Γλυκαίνει χωρίς να παχαίνει!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Οσοι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη γλυκιά γεύση ενός χυμού ή ενός αναψυκτικού, αλλά φοβάστε την… κατακόρυφη αύξηση των θερμίδων, μπορείτε να αναστενάξετε από ανακούφιση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2011 θα εγκρίνει φυσικά γλυκαντικά από το φυτό στέβια, το οποίο έρχεται από την Παραγουάη για να μας… γλυκάνει, χωρίς να μας… παχύνει.

Η δραματική άνοδος στη συχνότητα του διαβήτη και της παχυσαρκίας έχει δημιουργήσει νέο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων γλυκαντικών χωρίς θερμίδες. Η παγκόσμια αγορά για προϊόντα από στέβια θα έχει φτάσει τα 825 εκατ. δολάρια μέχρι το 2014. Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Stevia Rebaudiana, το οποίο περιέχει γλυκοζίτες της στεβιόλης. Οι ουσίες αυτές είναι 40 με 300 φορές πιο γλυκές από την πασίγνωστή μας ζάχαρη (!) και δεν έχουν θερμίδες ούτε προκαλούν την έκκριση ινσουλίνης.

Ηδη η PepsiCo χρησιμοποιεί γλυκοζίτες της στεβιόλης στους χυμούς Tropicana με λίγες θερμίδες. Και η Coca-Cola ανακοίνωσε πως σκοπεύει να λανσάρει αναψυκτικά στα οποία θα χρησιμοποιεί ένα γλυκαντικό με βάση τη στέβια, που θα κυκλοφορήσει με την εμπορική ονομασία Rebiana.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, η Κομισιόν έθεσε ως όριο μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη στα 4 χιλιοστογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι γλυκοζίτες της στεβιόλης είναι σταθεροί σε θερμοκρασία ως και 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση τους στη μαγειρική, σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…