Σχολικός εκφοβισμός: “Το Χαμόγελο του παιδιού” λαμβάνει μέτρα!

Συντάκτης: Flowmagazine

Σχολικός εκφοβισμός: «Το Χαμόγελο του παιδιού» λαμβάνει μέτρα!Σαν μια γροθιά από εθελοντές, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν μένει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στο φαινόμενο του bullying ή αλλιώς του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη! Μέσα από την Ευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στο φαινόμενο, η ΜΚΟ αφυπνίζει και ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις διαστάσεις του προβλήματος και παρεμβαίνει άμεσα στις σχολικές κοινότητες. Άλλωστε, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ένα φαινόμενο που έχει φέρει την Ελλάδα στην 4η θέση μεταξύ 41 χωρών παγκοσμίως…

Έρευνα και 16.262 μαθητές ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό

Πρόσφατη έρευνα της ΜΚΟ αποκάλυψε την αλήθεια για τις διαστάσεις του bullying, μετά από τη συμμετοχή συνολικά 16.262 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 6 ευρωπαϊκά κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία). Οι μαθητές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και οδήγησαν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι, όχι μόνο έχουν καλή αντίληψη για το φαινόμενο, αλλά και ότι κατά κύριο λόγο υφίστανται λεκτικό εκφοβισμό! Πιο συγκεκριμένα, το 51% των μαθητών στη Λιθουανία έχει βιώσει εκφοβισμό, το 50% αυτών στην Εσθονία, το 43% στη Βουλγαρία, το 31% στην Ελλάδα, το 25% στην Λετονία και το 15% των μαθητών στην Ιταλία.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μελέτη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Daphne III και ότι οι μαθητές ενδιαφέρονταν να μάθουν περισσότερα για τη φύση και τα χαρακτηριστικά του bullying καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισής του από τους καθηγητές μέσα στο σχολείο.

Η προσπάθεια για ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο κατά του bullying

Παράλληλα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό. Στην πρωτοβουλία έχουν ήδη συστρατευθεί 17 ευρωπαϊκοί οργανισμοί από 12 χώρες μέλη που καλύπτουν το 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού: Ιταλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Λετονία, Βουλγαρία, Εσθονία, Μάλτα, Λιθουανία, Σουηδία, Ρουμανία με την χώρα μας να έχει το συντονισμό του εγχειρήματος. Στόχος η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής και την επεξεργασία/διάδοση των επιτυχημένων πρακτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις.

Σχολικός εκφοβισμός: «Το Χαμόγελο του παιδιού» λαμβάνει μέτρα!«Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού»… πλησιάζει η καθιέρωση της!

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού. Βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Γιαννόπουλος, εκπροσωπώντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και ο διεθνούς φήμης Σουηδός καθηγητής Ψυχολογίας, κ. Νταν Όλβεους.

Από την πλευρά του, ο κ. Όλβεους παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταπολέμησης του ενδοσχολικού εκφοβισμού (Olweus Bullying Prevention Programme), που διαμορφώθηκε κατόπιν 35 χρόνων έρευνάς του σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η Ελλάδα είναι 4η μεταξύ 41 χωρών παγκοσμίως σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Βασιζόμενος στην αναφορά ότι το 17% των μαθητών εκφοβίζονται συχνά από συμμαθητές τους ενώ σχεδόν το 40% έχει εμπλακεί ενεργά ή παθητικά σε περιστατικά με «εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη, αρνητική συμπεριφορά», ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε σε πραγματικές ιστορίες με παιδιά θύτες και θύματα. Επιπλέον, παρουσίασε τις δράσεις του οργανισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένης της πανευρωπαϊκής καμπάνιας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό και του You Smile, της νέας δράσης που θα απευθύνεται στους μαθητές, δίνοντας τους τα «εργαλεία» για να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν μέσα από site, web radio και web tv.

Καθοριστική στη συνάντηση ήταν η συμμετοχή των 50 μαθητών και εκπαιδευτικών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους παρουσίασαν το πρόβλημα όπως καθημερινά το βιώνουν και πρότειναν λύσεις.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…