Συμβουλές για οικολογική και οικονομική καθημερινότητα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Συμβουλές για οικολογική και οικονομική καθημερινότηταΚάντε την κάθε σας μέρα «πράσινη»! Βοηθήστε το περιβάλλον από …συνήθεια, χωρίς να σας γίνεται αγγαρεία και εξοικονομήστε χρήματα. Σας παρουσιάζουμε μια σειρά από συμβουλές που συνδυάζουν την οικολογική συνείδηση και την προστασία της τσέπης σας…

1) Μοιραστείτε το αμάξι. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομείτε χρήματα βενζίνης, βοηθάτε φίλους, γνωστούς ή και αγνώστους. Το carpooling άλλωστε, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα μας.

2) Αποφύγετε το φαγητό έξω. Φτιάχνοντας το δικό σας γεύμα, είστε σίγουροι για τα τρόφιμα που επιλέγετε. Εάν μάλιστα επιλέξετε βιολογικά προϊόντα, είναι βέβαιο πως θα έχετε κάνει το βήμα παραπάνω.

3) Δανειστείτε, ανακυκλώστε και μειώστε τα έξοδα. Επαναχρησιμοποιώντας ή δανείζοντας προϊόντα, γλιτώνετε αχρείαστα έξοδα και ενισχύετε το πνεύμα συνεργασίας. Ξαναχρησιμοποιώντας εργαλεία ή υλικά αντικείμενα, για να διατηρήσετε διατηρείτε την αξία τους στα αρχικά επίπεδα.

4) Κηπευτική. Εάν σας ευνοεί ο χώρος που μένετε, προσπαθήστε να φυτέψετε στον κήπο ή στην αυλή σας, λίγα κηπευτικά. Το όφελος θα είναι σημαντικό περιβαλλοντικά, διατροφικά αλλά και οικονομικά.

Συμβουλές για οικολογική και οικονομική καθημερινότητα5) Αυτοκίνητο. Εάν βρίσκεστε σε οικονομική κατάσταση, που θα σας επιτρέπει την αλλαγή αυτοκινήτου, προτιμήστε όχημα με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων. Ίσως ξοδέψετε περισσότερα χρήματα στην αγορά, μακροπρόθεσμα όμως θα εξοικονομήσετε αρκετά.

6) Οικολογικά καθαριστικά. Είναι πιο υγιεινά, πιο οικονομικά και πολλές φορές, καλύτερα ποιοτικά από τα καθαριστικά του εμπορίου. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να καθαρίσετε οικολογικά τον χώρο σας αρκεί να κάνετε καλή έρευνα αγοράς.

7) Καλλυντικά. Τα προϊόντα περιποίησης συνήθως κοστίζουν ακριβά στις γυναίκες. Προτιμήστε να βοηθήσετε το περιβάλλον και την τσέπη σας και να δοκιμάσετε εναλλακτικά οικολογικά καλλυντικά.

Συμβουλές για οικολογική και οικονομική καθημερινότητα8) Παλιές συσκευές. Ανακυκλώστε τις παλιές σας ηλεκτρονικές συσκευές και εξοικονομήστε χρήματα, βοηθώντας το περιβάλλον. Έχετε τα αυτιά και τα μάτια σας ανοιχτά, καθώς πολλά καταστήματα ζητούν ανά περιόδους κινητά για ανακύκλωση.

9) Λάμπες. Προτιμήστε τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι σας, καθώς εκτός από ενέργεια εξοικονομείτε και χρήματα.

10) Πολύπριζα. Συνδέστε τα ηλεκτρονικά σας σε πολύπριζα, για να έχετε ενεργειακό όφελος με πιο «έξυπνη» κατανάλωση ρεύματος.

11) Αχρείαστες συσκευές. Μπορεί να σας διευκολύνουν αρκετά, ωστόσο σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο θεωρούνται αχρείαστες. Στεγνωτήριο, φραπεδιέρα και άλλα μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση τους ή την αγορά τους.

12) Διαρροές. Σφίξτε τις βρύσες και αποφύγετε τυχόν διαρροές. Οφείλετε να έχετε υπόψη σας πως μια βρύση που τρέχει, μέσα σε 24 ώρες μπορεί θα σας κοστίσει 11.3 λίτρα νερού.

Συμβουλές για οικολογική και οικονομική καθημερινότητα13) Βιβλία. Προτιμήστε να απευθυνθείτε στην τοπική/ δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη για να διαβάσετε το βιβλίο της αρεσκείας σας. Σύμφωνα με έρευνες μια αμερικανική οικογένεια ξοδεύει κατά μέσο όρο περίπου 130 ευρώ σε βιβλία και συνδρομές περιοδικών το χρόνο.

14) Ζεστό νερό. Στις ΗΠΑ το κόστος από το ζεστό νερό ανέρχεται περίπου στα 520 ευρώ και το περισσότερο από αυτό σπαταλιέται χωρίς φειδώ. Προτιμήστε να πλύνετε τα ρούχα σας με κρύο νερό για λιγότερο ενεργειακό κόστος (εξοικονομείται 6%). Επίσης, βρείτε εναλλακτικές όπως π.χ. την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα ή boiler.

15) Δώρα. Προτιμήστε να πάρετε σε αγαπημένο σας πρόσωπο κάτι εναλλακτικό από ένα υλικό δώρο. Προτιμήστε εισιτήρια για μια παράσταση ή συναυλία. Η συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες προσφέρουν ευχαρίστηση χωρίς απόβλητα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr