Η κουλτούρα μιας επιχείρησης είναι το σύνολο των αξιών, των πεποιθήσεων, των συμπεριφορών, των επικοινωνιακών στρατηγικών, των ιεραρχικών δομών ενός …
Τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι CEO startups κατά τη διαδικασία πρόσληψης
Από τις βιαστικές αποφάσεις μέχρι τις προσωπικές σχέσεις, δες τα λάθη που πρέπει να αποφύγει κάθε startup CEO.
Η πρόσληψη προσωπικού αποτελεί ρίσκο για πολλές εταιρείες και μπορεί να καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία τους. Ως CEO μιας νεοφυούς επιχείρησης (startup), ενδέχεται να διαθέτεις περιορισμένους πόρους, και αν τους επενδύσεις σε λάθος άτομα, μπορεί να βρεθείς σε δύσκολη θέση χωρίς δυνατότητα ανάκαμψης.
Δείτε ακόμα: Δρόμος για την επιτυχία για Διευθυντές / CEO / Managers
Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι CEO startups κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Δες τα και φρόντισε να μην προκαλέσεις προβλήματα στη δική σου επιχείρηση.
1. Συνεχείς προσλήψεις.
Ένα από τα πρώτα λάθη που κάνουν οι startup επιχειρηματίες είναι ότι προσλαμβάνουν συνεχώς. Αυτό δεν είναι καλό, γιατί χάνεις πολύ χρόνο ψάχνοντας γρήγορες λύσεις και στο τέλος μετανιώνεις για τις αποφάσεις σου.
2. Πρόσληψη κάποιου απλώς επειδή τον γνωρίζεις.
Όταν προσλαμβάνεις φίλους, συγγενείς ή γνωστούς, θα σου είναι δύσκολο να τους απολύσεις αν δεν αποδίδουν. Η απόλυση κάποιου που δεν γνωρίζεις είναι ευκολότερη, ενώ με οικεία πρόσωπα θα συμβιβαστείς με χαμηλή απόδοση και θα υποστείς τη ζημιά.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να διαχωρίσεις τις επαγγελματικές από τις προσωπικές σου σχέσεις.
3. Πρόσληψη κάποιου επειδή χρειάζεται βοήθεια.
Η διαδικασία πρόσληψης είναι απαιτητική. Αν προσλαμβάνεις απλώς για να βοηθήσεις κάποιον, ίσως εξυπηρετείς έναν σκοπό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα ζημιωθείς — και αυτό δεν είναι προς όφελός σου.
Αντί γι’ αυτό, προσέλαβε κάποιον που μπορεί να προσφέρει αξία στην εταιρεία σου και που είναι πρόθυμος να δώσει το κάτι παραπάνω σε δύσκολες συνθήκες.
4. Πρόσληψη κάποιου για να τον εκπαιδεύσεις.
Οι ασκούμενοι (interns) είναι χρήσιμοι, αλλά αν υπάρχει ανάγκη για κάποιον που θα αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα, φρόντισε να προσλάβεις έμπειρο άτομο. Αν σκεφτείς ότι μπορείς να εκπαιδεύσεις κάποιον για τη θέση, μπορεί να χάσεις χρόνο, χρήματα και πόρους χωρίς λόγο.
5. Πρόσληψη κάποιου που τα κάνει όλα.
Ως startup επιχειρηματίας, καλείσαι εσύ να τα κάνεις όλα, όχι όμως και οι υπάλληλοί σου. Αν επιλέγεις υποψηφίους μόνο επειδή «τα κάνουν όλα», το αποτέλεσμα θα είναι να αναλαμβάνουν εργασίες για τις οποίες δεν είναι ειδικοί — με αρνητικές συνέπειες.
6. Πολύ γρήγορη διαδικασία προσλήψεων.
Η διαδικασία πρόσληψης πρέπει να γίνεται με αργό και μεθοδικό τρόπο. Πολλοί χάνουν εξαιρετικούς υποψηφίους επειδή βιάζονται να προχωρήσουν στον επόμενο. Αν το έχεις κάνει στο παρελθόν, μάλλον ξέρεις ότι έχασες σημαντικές ευκαιρίες.
7. Πρόσληψη χαρισματικών ατόμων.
Αν προσλαμβάνεις άτομα επειδή έχουν γοητεία ή επικοινωνιακά χαρίσματα, μπορεί να αγνοήσεις τις πραγματικές ικανότητες άλλων υποψηφίων — ή ακόμα και υπαρχόντων υπαλλήλων. Το χειρότερο είναι πως το άτομο αυτό ίσως δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση.
8. Θέσπιση περιττών περιορισμών στη διαδικασία προσλήψεων.
Ορισμένοι startup CEO θέτουν περιορισμούς που καλούνται να ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού. Πολλοί από αυτούς είναι περιττοί και μπορούν να αποφευχθούν.
Για παράδειγμα, αν αποκλείεις υποψηφίους βάσει φύλου ή θρησκείας, μπορεί να χάνεις ανθρώπους που είναι ιδανικοί για τη θέση. Μάθε να αξιολογείς την αξία κάθε υποψηφίου χωρίς περιορισμούς που τελικά θα βλάψουν την επιχείρησή σου.
Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο: Ταναμπάση Χριστίνα