Σχέση εξ αποστάσεως, να το δοκιμάσω;

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας, οι σχέσεις εξ αποστάσεως μοιάζουν πιο εύκολες από ποτέ. Ωστόσο, τα διαχρονικά προβλήματα που καλούνταν να αντιμετωπίσουν τα μέλη τους, τελικά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν ούτε από την τεχνολογία. Υπάρχει γενικά η αίσθηση ότι οι σχέσεις εξ αποστάσεως αποτυγχάνουν. Από την άλλη, όταν έχει μπει στη ζωή σου ένα άτομο με το οποίο είσαι πραγματικά ερωτευμένος, δεν αξίζει να διαλυθεί η σχέση αυτή για να κάνεις ίσως μια νέα με ένα άτομο που δεν θα ταιριάζετε τόσο, αλλά θα είστε εγγύτερα. Ποια είναι λοιπόν τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα μιας σχέσης από απόσταση, και μέχρι πού αξίζει να προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε;

Το πρώτο προφανές μειονέκτημα είναι η έλλειψη της φυσικής παρουσίας του άλλου, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η βλεμματική επαφή, το άγγιγμα, η αγκαλιά, είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν γενικά οι σχέσεις, πόσο μάλλον μία ερωτική σχέση. Επίσης, η ερωτική επιθυμία συχνά δεν μπορεί να καλυφθεί άμεσα στις σχέσεις εξ αποστάσεως, με αποτέλεσμα είτε να δημιουργείται ένα μόνιμο συναίσθημα έλλειψης, είτε σταδιακά να μειώνεται η ερωτική επιθυμία και το άτομο να μην έχει υγιή σεξουαλική ζωή. 

Σχέση εξ αποστάσεως, να το δοκιμάσω;

Σχετικό με αυτά, είναι και το ότι οι σύντροφοι, επειδή ακριβώς ο ένας δεν μπορεί να παρακολουθεί την καθημερινότητα του άλλου, αρχίζουν να νιώθουν ζήλια και ανασφάλεια για τον άλλον. Φυσικά, εάν κάποιος δεν έχει σκοπό να παραμείνει πιστός αυτό μπορεί να το πράξει ακόμα κι αν υπάρχει χωρική εγγύτητα των συντρόφων, παρόλα αυτά λόγω του ότι το άλλο άτομο δεν μπορεί να καλύψει όλες του τις ανάγκες, μπορεί πιο εύκολα να γνωρίσει κάποιο άτομο το οποίο θα τον ενθουσιάσει. Δεν λέγεται τυχαία πως μάτια που δεν βλέπονται ξεχνιούνται.

Τέλος, για να διατηρηθεί μία σχέση εξ αποστάσεως είναι σημαντικό να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, και να κινητοποιούνται αμφότεροι ώστε να ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους και να βρίσκονται όσο το δυνατόν συχνότερα. Είναι πιθανό όμως, η μία από τις δύο πλευρές να αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον της, και να θέτει ως σημαντικότερες προτεραιότητες τη δουλειά, το οικονομικό, ή τους φίλους της, με αποτέλεσμα να μην οργανώνει συχνά ή να ακυρώνει ταξίδια για να βρεθεί με το άλλο άτομο. Έτσι, η άλλη πλευρά απογοητεύεται και αισθάνεται ότι μόνο εκείνη προσπαθεί για το καλό της σχέσης.

Από την άλλη, υπάρχουν και ορισμένα πλεονεκτήματα που γεύεσαι όταν αποφασίζεις να δοκιμάσεις μια σχέση εξ αποστάσεως. Καταρχάς, η προσμονή και η λαχτάρα που νιώθεις, εάν όντως το νιώθεις, όταν πρόκειται να βρεθείς με τον άλλον, ανανεώνουν χωρίς κόπο τη σχέση σου. Δεν αντιμετωπίζεις, όπως τα υπόλοιπα ζευγάρια, τη δυσκολία της ρουτίνας και της καθημερινής τριβής. Από την άλλη, αυτή η έλλειψη καθημερινής επαφής, βοηθά στην εξιδανίκευση του άλλου, καθώς όταν μας λείπει κάποιος σκεφτόμαστε περισσότερο τα θετικά του σημεία, παρά τα ελαττώματά του. Αυτά βέβαια μπορούν να λειτουργήσουν και ως παγίδα, αλλά μπορούν να συντηρήσουν για περισσότερο καιρό τον έρωτα και τον ενθουσιασμό στη σχέση.

Επίσης, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε μέσα από αυτή τη δοκιμασία να διαπιστώσετε ότι η σχέση σας μπορεί να αντέξει στα δύσκολα, να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικός είναι ο ένας για τον άλλο, και να βιώνετε πιο συνειδητοποιημένα τη σχέση σας.

Σχέση εξ αποστάσεως, να το δοκιμάσω;

Ωστόσο, αν κι αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν οπωσδήποτε και μία θετική χροιά, από την άλλη δεν γίνεται να λειτουργεί μία σχέση ισόβια με αυτό τον τρόπο. Για παράδειγμα, υποστηρίξαμε ότι είναι θετικό ότι η σχέση τους δεν φθείρεται από τη ρουτίνα, από την άλλη όμως είναι στη φυσική εξέλιξη των σχέσεων να γνωρίζουν αυτό το στάδιο, και για να ενδυναμωθούν οφείλουν να βρουν τρόπους να το υπερβαίνουν

Για να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί μία σχέση εξ αποστάσεως, είναι σημαντικό να υπάρχει η προοπτική να πάψει να είναι σχέση εξ αποστάσεως, δηλαδή ένας από τους δύο να μετακομίσει στην πόλη/ χώρα του άλλου. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή η προθυμία, είναι σημαντικό το άτομο να αναρωτηθεί ποιον παράγοντα τοποθετεί πιο ψηλά στη σχέση του και γιατί: το οικονομικό, τη δουλειά, τις ομορφιές της πόλης του; 

Εάν πιάσουμε τον εαυτό μας να ανήκει σε αυτή την κατηγορία θα λέγαμε ότι είναι πιο λειτουργικό να δείξουμε ωριμότητα και να τερματίσουμε τη σχέση, γιατί μάλλον αυτό που μας κρατάει σε αυτήν δεν είναι ο πόθος μας για το άλλο άτομο, αλλά το πλεονέκτημα του να νιώθεις πως είσαι σε σχέση και ανήκεις κάπου, χωρίς να έχεις τις ευθύνες του να βρίσκεσαι όντως σε σχέση.

Συντάκτης: Κατερίνα Σπαθαράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.