Τα 10+1 πιο ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία του κόσμου

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

Μια νοερή περιήγηση στα 11 πιο ξεχωριστά βιβλιοπωλεία του κόσμου μάς αφήνει με την αναγνωστική λαχτάρα να βρεθούμε κάποτε σε τέτοιους χώρους προς αναζήτηση του βιβλίου μας!

Εξαιτίας της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού είναι αρκετά δύσκολο οι επιχειρήσεις να κρατηθούν στην αγορά. Χρειάζεται φαντασία, μεράκι και ρίσκο. Για παράδειγμα, στο εξωτερικό οι άνθρωποι αξιοποιούν εγκαταλειμμένα ή παλιά κτίρια και δεν τα αφήνουν να ρημάζουν, όπως συμβαίνει εδώ. Και επειδή υπάρχουν χιλιάδες βιβλιοπωλεία, πρέπει να κάνουν κάτι έτσι ώστε να διαφοροποιηθούν.   άλλα. 

Tell a Story, Πορτογαλία: Το εν κινήσει βιβλιοπωλείο

Είναι μια καινοτόμα ιδέα που εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Πρόκειται για ένα βιβλιοπωλείο σε ένα vintage  μπλε βανάκι. Περιπλανιέται σ’ όλη την Πορτογαλία και προωθεί την πορτογαλική λογοτεχνία. Έχει πολλά πορτογαλικά βιβλία μεταφρασμένα στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά, ώστε οι τουρίστες να έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την χώρα στην οποία βρίσκονται. Πουλάει επίσης στυλό, καρτ ποστάλ και άλλα. Κάποιος που θέλει να τους συναντήσει και να αγοράσει βιβλία αρκεί να τσεκάρει την σελίδα τους στο Facebook για να μάθει σε ποιο σημείο βρίσκονται.

The Book Barge, Αγγλία: Το πλωτό βιβλιοπωλείο

Πρόκειται για ένα στενό σκάφος, το οποίο είναι ταυτόχρονα  και βιβλιοπωλείο, στο κανάλι του Lichfield στο Staffordshire. Μπορεί να είναι αγκυροβολημένο στο Staffordshire αλλά περιφέρεται σε πλωτές οδούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ιδιοκτήτρια Sarah Henshaw ήθελε μια αργή και ήρεμη ζωή γι’ αυτό αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο πλωτό βιβλιοπωλείο για αγορά ή ανταλλαγή βιβλίων. 

Livraria Lello, Πορτογαλία: Το μεγαλοπρεπές βιβλιοπωλείο

Το LivrariaLello στο Πόρτο της Πορτογαλίας είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο της πόλης. Άνοιξε το 1906 και η επιβλητική, art nouveau κόκκινη σκάλα αποτελεί σημείο αναφοράς. Είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, διαθέτει επιχρυσωμένες κολώνες, σκαλιστό ξύλο, διακοσμημένες οροφές, εντυπωσιακό φεγγίτη από βιτρό και χάλκινα ανάγλυφα. Το βιβλιοπωλείο διαθέτει περισσότερους από 100.000 τίτλους βιβλίων, σε πολλές γλώσσες, αλλά και περιοδικά, παλιά και σπάνια βιβλία, CDs και πολλά άλλα. Το βιβλιοπωλείο έμελλε να γίνει ακόμη πιο γνωστό καθώς αυτό φημολογείται ότι ενέπνευσε την J. K. Rowling, την συγγραφέα του Χάρι Πότερ. Πραγματικά, αυτό το νεογοτθικό κτίριο σε μαγνητίζει και δίκαια αποτελεί ένα είδος αξιοθέατου. 

