Τα μυστικά του ωμού κακάο για σωματική και πνευματική ευημερία.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Τα αντιοξειδωτικά μόρια αποτελούν τη βάση για την ολιστική υγεία μας. Προάγουν τη μακροζωία μέσα από την απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών στις οποίες εκτιθέμεθα καθημερινά με ποικίλους τρόπους. Διατροφικό πλάνο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες αποτρέπει τυχόν φλεγμονές και κυτταρικές αλλοιώσεις στον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρεται ισχυρή προστασία έναντι των ασθενειών και του γήρατος.

Παρακάτω γίνεται λόγος για τη μη επεξεργασμένη σκόνη κακάο, δηλαδή το ονομαζόμενο ωμό κακάο. Και αυτό γιατί καθώς κατεργάζονται με μέθοδο που δεν χρησιμοποιεί αύξηση της θερμοκρασίας, καταφέρνουν να διατηρήσουν όλο το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Αντιθέτως, για να παραχθεί το κοινό κακάο οι κόκκοι υφίστανται επεξεργασία σε πολλούς βαθμούς Κελσίου. Έτσι, η γεύση είναι πιο πικρή και η διατροφική αξία υποβαθμισμένη.

Ποια είναι η προέλευση του κακάο;

Το κακαόδεντρο από το οποίο και παράγεται ο ομώνυμος καρπός, Theobroma cacao, φύεται σε τροπικά κλίματα με πολλή ζέστη και υγρασία όπως της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 6-8 μέτρα, ενώ το απαραίτητο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη φύτευση έως την πρώτη καρποφορία είναι τα 4 έτη. Ύστερα, παράγονται γύρω στα 2 κιλά κόκκοι κακάο κάθε χρόνο.

Με ποιόν τρόπο παραλαμβάνουμε το πολύτιμο τελικό προϊόν του κακαόδεντρου;

Αρχικά, οι καρποί του φυτού συλλέγονται, πλένονται και στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξηραίνονται. Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, οι κόκκοι κακάο αλέθονται και ακολουθεί κατεργασία με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης.
Ολόκληρη η κατεργασία του καρπού πραγματοποιείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα θερμοκρασίας κι έτσι τελικά παραμένουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία αναλλοίωτα αποδίδοντας το ωμό και αγνό κακάο που αποτελεί ‹‹χρυσό›› για την υγεία!

Ποια θρεπτικά στοιχεία ορίζουν το κακάο ως ισχυρή αντιοξειδωτική τροφή;

Οι ωμοί κόκκοι κακάο και κατ’ επέκταση η προκύπτουσα σκόνη είναι γεμάτα πολύτιμα στοιχεία που οδηγούν σε ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος στην περίπτωση της κατανάλωσής του. Η αφθονία στα πολύτιμα συστατικά του περιλαμβάνει:

  • Αντιοξειδωτικά στα οποία συγκαταλέγονται οι πολυφαινόλες, οι οποίες ουσιαστικά κατατάσσονται στα προβιοτικά θρέφοντας τα ‹‹καλά›› βακτήρια στο έντερο, η αργινίνη, οι προκυανιδίνες, τα φλαβονοειδή όπου ανήκει η επικατεχίνη που προστατεύει τα κύτταρα του νευρικού συστήματος από πιθανές βλάβες, καθώς επίσης ενισχύει την έκκριση ινσουλίνης.
  • Βιταμίνες
  • Ακόρεστα λιπαρά οξέα
  • Ιχνοστοιχεία και μέταλλα κάποια εκ των οποίων είναι το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο
  • Νευροδιαβιβαστές όπως για παράδειγμα η σεροτονίνη, η τυροσίνη, η τρυπτοφάνη, η φαινυλαιθυλαμίνη υπέυθυνοι της καλής διάθεσης
  • Θεοβρωμίνη ή αλλιώς ξανθίνη, φυσικό αλκαλοειδές το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες δράσης με την καφεϊνη, όπως η υπερδιέγερση

Ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό του Theobroma cacao είναι πως οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του ελευθερώνονται ευκολότερα και περισσότερο όταν το κακάο ζεσταθεί πριν την κατανάλωσή του όπως συμβαίνει στην περίπτωση του αντίστοιχου ροφήματος.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…