Τα videogames ως μέσο ευτυχίας και υγείας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν κατηγορηθεί από αρκετούς ότι δημιουργούν αρκετά προβλήματα εθισμού στα παιδιά. Όμως στον αντίποδα οι θετικές τους επιπτώσεις είναι αρκετές.

Από την εφεύρεση των πρώτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέχρι σήμερα η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα. Σε αρκετά παιδιά έχει χαραχτεί ανεξίτηλα η μνήμη από ολόκληρες παρέες οι οποίες μαζεύονται και παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έτσι λοιπόν ενώ οι περισσότεροι γονείς κατηγορούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για αρκετών ειδών εθισμούς και προβλήματα, αγνοούν τις θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση του παιδιού.

Κοινωνικοποίηση

Παρόλο που η σύγχρονη εκδοχή του  gaming έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του covid,  είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου παρέες μαζεύονται σε σπίτια και παίζουν όλοι μαζί ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έτσι δημιουργούνται ευχάριστες αναμνήσεις, φιλίες και ενισχύεται η θετική ψυχολογία των νέων εφήβων. Επιπλέον αρκετές  φορές τα internetcafé μπορούν να αποτελέσουν μέρος για καινούριες γνωριμίες από όπου οι άνθρωποι οι οποίοι μαζεύονται σε αυτά νιώθουν ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα και έτσι οικοδομούν δεσμούς φιλίας.


Διαβάστε Επίσης: Videogames: Η σωστή χρήση κάνει την διαφορά! Η αλόγιστη όμως…


Καλύπτει βασικές ανάγκες

Εννοούμε ότι καλύπτει βασικές ψυχολογικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η ανάγκη της αυτονομίας (σε αρκετά από αυτά ορίζει ο χρήστης τον εαυτό του), δημιουργίας (διαμορφώνει τον χαρακτήρα του εντός παιχνιδιού και μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε) ,της ανταγωνιστικότητας  με άλλους χρήστες και εν τέλει της σύνδεσης έστω και χωρίς φυσικής επαφής με άλλους ανθρώπους ενισχύοντας το αίσθημα της συλλογικότητας. Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν τα μέγιστα τόσο στην ψυχολογία όσο και στην προσωπικότητα του ατόμου και διαμορφώνουν έναν χαρακτήρα και στην πραγματική ζωή.

Τα videogames ως μέσο ευτυχίας και υγείας

Ενισχύει την εκμάθηση έστω και τυχαία

Αρκετά βιντεοπαιχνίδια έχουν πάρει έμπνευση από πραγματικούς ήρωες και προσωπικότητες όπως επίσης και από ιστορικά ή τεχνολογικά γεγονότα τα οποία όντως συνέβησαν. Παρότι η φαντασία των δημιουργών μπορεί να διαστρεβλώσει αρκετές φορές την πραγματικότητα δεν είναι λίγοι οι παίχτες παιχνιδιών οι οποίοι αναζήτησαν την αλήθεια πίσω από τις ιστορίες τις οποίες είδαν να  διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους. Επίσης αρκετές φορές τα παιχνίδια αυτά ζωντανεύουν ολόκληρα κομμάτια της ιστορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η διάσημη σειρά παιχνιδιών AssassinsCreed, η οποία αναφέρεται σε πραγματικές προσωπικότητες της αναγεννησιακής Ιταλίας. Μάλιστα αναπαρέστησαν ολόκληρες τις μεσαιωνικές πόλεις με τέτοια ακρίβεια, ώστε κάθε μαγαζί και κάθε σπίτι ήταν στην αληθινή θέση που έστεκε και στην περίοδο της αναγέννησης.


Διαβάστε Επίσης: Όταν τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται τέχνη


Ενισχύουν βασικές ικανότητες

Σε αρκετά από τα παιχνίδια πρέπει ο παίχτης να πάρει γρήγορες αποφάσεις, να αναλύει τα δεδομένα τα οποία του δίνει το παιχνίδι και να θυμάται αρκετές από τα τις σημαντικές λεπτομέρειες που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση του παιχνιδιού.  Έτσι όσο περισσότερο παίζει, τόσο περισσότερο ενισχύονται οι συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι  παίζουν ηλεκτρονικά μειώνουν σε σημαντικό την πιθανότητα να πάθουν Αλτσχάιμερ.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.