Τα 3 βήματα της σωστής αυτοαξιολόγησης

Συντάκτης: Flowmagazine

Είτε πιστεύετε στον εαυτό σας είτε όχι η αυτοαξιολόγηση είναι πάντα ωφέλιμη και αυτό που προϋποθέτει είναι να ακούμε την εσωτερική μας φωνή.

Η αυτοαξιολόγηση είναι μια αδιάκοπη διεργασία που στη σημερινή εποχή της εξάρτησης από τα social media δεν είναι το καλύτερο υπόβαθρο για σωστές αποφάσεις.

Αυτοαξιολόγηση σημαίνει να είσαι σύμβουλος του εαυτού σου, να διαμορφώνεις  δικές σου απόψεις και να καλλιεργείς τη δυνατότητα της ορθής αξιολόγησης των προβλημάτων σου.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την αποτελεσματική αυτοαξιολόγηση:

 1. Καλλιεργήστε αυτοπεποίθηση

Είναι αναγκαία για την πρόοδο του εαυτού και της καριέρας. Είναι ωστόσο πιο περίπλοκο απ’ ό,τι ακούγεται. Οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι καταφέρνουν να διαχειριστούν τις αντιξοότητες της ζωής και έχουν επίγνωσηχωρίς να εγκλωβίζονται από περιορισμούς.

Η ανασφάλεια στερεί τη δυνατότητα να νικήσουμε τους δαίμονές μας και να προοδεύσουμε. Η αλαζονεία διαβρώνει την επιρροή μας, οδηγώντας τελικά στην αναξιοπιστία μας. Η αυτοπεποίθηση απαιτεί αδιάλειπτη εργασία για τη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στα δύο άκρα.

Τα 3 βήματα της σωστής αυτοαξιολόγησης

 1. Εκφραστείτε

Οι αξιόπιστοι φίλοι και μέντορες είναι αναντικατάστατοι. Ακούστε τους και ακούστε και τον εαυτό σας.

Στην καρδιά της αποτελεσματικής αυτοαξιολόγησης βρίσκεται η δυνατότητα της αμφισβήτησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.

Πολλοί εγκλωβίζονται στο ίδιο μοτίβο αδυνατώντας ν’ ανασυγκροτηθούν και να δουν τα λάθη τους. Όταν βιώνουμε απανωτές αποτυχίες, καλούμαστε ν’ αναρωτηθούμε: «Μήπως το θέμα να το έχω εγώ;»

Απαραίτητη κρίνεται η  αντικειμενική συζήτηση με τον εαυτό, η οποία θα καθορίσει αν τελικά οι πράξεις είναι υπέρ ή εναντίον σας.

 1. Αναλάβετε δράση

Σχεδιάστε την επιτυχία και αξιολογήστε την αποτελεσματικότητά σας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δράστε. Ποτέ δεν θα είστε απόλυτα έτοιμοι ή τέλεια καταρτισμένοι.

Γνωρίστε ανθρώπους, συνάψτε σχέσεις και αναβαθμίστε τις πρακτικές σας. Εμπιστευθείτε την υγιή σας αυτοπεποίθηση και το ένστικτο για να βαδίζετε στον σωστό δρόμο.

Τα 3 βήματα της σωστής αυτοαξιολόγησης

H γνώση του εαυτού απαιτεί χρόνο και ολοκληρώνεται μέσα από την εμπειρία. Για την ειλικρινή αξιολόγηση του εαυτού σας αναρωτηθείτε:

 • Ποιο είναι το δικό μου «γιατί;» Ο σκοπός της ζωής μας είναι συνδυασμός των αξιών, των κινήτρων και της δουλειάς που επιλέγουμε.
 • Η κατανόηση του σκοπού οδηγεί τον άνθρωπο στη σωστή κατεύθυνση.
 • Ποιες είναι οι αξίες; Ποια είναι τα κίνητρά μου;
 • Ποιες είναι αποτελεσματικότερες στιγμές της ημέρας μου;
 • Τι με ανανεώνει;
 • Ποιες είναι οι κλίσεις και οι αυθόρμητες προτιμήσεις μου;
 • Ποιος είναι ο αποτελεσματικός για μένα τρόπος μάθησης;
 • Πώς είναι η συναισθηματική μου νοημοσύνη;
 • Ποια είναι η πηγή της αυτοπεποίθησής μου;
 • Τι με κρατάει δέσμιο; (Οι φόβοι, οι προσδοκίες, οι πειρασμοί, οι ανθυγιεινές συνήθειες).

H αυτοαξιολόγηση είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο και μπορεί να γίνει όσο συγκεκριμένη χρειάζεται. Καλύπτει τομείς της εργασίας, της προσωπικότητας, των ηγετικών και γνωστικών ικανοτήτων.

Είναι χρονοβόρα διεργασία και πολλοί αποφεύγουν τη λήψη της απόφασης. Τα οφέλη που απορρέουν από την ειλικρινή αυτοαξιολόγηση είναι ασύλληπτα, με κυρίαρχα την προσωπική εξέλιξη, την πρόοδο και την αυτογνωσία.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…