Σχεδιαστικά προγράμματα: όλες οι επιλογές

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Θέλετε να είστε περιζήτητοι στην αγορά εργασίας; Εδώ θα βρείτε όσες πληροφορίες χρειάζεστε όσον αφορά τα σχεδιαστικά προγράμματα και όλη την γκάμα επιλογών που έχετε στη διάθεσή σας.

Τα προγράμματα σχεδίασης αποτελούν βασικό εργαλείο εργασίας για ένα μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων. Διαθέτουν πολλές λειτουργίες και δυνατότητες και η γνώση τους εκτιμάται από τους εργοδότες. Υπάρχουν πλέον αρκετές επιλογές και όσα περισσότερα προγράμματα γνωρίζετε καλά, τόσο πιο περιζήτητοι θα είστε στην αγορά εργασίας.

Η σχεδίαση με το χέρι

Εδώ και λίγες δεκαετίες, η ξεχωριστή και λεπτομερής σχεδίαση με το χέρι (με μολύβι ή πενάκι) έχει αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική σχεδίαση CAD. Μέσω των υπολογιστών μπορεί κανείς να δημιουργήσει, να αποθηκεύσει, να εκτυπώσει, να επεξεργαστεί, να στείλει και να εξάγει σε πολλούς τύπους αρχείων σχέδια κάθε είδους (πολύπλοκα ή απλά). Δεν είναι κακό βέβαια να πούμε, ότι μερικές φορές το να κάνεις ένα σκαρίφημα μιας σχεδιαστικής ιδέας με το χέρι, δεν αποτελεί κακή ιδέα αλλά και σε αυτό, οι υπολογιστές με τις οθόνες αφής ή τα ηλεκτρονικά στυλό δίνουν επίσης παρόμοιες δυνατότητες.

Η σχεδίαση με υπολογιστή

Σχεδιαστικά προγράμματα: όλες οι επιλογές

Η σχεδίαση στον υπολογιστή, αν και τηρεί τις προδιαγραφές του τεχνικού σχεδίου, έχει διαφορετικές αρχές από τη σχεδίαση με το χέρι. Αλλάζει η φιλοσοφία της σχεδίασης, καθώς με το σύγχρονο λογισμικό, είναι απλούστατο να διαγράψεις ή να αλλάξεις γραμμές και γεμίσματα, να αντιγράψεις και να τροποποιήσεις υφιστάμενα σχέδια, αλλά και να στείλεις με email οπουδήποτε σε μηδενικό χρόνο και κόστος, όσα σχέδια θέλεις. Πραγματικά, πρόκειται για μια πολιτιστική επανάσταση που άνοιξε νέες προοπτικές σε όλους τους κλάδους μηχανικών και επηρέασε καθοριστικά τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και τη μελετητική και κατασκευαστική δραστηριότητα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμπλουτίστε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας… δωρεάν!


Τα δημοφιλέστερα προγράμματα

Η πιο κλασική επιλογή προγράμματος είναι το διάσημο Autocad, που είναι το πιο παλιό και δοκιμασμένο πρόγραμμα CAD. Παρ’ ότι σχετικά ακριβό,αποτελεί την πρώτη προτίμηση από όλες τις μεγάλες εταιρίες και τα γραφεία μηχανικών. Είναι εύχρηστο και εύκολο στην εκμάθηση, διαθέτει πολλά μενού και παρέχει πολλές δυνατότητες, κατάλληλες για μεγάλα και απαιτητικά σχέδια. Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει πολλά άλλα προγράμματα CAD που ουσιαστικά αντιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας του Autocad με παρόμοια μενού και πολύ χαμηλότερη τιμή – ενδεικτικά, το GstarCAD ή το intelliCAD-.

Ένα πρόγραμμα με πολύ διαφορετική σχεδιαστική κουλτούρα καιπροσιτό για αρχιτέκτονες είναι το Sketchup, που σε μια απλή εκδοχή του, διατίθεται δωρεάν μέσω διαδικτύου. Είναι καταπληκτικό στην κατανόηση και σύνθεση όγκων και εξαιρετικά ικανό στην τρισδιάστατη σχεδίαση. Βέβαια υπάρχουν κι άλλα σημαντικά προγράμματα σχεδίασης, όπως το Rhino, το 3D StudioMax και το Archicad, με αρκετές διαφορές από το Autocad και με σημαντικά ατού για τρισδιάστατα σχέδια. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι πλέον τα νέα σχεδιαστικά προγράμματα επεκτείνονται σε ολοκληρωμένα προγράμματα ΒΙΜ που διαθέτουν βάσεις δεδομένων και αυτοματοποιημένες λειτουργίες, με χαρακτηριστικό το Revit της Autodesk,το οποίο κάνει πάταγο διεθνώς. Τέλος, από τα μηχανολογικά σχέδια, εξαιρετικό είναι το Solidworks, το πρώτο στην προτίμηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Τα πλεονεκτήματα

Πράγματι, δεν είναι εύκολο να διαλέξετε το ένα ή το άλλο πρόγραμμα. Το πιο αντικειμενικό ζήτημα είναι η τιμή της αγοράς και αν είναι εύχρηστο για 3D σχεδίαση, καθώς και για εικονική αναπαράσταση/μοντελοποίηση του κτιρίου. Αν δε θέλετε να ξοδέψετε χρήματα, υπάρχουν και δωρεάν προγράμματα με πιο περιορισμένες δυνατότητες που όμως είναι εξαιρετικά εύχρηστα, όπως το LibreCAD ή το NanoCAD. Γενικά, η εκμάθηση τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να επιτευχθεί με πολύ οικονομικά σεμινάρια από ξένες πλατφόρμες σεμιναρίων, αλλά η πρακτική εμπειρία είναι αναντικατάστατη και η επαγγελματική τριβή σας με σχέδια που θα εφαρμοστούν σε κατασκευές ή προϊόντα, θα σας βοηθήσει να γίνετε πολύ ανώτεροι σχεδιαστές. Πάντως, αν ανήκετε σε σχετικό τομέα που κάνει χρήση σχεδίων, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλη την γκάμα επιλογών και να ξέρετε πολύ καλά όσα περισσότερα προγράμματα μπορείτε.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…