Σχέσεις και επικοινωνία το 2021

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Είναι σίγουρο ότι διανύουμε μια εποχή που κάποιες συνήθειές μας δεν γίνονται με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο, όπως η επικοινωνία. Οι σχέσεις θεμελιώνονται και χτίζονται μέσα από μια οθόνη.

Παλιές VS νέες αξίες

Δεν ξέρω σε ποια γενιά μπορεί να ανήκεις, όμως σίγουρα θα ξέρεις ότι τις προηγούμενες δεκαετίες τα πράγματα λειτουργούσαν λίγο διαφορετικά. Δεν φλέρταρες στα dm στο Instagram, ούτε έπιανες φιλίες με κάποιον που είχες δει μόνο μερικές φωτογραφίες στο ίντερνετ. Η επαφή με τους ανθρώπους ήταν ουσιαστική, από κοντά, είχαν μια όμορφη ιστορία να μοιραστούν για το πώς έτυχε να γνωριστούν. Ήταν πιο απλά τα δεδομένα παλαιότερα.

Δεν λέμε, φυσικά, ότι δεν υπήρχαν και αρνητικά ή ότι ο κόσμος τότε ήταν αγγελικά πλασμένος. Σίγουρα, όμως, η βασική διαφορά ήταν ότι δεν υπήρχε αυτή η ευκολία που υπάρχει σήμερα, να μπεις σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και να ψάχνεις προφίλ λες και κοιτάς κατάλογο με ρούχα και προσπαθείς να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

Social media και σχέσεις

Τα social media, λοιπόν. Μεγάλο και τσουχτερό θέμα των εποχών. Όπως όλες οι καταστάσεις, έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, και σχεδόν πάντα είναι στο χέρι μας η επιρροή που θα λάβουμε από αυτά.

Σχέσεις και επικοινωνία το 2021

Καλώς ή κακώς, αν επενδύσουμε να αναπτύξουμε διαπροσωπικές σχέσεις μέσω μιας τέτοιας πλατφόρμας παίζουμε λίγο το κεφάλι μας. Επιστημονικά και αν το σκεφτείς, όταν μοιραζόμαστε στιγμές με άτομα (φίλους, συντρόφους κτλ.) το σώμα μας εκκρίνει ορμόνες χαράς και αυτό μας κάνει καλό τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Από μια οθόνη, όμως; Δυστυχώς δεν είναι τόσο αποτελεσματικό.

Δεν είναι εύκολο να δεθείς με τον άλλο όπως θα δενόσουν αν περνούσατε τα ίδια από κοντά, πώς να το κάνουμε. Πολλοί, όμως την έχουν ονομάσει «επαφή» του τώρα, και δεν έχουν άδικο. Επαναπαυόμαστε ότι θα μπορέσουμε να «χτίσουμε» σχέσεις μέσα από την άνεση μιας οθόνης, μιας διαγραφής μηνύματος και μιας προσεγμένης φωτογραφίας χωρίς ατέλειες, και εν τέλει δεν βγαίνουμε έξω να ζήσουμε κανονικά και ουσιαστικά τη ζωή.

Σχέσεις και επικοινωνία το 2021

Τα social media έχουν κατηγορηθεί πολλάκις ότι μας δημιουργούν μια πλασματική και ονειρική πραγματικότητα. Και ισχύει κατά πολύ αυτό. Βλέπουμε άτομα με την τέλεια ζωή, την τέλεια εμφάνιση, τις τέλειες φιλίες και τους τέλειους συντρόφους, αλλά ξεχνάμε ότι ο καθένας μας προβάλλει στις πλατφόρμες αυτές μόνο τις όμορφες πτυχές της ζωής του. Ίσως κάποιοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό. Το θέμα είναι να μην ξεχνάμε ότι οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι τέλειες ούτε έχουν βασιστεί σε τέλειες συνθήκες. Η τριβή, οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις με τα συγκεκριμένα άτομα είναι που στο τέλος τέλος έχουν σημασία.

Για να μην είμαστε, όμως άδικοι, τα social media μας έχουν φέρει κάποιες ευκολίες που όχι μόνο δεν πρέπει να αγνοούμε αλλά και να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο.

  • Μπορούμε να κρατήσουμε επαφή με άτομα που βρίσκονται μακριά ή δεν είναι εύκολο να δούμε από κοντά.
  • Μπορούμε να βρούμε άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με εμάς.
  • Μπορούμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο (σε έναν ευρύτερο «κόσμο») την δουλειά ή τις ασχολίες μας, τα ταλέντα μας ή κάποιο πρότζεκτ που έχουμε επιμεληθεί.
  • Μπορούμε να βρούμε ατελείωτη έμπνευση και ερεθίσματα που να μας φανούν χρήσιμα στη ζωή μας.

Social media και πανδημία

Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στον ρόλο που έπαιξαν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας την περίοδο της πανδημίας και ειδικά των lockdown.

Σε μια κατάσταση που δεν μπορούσαμε να δούμε κάποια από τα αγαπημένα μας άτομα, τα social media ήταν στη διάθεσή μας για να μπορούμε να τους στείλουμε ένα μήνυμα ή ακόμα καλύτερα να τους δούμε σε μια βιντεοκλήση. Άτομα που μπορεί να πέρασαν μόνα τους την καραντίνα, δεν είχαν άλλο τρόπο να δουν κάποιον αγαπημένο τους και έτσι κατάφεραν να μην νιώθουν τελείως μόνοι ή ακόμα χειρότερα να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών ασθενειών.

Για του λίγο πιο μερακλήδες, τα social media ήταν πηγή έμπνευσης και ιδεών για το πώς να περάσουν δημιουργικά και διαφορετικά τη μέρα τους ή τον ελεύθερό τους χρόνο. Άπειρες ιδέες, αρκετός χρόνος στη διάθεσή μας και πολλή όρεξη ήταν τα μόνα που χρειαζόμασταν.

Τα social media δεν είναι «καλά» ή «κακά» από μόνα τους. Η χρήση των ανθρώπων έχει καθορίσει όλα αυτά τα αρνητικά που αναφέραμε. Βασικό μας όπλο είναι να έχουμε κριτική σκέψη και να μην αφήνουμε να μας επηρεάζουν μόδες και στερεότυπα. Οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι τόσο ιδανικές όσο τις βλέπουμε, είναι όμως πολύ πιο όμορφες όταν τι γαλουχούμε με σωστές αξίες.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.