Τα 10 σημάδια που «δείχνουν» το Αλτσχάιμερ έως και 15 χρόνια πριν

Συντάκτης: Flowmagazine

Μια πρόσφατη γαλλική μελέτη εντόπισε δέκα παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, ενώ άλλη έρευνα τονίζει τη σημασία της καλής φυσικής κατάστασης για την αποφυγή της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Παρισιού και του Πανεπιστημίου του Μπορντό, εντόπισαν για πρώτη φορά ορισμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, έως και 15 χρόνια προτού τα πρώτα συμπτώματα εκδηλωθούν. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια. Είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του  60% με 70%  των περιπτώσεων άνοιας.

Η έρευνα ανέλυσε ανωνυμοποιημένα στοιχεία από τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 80.000 ασθενών στη Γαλλία και στη Βρετανία (οι μισοί με Αλτσχάιμερ και οι άλλοι μισοί χωρίς τη νόσο). Βρήκε έτσι δέκα παθολογικές καταστάσεις που αναπτύσσονται συχνότερα στους ανθρώπους που αργότερα θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Οι καταστάσεις αυτές είναι κατά σειρά συχνότητας οι εξής:

  1. Κατάθλιψη
  2. Άγχος
  3. Έκθεση σε υψηλό στρες
  4. Απώλεια ακοής
  5. Δυσκοιλιότητα
  6. Σπονδυλοαρθρίτιδα
  7. Απώλεια μνήμης
  8. Κόπωση
  9. Πτώσεις
  10. Ξαφνική απώλεια βάρους 

«Το ερώτημα πάντως παραμένει κατά πόσο αυτά τα προβλήματα υγείας είναι παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο ερευνητής Τομά Νεντελέκ.

33% μικρότερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν καλή φυσική κατάσταση

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μια αμερικάνικη μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν καλή φυσική κατάσταση, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο. Η τελική «ετυμηγορία» αυτής της μελέτης, αφού ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πιθανότητα Αλτσχάιμερ, ήταν ότι οι άνθρωποι με την καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν 33% μικρότερο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική ανίατη νόσο, σε σχέση με όσους έχουν τη χειρότερη φυσική κατάσταση.

Εκείνοι στην αμέσως επόμενη καλύτερη ομάδα φυσικής κατάστασης έχουν 26% μικρότερο κίνδυνο, όσοι βρίσκονται στη μέση 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ εκείνοι με τη δεύτερη χειρότερη φυσική κατάσταση έχουν 13% μικρότερη πιθανότητα για Αλτσχάιμερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…