Τα μικρά ψάρια μειώνουν τον κίνδυνο από καρκίνο και συμβάλλουν στην μακροζωία

Συντάκτης: Flowmagazine

Η συμπερίληψη μικρών ψαριών στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Μια ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία ανακάλυψε πιθανά οφέλη -ιδιαίτερα για τις γυναίκες- για την παράταση της ζωής από τη συνήθη κατανάλωση μικρών ψαριών. Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Public Health Nutrition.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει την προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης ψαριών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της κατανάλωσης μικρών ψαριών ειδικά”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Chinatsu Kasahara.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες 80.802 συμμετεχόντων στην Ιαπωνία, εκ των οποίων 34.555 ήταν άνδρες και 46.247 γυναίκες. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 35 και 69 ετών.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο διατροφής στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές υπολόγισαν τη συχνότητα κατανάλωσης μικρών ψαριών μεταξύ των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για 9 χρόνια κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημειώθηκαν 2.482 θάνατοι, εκ των οποίων το 60% ήταν σχετιζόμενοι με καρκίνο.

Τα μικρά ψάρια… σώζουν ζωές

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μεταξύ των γυναικών που έτρωγαν τακτικά μικρά ψάρια, υπήρχε σημαντική μείωση στη θνησιμότητα από κάθε αιτία γενικότερα, αλλά και από καρκίνο ειδικότερα. Αυτή η σχέση παρέμεινε και επαληθεύτηκε ακόμα και αφότου συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα, όπως η ηλικία, οι συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφών.

Οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια:

  • 1-3 φορές τον μήνα είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και κατά 28% κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
  • 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν αντιστοίχως μειώσεις κατά 28% και 29%
  • 3 φορές ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν αντιστοίχως μειώσεις κατά 31% και 36%

Παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε στους άνδρες, αν και τα αποτελέσματα δεν είχαν στατιστική σημασία.

Η μελέτη δεν εξέτασε τους λόγους για τα διαφορετικά οφέλη που παρατηρήθηκαν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, πιθανοί παράγοντες όπως οι διαφορές στον αριθμό των συμμετεχόντων και η απουσία μέτρησης του μεγέθους της μερίδας για τα μικρά ψάρια που καταναλώθηκαν θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή τη διαφορά.

“Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και φυσιολογικά δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μικρών τα ψάρια και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες, υπογραμμίζουν τη σημασία των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων”, εξήγησε ο δρ. Kasahara.

Πηγές: medicalxpress.com, medicaldaily.com

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…