Τα 5 λάθη της ανακύκλωσης

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η ενεργός συμμετοχή στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης στην πόλη σας σας προκαλεί συναισθήματα ικανοποίησης και υπερηφάνειας. Μισό λεπτό όμως. Διασφαλίστε το γεγονός ότι είστε γνώστες όλων των κανόνων του παιχνιδιού της ανακύκλωσης. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν τους ακολουθούμε είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία. Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τα κοινά λάθη της ανακύκλωσης. Και έπειτα προστατέψτε το περιβάλλον με γνώση!

1. Διαχωρισμός (ή όχι)

Είναι το πρόγραμμα της ανακύκλωσης ενιαίο; Η ενιαία ανακύκλωση επιτρέπει χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο να αναμειχθούν μαζί. Η διπλή ανακύκλωση ξεχωρίζει το χαρτί και χαρτόνι, από το γυαλί, τα πλαστικά και τα μεταλλικά δοχεία. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο μεθόδους. Ακολουθείτε τους κανόνες με βάση τις οδηγίες των κάδων.

2. Πλαστικές σακούλες

Είναι πολύ σπάνιο ένας κάδος ανακύκλωσης να δέχεται πλαστικές σακούλες. Η ρήψη όμως πλαστικής σακούλας προϋποθέτει το γεγονός ότι είναι καθαρή, στεγνή και άδεια. Από τη στιγμή που κατευθυνόμαστε προς έναν κάδο ανακύκλωσης, σχεδόν πάντα δεν πληρούμε τα πρώτα δύο κριτήρια. Η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι εύκολη: α) μην χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες και β) κρατήστε τις σακούλες και απευθυνθείτε σε φορείς που τις ανακυκλώνουν.

3. Καπάκια σε πλαστικά δοχεία

Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός πλαστικών είναι πλέον ανακυκλώσιμος, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα πλαστικά και μεταλλικά καπάκια ΔΕΝ είναι ανακυκλώσιμα. Παράλληλα, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι τα μπουκάλια και τα ποτήρια προς ανακύκλωση πρέπει να είναι άδεια και καθαρά.

4. Μη ανακυκλώσιμο γυαλί

Δεν είναι όλα τα γυαλιά ίδια. Διαφανή μπουκάλια και βάζα είναι επιτρεπτό να ανακυκλώνονται. Κεραμικά πιάτα, πιάτα πορσελάνης ή κύπελλα, καθρέπτες, γυάλινα αντικείμενα εργαστηρίου, λαμπτήρες, πυρέξ, πορσελάνη και γυαλί παραθύρου ΔΕΝ είναι ανακυκλώσιμα. Αυτά τα υλικά έχουν ένα διαφορετικό σημείο τήξεως και διαφορετική χημική σύνθεση από ένα γυάλινο δοχείο. Βλέποντας κάποιο από αυτά τα στοιχεία σε έναν κάδο ανακύκλωσης απορρίπτεται από τους ειδήμονες.

5. Τρόφιμα μέσα σε πακέτα

Αφήστε το κουτί από την πίτσα και τα λιπαρά κινέζικα κουτιά έξω από τον κάδο ανακύκλωσης, όπως και τις βρώμικες χαρτοπετσέτες. Μπορείτε, ωστόσο, να κόψετε και να ανακυκλώσετε το καθαρό επάνω μέρος των κουτιών αυτών. Όταν πρόκειται για ανακύκλωση, κάθε είδους μόλυνσης είναι αποτρεπτική. Γι’ αυτό είναι μείζονος σημασίας να καθαρίζετε προηγουμένως όλα τα αντικείμενα που μπορούν να καθαριστούν (αλουμίνιο, πλαστικό και γυάλινα δοχεία).

6. Αφαίρεση ετικετών από τα μπουκάλια και τα κουτιά

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περιττό βήμα η αφαίρεση ετικετών από τα μπουκάλια. Αφιερώστε όμως λίγο χρόνο και πετάξτε τες ξεχωριστά σε έναν κάδο απορριμμάτων. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τους συνδετήρες ή τα μεταλλικά φερμουάρ που βρίσκονται σε χαρτί ή χαρτόνι.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…