Τα 10 πιο δημοφιλή σπήλαια της Ελλάδος

Συντάκτης: Μαρία Παπαδοπούλου

Η χώρα μας θεωρείται από πολλούς, ως η πιο όμορφη στο κόσμο για τα νησιά της, τα τοπία της, τη θάλασσα, το κλίμα, το φαγητό και πολλά άλλα. Κάτι ακόμα που κάνει την Ελλάδα μας να ξεχωρίζει, είναι τα πολλά και πανέμορφα σπήλαιά της.

«Στη σπηλιά μέσα ώ, τα μυστήρια θεία», γράφει ο Παλαμάς.

1. Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται στο όμορφο νησί των Επτανήσων, την Κεφαλλονιά, μόλις 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης. Η λίμνη βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η ξενάγηση γίνεται με βάρκες σε όλο το μήκος της λίμνης. 

Οι μοναδικές αποχρώσεις του μπλε σε συνδυασμό με το φως του ήλιου που μπαίνει στο σπήλαιο, είναι ο λόγος που πολλοί, ιδιαίτερα οι φωτογράφοι, αγαπούν αυτό το αξιοθέατο.

2. Σπήλαιο Διρού 

Το Σπήλαιο Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας και του κόσμου. Βρίσκεται στα παράλια της Λακωνικής χερσονήσου, στον Όρμο Διρού. 

Η ξενάγηση γίνεται με βάρκες και ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες, καθώς και διάφορα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του. Το μήκος της βαρκάδας είναι 1.500 μέτρα τα οποία θα αφήσουν έκπληκτο τον επισκέπτη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαράμιλλο θέαμα σε ένα από τα ωραιότερα σπήλαια του κόσμου


3. Σπήλαιο Περάματος

Το Σπήλαιο Περάματος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων. Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε συμπλέγματα. 

Η επισκέψιμη διαδρομή είναι 1.100 μέτρα περπάτημα. Είναι τόσο εντυπωσιακό που ο επισκέπτης δεν καταλαβαίνει πόσο γρήγορα περνάει η ώρα. Η έξοδος του σπηλαίου είναι σε ύψωμα και η θέα είναι μαγευτική.

4. Σπήλαιο των Λιμνών

Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται στο νομό Αχαΐας. Είναι μοναδικό, καθώς αποτελείται από 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες. Το χειμώνα, πολλές φορές, οι λίμνες αυτές, γεμίζουν νερά και σχηματίζουν μικρούς κλιμακωτούς καταρράκτες. 

Η επισκέψιμη διαδρομή είναι μέχρι τη δεύτερη λίμνη, καθώς οι υπόλοιπες δεν είναι, ακόμη, προσβάσιμες για το κοινό. Σίγουρα, το συγκεκριμένο σπήλαιο θα πρέπει να μπει στη λίστα σας.

5. Σπήλαιο του Δράκου

Το Σπήλαιο του Δράκου βρίσκεται στη Καστοριά. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο. Έχει μήκος 300 μέτρα φυσικής διαδρομής, ενώ η έξοδος του επισκέπτη γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας 35 μέτρων. 

Η φυσική ομορφιά της διαδρομής οφείλεται στον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και στις τέσσερις λίμνες που συναντάμε. Ο επισκέπτης περνάει μέσα από όμορφα κατασκευασμένες γέφυρες, δύο συμπαγείς και μία πλωτή. Το όνομα του σπηλαίου οφείλεται σε ένα μύθο τον οποίο θα μάθει κανείς, όταν το επισκεφθεί.

6. Σπήλαιο Πετραλώνων

Το Σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πετράλωνα του νομού Χαλκιδικής. Εκτός από τη μοναδική φυσική ομορφιά και το μέγεθός του, το σπήλαιο παρουσιάζει, επίσης, σημαντικότατο ανθρωπολογικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. 

Είναι ένα από τα σπήλαια με τα περισσότερα ευρήματα ζώων και αυτό είναι που το κάνει ιδιαίτερο και ελκυστικό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφτείτε!


7. Σπήλαιο Αλιστράτης

Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι επισκέψιμο σπήλαιο της Κεντρικής Μακεδονίας και απέχει 6 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό. Έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, από τα οποία το 1 χιλιόμετρο είναι επισκέψιμο. Ο διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς, και τους σπάνιους εκκεντρίτες. 

Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου είναι η μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. 

Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα διαφορετικό σπήλαιο από όλα τα άλλα που, σίγουρα, πρέπει κάποιος να το επισκεφτεί.

8. Σπήλαιο Φράγχθι

Το σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στην βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας Ερμιονίδας, του νομού Αργολίδας στην Πελοπόννησο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης και, σίγουρα, της Ανατολικής Μεσογείου. 

Το σπήλαιο έχει βάθος 150 μέτρα και πλάτος εισόδου 30 μέτρα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ιστορία του, καθώς κατοικήθηκε, για πρώτη φορά, κατά την παλαιολιθική εποχή και, έτσι, υπάρχουν πολλά ευρήματα.

9. Σπήλαιο Ιδαίο Άντρο

Το Σπήλαιο Ιδαίο Άντρο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ψηλορείτη, στο οροπέδιο της Νίδα. Έχει τεράστια αρχαιολογική και πολιτισμική αξία, καθώς ήταν το σπήλαιο που, σύμφωνα με το μύθο, μεγάλωσε ο μεγαλύτερος θεός της αρχαιότητας, ο Δίας.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1538 μέτρων και η μεγάλη του είσοδος τοποθετείται πάνω στο ρήγμα της περιοχής, ενώ και εσωτερικά του σπηλαίου εμφανίζονται παράλληλες επιφάνειες του ρήγματος. Είναι, σίγουρα, ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο που θα αφήσει τον επισκέπτη έκπληκτο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 υπέροχα φυσικά σπήλαια από όλο τον κόσμο


10. Σπήλαιο Αγγίτη

Το Σπήλαιο πηγών Αγγίτη (ή Μααράς)  βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δράμας και 500μέτρα από τον οικισμό Αγγίτης του Δήμου Προσοτσάνης. Θεωρείται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. 

Η πορεία μέσα στο σπήλαιο είναι εντυπωσιακή, καθώς γίνεται πάνω σε ένα τεχνητό γεφυράκι που διασχίζει κατά μήκος το σπήλαιο με τους πανέμορφους σταλακτίτες, πάνω από τα ήρεμα νερά του ποταμού. Εντυπωσιακή είναι και η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικό σπήλαιο κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου

Συντάκτης: Μαρία Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.