Συνεντεύξεις εξ αποστάσεως: Πώς να προετοιμαστείτε (Μέρος 2ο)

Συντάκτης: Flowmagazine

Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα τρία είδη των εξ αποστάσεως συνεντεύξεων και με το πώς θα προετοιμαστείτε καλύτερα.

2) Τηλεφωνικές συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις εξ αποστάσεως: Πώς να προετοιμαστείτε (Μέρος 2ο)

Γίνονται συνήθως για μια πρώτη σύντομη αξιολόγηση για το αν ο υποψήφιος έχει όντως πιθανότητες να διεκδικήσει τη θέση. Κρατάνε 10-20 λεπτά, ωστόσο μπορεί να τύχει και κανονική συνέντευξη με διάρκεια μέχρι και 1 ώρα.

Σε γενικές γραμμές ισχύουν οι ίδιες συμβουλές με τη βιντεοκλήση, με τη διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχει το βίντεο. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 • Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα ποτήρι νερό, αντίγραφο του βιογραφικού σας και σημειώσεις, όπως ποιες ερωτήσεις θα κάνετε στον συνεντευξιαστή
 • Προτείνεται να έχετε μπροστά σας τη φωτογραφία του LinkedIn profile του ατόμου με το οποίο μιλάτε ή να έχετε έναν καθρέφτη και να βλέπετε τον εαυτό σας την ώρα της κλήσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνεται η επικοινωνία όταν κοιτάμε τον καθρέφτη ή τη φωτογραφία του ατόμου με το οποίο συζητάμε.
 • Χαμογελάστε, καθώς το χαμόγελο «ακούγεται», περνάει στη φωνή και βελτιώνει την επικοινωνία.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό σήμα στο τηλέφωνο ή, αν είναι εφικτό, φροντίστε να γίνει η κλήση σε σταθερό.
 • Προτιμήστε να έχετε ακουστικά όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, για να αποφύγετε θορύβους και να μη χρειάζεται να κρατάτε τη συσκευή κατά την διάρκεια της συνέντευξης.
 • Ντυθείτε κανονικά, όπως θα ντυνόσασταν σε συνέντευξη από κοντά, καθώς έτσι δημιουργείται επαγγελματική συμπεριφορά και τρόπος σκέψης.
 • Μην τρώτε, μη μασάτε τσίχλα και μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
 • Πολλές τηλεφωνικές συνεντεύξεις καθυστερούν να ξεκινήσουν έως και 15-30 λεπτά. Συνήθως πραγματοποιούνται και άλλες συνεντεύξεις πριν από τη δική σας, οπότε, αν καθυστερήσει μία, καθυστερούν όλες. Δείξτε κατανόηση στον συνεντευξιαστή και φροντἰστε στο πρόγραμμά σας να μην έχετε κάποια υποχρέωση μετά την κλήση, ώστε να είστε διαθέσιμοι να γίνει η κλήση και αργότερα.

3) Συνεντεύξεις με προγραμματισμένη βιντεοκλήση

Συνεντεύξεις εξ αποστάσεως: Πώς να προετοιμαστείτε (Μέρος 2ο)

Αυτές είναι οι One Way βιντεοκλήσεις, δηλαδή κάνετε βιντεοκλήση σε πρόγραμμα χωρίς να μιλάτε με κάποιον συνεντευξιαστή. Ισχύουν τα ίδια με τη βιντεοκλήση. Η διαφορά εδώ είναι ότι ο εργοδότης σας στέλνει ένα link (σύνδεσμο). Σκοπός είναι να μπείτε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, στην οποία έχει ετοιμάσει για εσάς κάποιες ερωτήσεις με χρόνο, για να απαντήσετε μιλώντας στην κάμερα. Συνήθως  έχετε μέχρι 30 δευτερόλεπτα να ξαναδιαβάσετε την ερώτηση και να ετοιμαστείτε και 1-3 λεπτά να απαντήσετε. Τα βασικότερα που πρέπει να προσέξετε εδώ είναι τα εξής:

 • Διαβάστε προσεχτικά 2 φορές την ερώτηση πριν απαντήσετε.
 • Απαντήστε στον χρόνο που σας δίνεται.
 • Μπορείτε να απαντήσετε σε λιγότερο χρόνο αν θέλετε και να καταχωρίσετε την βίντεο-απάντησή σας.
 • Προσοχή! Οι απαντήσεις συνήθως καταγράφονται μία φορά, χωρίς δυνατότητα να διαγράψετε κάποια και να την απαντήσετε εκ νέου! Επομένως, απαιτείται καλή προετοιμασία, ώστε να απαντήσετε σε όλες σωστά. Επίσης, υπάρχει περίπτωση κάποιες απαντήσεις να είναι γραπτώς, χωρίς βίντεο.

4) Συνεντεύξεις με βιντεοκλήση Τεχνητής Νοημοσύνης

Συνεντεύξεις εξ αποστάσεως: Πώς να προετοιμαστείτε (Μέρος 2ο)

Πολλοί δεν θα γνωρίζετε ότι υπάρχει τέτοιο είδος συνέντευξης· και όμως, υπάρχει. Εφαρμογές όπως οι HireVue, Sparks Hire, VidCruiter και Sonru αξιολογούν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης τις συνεντεύξεις. Χρησιμοποιούν βίντεο αξιολογώντας μέχρι και 25.000 χαρακτηριστικά: εκφράσεις προσώπου, τόνο φωνής, ενθουσιασμό, οπτική επαφή, χαμόγελο, δημιουργική σκέψη κ.ά.

Αυτή η συνέντευξη μπορεί να κρατήσει μέχρι και 40 λεπτά και σας αξιολογεί εφαρμογή bot! Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτό το είδος συνέντευξης για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων. Ισχύουν σχεδόν τα ίδια με τη βιντεοκλήση. Ας δούμε πώς θα κερδίσετε το ρομπότ σε αυτό το είδος συνέντευξης:

 • Διατηρήστε οπτική επαφή με τον φακό.
 • Επιδείξτε φυσικό χαμόγελο και ενθουσιασμό με θετική ενέργεια.
 • Επαναλαμβάνετε την ερώτηση του bot στην απάντησή σας και την απαντάτε.
 • Απαντάτε με λέξεις και φράσεις-κλειδιά. Διαβάστε προσεχτικά την αγγελία με την περιγραφή της θέσης πριν τη συνέντευξη, καθώς το ρομπότ θα ελέγξει αν αναφέρατε λέξεις και φράσεις-κλειδιά της αγγελίας. Αυτές θα σας βοηθήσει να τις εντοπίσετε το εργαλείο wordclouds.com. Αφού κάνετε copy την περιγραφή της αγγελίας, ανοίγετε αυτό το site, επιλέγετε File, μετά Paste/Type Text, κάνετε paste στο παράθυρο που ανοίγει, πατάτε apply και επιλέγετε το Word list. όπου βλέπετε τις πιο δυνατές λέξεις-κλειδιά.

Ίσως στην Ελλάδα να μη συναντήσετε συνέντευξη τέτοιου τύπου, ωστόσο μπορεί να τη βρείτε μπροστά σας μελλοντικά. Στο εξωτερικό θα είναι σύντομα σε όλες τις μεγάλες πολυεθνικές. Συνεπώς, αν κάνετε αιτήσεις στο εξωτερικό, ειδικά στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, μη σας εκπλήξει.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…