Τα 10 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με συναισθηματική νοημοσύνη

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία αν έχουμε, τυχαίνει να έχουμε και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη, φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα μας, καθώς επίσης και στις επιδόσεις που έχουμε σε ορισμένες καταστάσεις.

Γνωρίζουν ποιοι είναι

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να καταλάβουν τι τους κάνει να αισθάνονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά την προέλευση και την πηγή των συναισθημάτων τους και αυτό τους κάνει ικανότερους στην αντιμετώπιση της σύγκρουσης ή των δύσκολων στιγμών.Αυτό δεν είναι εύκολο, επειδή η συναισθηματική μας ζωή μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Το να γνωρίζουμε τι πυροδοτεί πολύ δυνατά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος και η χαρά μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.

Καταλαβαίνουν πώς νιώθουν οι άλλοι

Η ενσυναίσθηση είναι ένα άλλο από τα κύρια στοιχεία συναισθηματικής νοημοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων.Για να αλληλεπιδράσετε με άλλα άτομα σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως στη δουλειά ή στο σχολείο, πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τι νιώθουν. Εάν ένας συνάδελφος είναι αναστατωμένος ή απογοητευμένος, το να αναγνωρίζετε τι αισθάνεται μπορεί να σας δώσει μια πολύ καλύτερη ιδέα για το πώς να ανταποκριθείτε.

Μπορούν να αντιληφθούν εύκολα το ψέμα

Οι άνθρωποι με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη είναι σε θέση να κατανοήσουν πιο εύκολα τους άλλους ανθρώπους. Αυτό σε μερικές περιπτώσεις τους κάνει καχύποπτους αλλά σε όλες τις περιπτώσεις τους δίνει την δυνατότητα να μπορούν να αναγνωρίσουν πότε κάποιος τους λέει ψέματα.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη, ακριβώς επειδή μπορούν να ψυχολογήσουν εύκολα τις ανάγκες του άλλου, είναι πολύ καλοίψεύτες. Γι’ αυτό και μπορούν σε μερικές περιπτώσεις να ηγηθούν. Ξέρουν να ελίσσονται και ξέρουν να σου πουν αυτό που θες να ακούσεις την στιγμή που θες να το ακούσεις.

Τα 10 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με συναισθηματική νοημοσύνη

Έχουν περιέργεια για τους ανθρώπους

Δεν έχει σημασία το αν είναι εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν περιέργεια για όλους όσους τους περιτριγυρίζουν. Είναι προϊόν της ενσυναίσθησης, μιας από τις σημαντικότερες πύλες για ένα υψηλό EQ.

Δυσκολεύονται να βάλουν όρια

Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη που αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν αυτό για να ανέβουν επαγγελματικά ή για να ηγηθούν οπουδήποτε όμως υπάρχουν και άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη που δεν περνούν καλά.Οι άνθρωποι με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη σε πολλές περιπτώσεις είναι ευαίσθητοι. Έχουν την ανάγκη να τους βοηθήσουν όλους, νοιάζονται ακόμη και για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και μπορούν εύκολα να νιώσουν συμπόνια και να προβληματιστούν.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές και προτού οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια (περίπου στην ηλικία της εφηβείας ή και λίγο μεγαλύτεροι) πέφτουν θύματα χειρισμού. Δυσκολεύονται να θέσουν όρια, είναι πάντα διαθέσιμοι όταν τους χρειάζεσαι ακόμη κι αν δεν έχουν χρόνο και νιώθουν συχνά μέσα τους να καταπιέζονται.

Έχουν πάντα κίνητρο

Αυτό σημαίνει ότι έχουν κίνητρο να επιτύχουν τους στόχους τους και είναι ικανοί να διαχειριστούν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά τους προκειμένου να επιτύχουν μακροπρόθεσμα. Μπορεί να είναι νευρικοί για να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους, αλλά γνωρίζουν ότι η διαχείριση αυτού του φόβου είναι σημαντική.Κάνοντας ένα άλμα και κάνοντας την αλλαγή, γνωρίζουν ότι μπορεί να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους.

Τα 10 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με συναισθηματική νοημοσύνη

Έχουν εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες

Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή είναι πολύ καλά συντονισμένοι τόσο με τα δικά τους συναισθήματα, όσο και με αυτά των άλλων. Ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους αποτελεσματικά και επενδύουν κομμάτι του εαυτού τους στη διατήρηση υγιών κοινωνικών σχέσεων και στο να βοηθούν τους γύρω τους να πετύχουν.

Τους αρέσει η μοναξιά

Η αλήθεια είναι πως μπορεί οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα φίλους και να μπορούν να δείξουν ενσυναίσθηση και κατανόηση πιο εύκολα από τους υπόλοιπους, όμως είναι και φορές που τους αρέσει να απομονώνονται.Δεν θέλουν να είναι συνεχώς με κόσμο μέσα στο σπίτι, φτιάχνουν δύσκολα ερωτικές σχέσεις ενώ είναι και φορές που για αρκετές μέρες έχουν την ανάγκη να κάτσουν μέσα, να διαβάσουν ένα βιβλίο, να ακούσουν μουσική ή να δουν ταινία.

Όλοι θέλουν να τους πουν τα προβλήματά τους

Οι άνθρωποι με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη είναι άριστοι ψυχολόγοι. Έχουν έναν τρόπο να σου λύνουν κάθε σου πρόβλημα. Ακριβώς επειδή είναι σε θέση να ψυχολογήσουν καλύτερα τους άλλους, μπορούν πολλές φορές να σου δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις αλλόκοτες συμπεριφορές άλλων ανθρώπων που σε προβληματίζουν.Επίσης μπορούν να καταλάβουν κάθε φορά πως έχεις ανάγκη να σου μιλήσουν εκείνη την στιγμή. Έτσι δύσκολα θα νιώσεις πιεσμένος ή ότι σε κρίνει ένας άνθρωπος με συναισθηματική νοημοσύνη. Θα σου μιλήσει ακριβώς με τον τρόπο που θες και σίγουρα θα βοηθηθείς.

Είναι σε θέση να προσδιορίσουν σωστά τις αιτίες των συναισθημάτων τους

Φανταστείτε ότι απογοητεύεστε και θυμώνετε με έναν συνάδελφο. Καθώς αξιολογείτε τα συναισθήματά σας, αναλύστε με τι είστε πραγματικά αναστατωμένοι. Είστε θυμωμένοι με τις ενέργειες του συναδέλφου σας, ή μήπως ο θυμός σας πηγάζει από απογοητεύσεις και πίεση από κάτι άλλο, όπως πάρα πολλή δουλειά και ευθύνες;Οι συναισθηματικά ευφυείς είναι σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση και να εντοπίσουν σωστά την αληθινή πηγή των συναισθημάτων τους.

Στην αρχή, αυτό μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η συναισθηματική μας ζωή μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη, όσο και ακατάστατη. Ο εντοπισμός της ακριβούς πηγής των συναισθημάτων σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, όταν αντιμετωπίζετε ισχυρά συναισθήματα, όπως αγάπη και θυμό.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.