Shakespeare and Company, Γαλλία: Το ιστορικό βιβλιοπωλείο

Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο έχει βαθιά και πλούσια ιστορία. Αποτελούσε το στέκι της υπέροχης Gertrude Stein, του James Joyce, του Ernest Hemingway και άλλων καταξιωμένων ανθρώπων. Το Shakespeare and Co είναι σημείο αναφοράς και αποτυπώνει μια εποχή ελεύθερη, ασυμβίβαστη, γεμάτη δημιουργία και έμπνευση. Το βιβλιοπωλείο άνοιξε το 1919 από την Αμερικανίδα Sylvia Beach ενώ αναγκάστηκε να κλείσει το 1941 εξαιτίας της γερμανικής κατοχής και δεν άνοιξε ποτέ στην αρχική τοποθεσία. Το 1951, ο George Whitman άνοιξε το βιβλιοπωλείο σε μια δεύτερη τοποθεσία κοντά στον Σηκουάνα. Το σημερινό βιβλιοπωλείο αποτίει φόρο τιμής στο πρωτότυπο Shakespeare and Co. Αυτό το μποέμ παριζιάνικο βιβλιοπωλείο αποτελεί ένα μικρό θησαυρό. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει σπάνια και παλιά βιβλία και όχι μόνο. Επίσης, γίνονται ομιλίες, εργαστήρια και ετήσιο φεστιβάλ με μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς του κόσμου.

La CaverneauxLivres, Γαλλία: Ένα βιβλιοπωλείο σε βαγόνια

Το La Caverneaux Livres ή σε απλά ελληνικά «Το Σπήλαιο των Βιβλίων» βρίσκεται στο Auvers-sur-Oise, προάστιο του Παρισιού. Η είσοδος του βιβλιοπωλείου γίνεται από ένα παλιό υπόστεγο σιδηροδρόμων, το οποίο οδηγεί σε ένα παλιό ταχυδρομικό τρένο του οποίου τα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε χώρο πώλησης βιβλίων. Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο διαθέτει κυρίως μεταχειρισμένα, παλιά βιβλία. 

Boekhandel Dominicanen, Ολλανδία: Από εκκλησία σε βιβλιοπωλείο

Στο Maastricht της Ολλανδίας, το Boekhandel Dominicanen στεγάζεται στην πρώτη γοτθική εκκλησία που ανεγέρθηκε σε ολλανδικό έδαφος. Πρόκειται για μια υπέροχη Δομινικανή εκκλησία, άνω των 700 ετών. Λειτουργούσε ως εκκλησία ώσπου την χρησιμοποίησε ο Ναπολέων Βοναπάρτης για στρατιωτικό καταφύγιο και όταν αναγκάστηκε να φύγει από την Ολλανδία, το μέρος εγκαταλείφθηκε. Μετά χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος, ως αποθήκη ποδηλάτων και τέλος ως βιβλιοπωλείο. Πρόκειται για ένα μέρος που προκαλεί δέος. Μπορείς να περιηγηθείς και να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική, τις αψιδωτές αίθουσες, τις τοιχογραφίες της οροφής, τους πέτρινους πυλώνες, τις κόγχες και άλλα. Υπάρχει ειδική αίθουσα ανάγνωσης και το μέρος έλκει τουρίστες από κάθε άκρο της γης.

The Bookworm, Κίνα: Συνδυάζοντας ψυχαγωγία και βιβλία

Το χαρακτηριστικό αυτού του βιβλιοπωλείου είναι ότι πρόκειται για πολυχώρο. Εκτός από την πώληση βιβλίων, υπάρχει χώρος για ψυχαγωγία και χαλάρωση. Υπάρχει εστιατόριο, καφέ, πιάνο μπαρ, χώρος εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη. Επιπλέον, διοργανώνεται το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Bookworm στο οποίο συμμετέχουν διεθνείς και Κινέζοι συγγραφείς. Το The Bookworm διαχειρίζεται επίσης το ChinaBookwormPress και το MaLa, ένα αγγλόφωνο λογοτεχνικό περιοδικό.

