει τα 100 χλμ σε 12,5 δευτερόλεπτα… χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση καυσίμων! Το κόστος του ξεκινά από τα 19.990 ευρώ.

Toyota Prius

Πολλοί μιλούν για το πιο πετυχημένο υβριδικό παγκοσμίως, καθώς διαθέτει, όχι μόνο βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1,8 λίτρων, αλλά παράλληλα «κλέβει» τις εντυπώσεις με το ηλεκτρικό μοτέρ 60 kW. Το Toyota Prius δεν θεωρείται ένα κλασσικό μοντέλο, αλλά παρά τις μεσαίες διαστάσεις του… είναι ικανό να εξοικονομήσει καύσιμα στο μέγιστο! Χάρη στο αυτόματο κιβώτιο και τις μπαταρίες νικελίου – μετάλλου οδηγεί στην κατανάλωση καυσίμου στα 3,9 λιτρα/100 χλμ., ενώ παράλληλα περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 89 γρ./χλμ. Πέρα από τη δυνατότητα επαναφόρτισης των μπαταριών ιόντων λιθίου από την πρίζα, διαθέτει αυτονομία 25 χλμ και κοστίζει 28.360 ευρώ.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.