Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Για πολλά χρόνια ακόμη και σήμερα, το να κάνει κάποιος ψυχοθεραπεία δεν είναι απόλυτα αποδεκτό από το σύνολο των ανθρώπων. Γιατί να κάνει κάποιος ψυχοθεραπεία; Κι αν αποφασίσει να κάνει κάποιος πώς θα τον βοηθήσει αν δεν πάρει φάρμακα;

Ανατρέχοντας στην έννοια της ψυχοθεραπείας ανά τον καιρό, θα παρατηρήσουμε ότι για πάρα πολλά χρόνια αναφερόταν σε κάποια ιατρική αγωγή κατά την οποία υποβάλλονταν άτομα με ψυχικές νόσους για να θεραπευθούν. Ήταν ανήκουστο να επιθυμήσει ή να χρειαστεί κάποιος να ασχοληθεί με μία τέτοια διαδικασία, για χάρη της αυτογνωσίας ή της αυτοβελτίωσής του. Ευτυχώς, όμως, με την πάροδο των χρόνων αυτό το «ταμπού» της ψυχοθεραπείας ξεκινά να φθείρει.

Δεν χρειάζεται να πάσχετε από κάτι για να αξιοποιήσετε τις γνώσεις κάποιου ειδικού στην ψυχολογία, αλλά ακόμα και αν πάσχετε, δεν είναι κακό! Στη συνέχεια του άρθρου θα αναφερθούν τα οφέλη που προσφέρει η ψυχοθεραπεία, ώστε να νιώσει κάποιος καλύτερα με τον εαυτό του και να βελτιωθεί όσο περισσότερο γίνεται.

Θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα που μπορείτε να νιώσετε, είναι το αίσθημα της αυτογνωσίας και της σιγουριάς για εσάς και τις επιθυμίες σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το να ξέρετε καλά τον εαυτό σας είναι το καλύτερο. Εάν γνωρίζετε τις δυνάμεις σας, θα ξέρετε πώς μπορείτε να τις αξιοποιήσετε στη ζωή σας, αλλά και τις αδυναμίες σας ώστε να μπορέσετε να τις δουλέψετε.

Επιπλέον, όσον αφορά τις σκέψεις στο τι ψάχνετε, τι σας ενδιαφέρει και τι όχι, θα μάθετε να «φιλτράρετε» σωστά τα άτομα και τις συμπεριφορές τους, ώστε να είστε σε θέση να αποφασίσετε αν θα τα προσθέσετε ή θα τα αφαιρέσετε από τη ζωή σας. Εξάλλου η συζήτηση με έναν ειδικό θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πτυχές του εαυτού σας, που γνωρίζατε ότι υπήρχαν.

Θα μάθετε μηχανισμούς αυτοεπιβεβαίωσης.

Αυτή είναι η απόλυτη ανεξαρτησία: το να μην αφήνετε την άποψη κανενός να σας ορίζει, ακόμα και αν είναι θετική. Δεν πρέπει να χρειάζεστε καμία επιβεβαίωση για το αν αξίζετε ή τις ικανότητές σας ή ακόμη και για το αν φαίνεστε ωραίοι σε μια φωτογραφία που θέλετε να ανεβάσετε. Φυσικά και υπάρχουν άτομα που οι γνώμες τους είναι σημαντικές για σας, επειδή είναι και οι ίδιοι σημαντικοί. Ναι μεν θα ακούσετε τις απόψεις τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις αφήσετε και να σας ορίζουν.

Με την ψυχοθεραπεία θα μάθετε κάποιους μηχανισμούς, που θα σας βοηθήσουν ώστε η τελική απόφαση σε κάτι να είναι δική σας και να είστε σίγουροι γι’ αυτό.

Θα μάθετε να χειρίζεστε καλύτερα τις σχέσεις σας.

Στις υγιείς σχέσεις, στις οποίες κυριαρχεί η αγάπη και ο σεβασμός, υπάρχουν φορές που παρουσιάζονται οι ανασφάλειες και διακόπτουν αυτή την όμορφη κατάσταση και τις αφήνετε να σας καταβάλλουν. Εννοείται πως όλος ο κόσμος έχει ανασφάλειες, όμως το σημαντικό είναι να τις δουλέψετε και να προσπαθήσετε να βελτιωθείτε. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ο ειδικός με τον οποίο θα ανακαλύψετε πώς μπορείτε να κατευνάσετε και να θεραπεύσετε αυτές τις ανασφάλειες αρχικά για εσάς και έπειτα για να δημιουργήσετε δυνατότερες και υγιέστερες σχέσεις οποιουδήποτε τύπου.

Από την αρνητική στη θετική σκέψη (Negative to positive mindset).

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τη θετική σκέψη μέσα τους και φαντάζονται πάντοτε το καλύτερο πιθανό σενάριο. Είναι καταπληκτικό να συμβαίνει αυτό, ωστόσο για πολλά άτομα δεν είναι πάντα εύκολο. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι σκέφτονται τα χειρότερα κάτι που είναι μια φυσιολογική αντίδραση γι’ αυτούς. Με τη συμβολή όμως της ψυχοθεραπείας, υπάρχει η δυνατότητα ο ανθρώπινος εγκέφαλος να επαναπρογραμματιστεί, ώστε η πρώτη του σκέψη σε κάθε περίπτωση αυτόματα να είναι η θετική, γιατί αυτό αξίζει.

Θεραπεία των ψυχικών τραυμάτων.

Ένας πολύ σημαντικός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος το ταξίδι του με την ψυχοθεραπεία, είναι το να δουλέψει ένα τραύμα ή τραύματα που μπορεί να έχει αναπτύξει λόγω διαφόρων καταστάσεων κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το τραύμα δεν είναι πάντα κάτι ακραίο, αλλά κάποια «πιστεύω» στα οποία έχει συνηθίσει έπειτα από μια τοξική σχέση που είχε στο παρελθόν. Έτσι, όταν βλέπετε ότι ένας οποιοσδήποτε τρόπος σκέψης δεν σας ωφελεί, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη ζωή σας μπορείτε να βοηθηθείτε συζητώντας με έναν ειδικό, ώστε να τον αποβάλλετε και να θεραπευτείτε από αυτόν.

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.