The Last Bookstore, ΗΠΑ: Το μαγικό βιβλιοπωλείο όπου τα βιβλία αψηφούν τη βαρύτητα

The Last Bookstore στο Los Angeles συνεχίζει να είναι ένα καινοτόμο βιβλιοπωλείο και να μαγεύει τους επισκέπτες. Το βιβλιοπωλείο υπάρχει σε ένα ιστορικό κτίριο τράπεζας και πολλοί πηγαίνουν εκεί όχι μόνο για τα βιβλία αλλά για την πολύ ξεχωριστή διαρρύθμιση του χώρου. Καλύπτει περίπου 2000 τετραγωνικά μέτρα. Στον ημιώροφο του δεύτερου ορόφου, υπάρχει το διάσημο τούνελ των βιβλίων και ένας «λαβύρινθος» λογοτεχνίας. Το θησαυροφυλάκιο της πρώην τράπεζας έχει διαρρυθμιστεί κατάλληλα ενώ οι σήραγγες και τα περάσματα είναι φτιαγμένα από παλιά βιβλία. Οι βιβλιόφιλοι λατρεύουν το μέρος διότι έχει βιβλία όλων των ειδών ακόμη και μεταχειρισμένα, συλλογές βιβλίων και δίσκους βινυλίου. Επιπλέον, γίνονται πολλές εκδηλώσεις, διαλέξεις, παραστάσεις και λέσχες βιβλίων.

Barter Books, Αγγλία: Η αξία των μεταχειρισμένων βιβλίων

Στεγασμένο στον παλιό βικτοριανό σιδηροδρομικό σταθμό του Alnwick, το BarterBooks είναι ένα βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων βιβλίων. Το βιβλιοπωλείο του Alnwick τράβηξε την προσοχή για την ανακάλυψη και την παραγωγή της περίφημης  αφίσας του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου «Keep Calm and Carry On». Ανακαινίστηκε το 1991 και προσφέρει στους επισκέπτες του μια όμορφη εμπειρία. Εκτός από τα βιβλία, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοιχογραφίες, τζάκια, μινιατούρες τρένων στα ράφια, παιχνίδια για παιδιά, ένα μοντέλο σιδηροδρόμου που λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις στήλες των βιβλίων του κεντρικού δωματίου, άνετα καθίσματα. Το βιβλιοπωλείο διαθέτει και καφετέρια με μενού, καφέδες και ειδική λίστα τσαγιών.

Books for Cooks, Αυστραλία: Ο «ναός» της μαγειρικής

Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο στο Queen Victoria Market της Μελβούρνης εξειδικεύεται αποκλειστικά σε βιβλία σχετικά με την μαγειρική. Έχει ότι μπορείς να φανταστείς για το φαγητό, το ποτό και την μαγειρική τέχνη. Όπως από βιβλία για τρόφιμα, παλιές και νέες συνταγές μέχρι βιογραφίες γνωστών σεφ και συλλογές κριτικής τροφίμων και άλλα. Αν είστε επίδοξος σεφ ή απλά λάτρεις του φαγητού και επισκεφτείτε την Μελβούρνη, μην το παραλείψετε.

Singing Wind Bookstore, ΗΠΑ: Το βιβλιοπωλείο σε ράντσο

Η Winifred Bundy είναι η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου εδώ και 40 χρόνια. Λατρεύει τη ζωή στη φύση αλλά ταυτόχρονα και τα βιβλία. Γι’ αυτό αποφάσισε να τα συνδυάσει, δημιουργώντας ένα βιβλιοπωλείο μέσα σε φάρμα βοοειδών στην Αριζόνα. Το ράντσο απέχει εξίμισι χιλιόμετρα από την κοντινότερη πόλη. Το βιβλιοπωλείο είναι παλιάς κοπής, καθώς δεν δέχεται κάρτες και δεν διαθέτει λογαριασμό στα socialmedia. Παρόλα αυτά έχει τακτικούς πελάτες διότι ο κόσμος πηγαίνει βόλτα στη φύση και παράλληλα επισκέπτεται και το βιβλιοπωλείο.

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.