Γλυκόξινη σαλάτα με λάχανο

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Μια σαλάτα έξω από τα συνηθισμένα! Έχει ως βάση της το λάχανο και γεύση γλυκόξινη. Χρειάζεται λίγη υπομονή μέχρι να τη γευτείτε αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει…

Συστατικά

1 κιλό λευκό λάχανο

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 ξερά κόκκινα τσίλι

2 λεπτές φέτες τζιντζερόριζας

3 κουταλιές σούπας σισαμέλαιο

αλάτι

155 ml καυτό νερό

3 κουταλιές σούπας ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι

Εκτέλεση

Προετοιμασία: Μία ώρα

Μαρινάρισμα: 4 ώρες

  • Αφαιρέστε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Προσεκτικά βγάλτε τα υπόλοιπα φύλλα χωρίς να τα σπάσετε. Βάλτε τα σε σανίδα κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το χοντρό κομμάτι της βάσης τους. Βουτήξτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, για 3 λεπτά ή μέχρι τα φύλλα να μαλακώσουν και να είναι ευλύγιστα. Στραγγίξτε τα καλά.
  • Κόψτε την πιπεριά στα δύο και αφαιρέστε τις εσωτερικές λευκές ίνες και σπόρους. Κόψτε την σε λεπτές λωρίδες. Βάλτε τις στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει για να μαλακώσουν για 3 λεπτά και στραγγίξτε πολύ καλά.
  • Κόψτε τα κρεμμυδάκια κατά μήκος σε 8 κομμάτια. Κόψτε τα τσίλι σε πολύ λεπτά δαχτυλιδάκια απομακρύνοντας τους σπόρους. Προσέξτε να μην αγγίξετε το πρόσωπο και τα μάτια σας ενώ ασχολείστε με τα τσίλι.
  • Κόψτε το τζίντζερ σε λεπτές λωρίδες.
  • Φτιάξτε τη μαρινάδα ζεσταίνοντας το σισαμέλαιο σε τηγάνι ή γουόκ. Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει, προσθέστε τα τσίλι και τσιγαρίστε μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια, το αλάτι και το τζίντζερ. Τσιγαρίστε ανακατεύοντας για ένα λεπτό.
  • Ρίξτε το καυτό νερό, προσθέστε τη ζάχαρη και το ξύδι και αφήστε να σιγοβράσουν για δύο λεπτά. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα στην άκρη.
  • Βάλτε μια λωρίδα πιπεριάς στη βάση κάθε φύλλου λάχανου. Στρίψτε το φύλλο σαν τσιγάρο και τοποθετήστε τα σε μια μόνο στρώση σε ένα ταψί ή πιάτο μακρόστενο. Ρίξτε την μαρινάδα από πάνω και σκεπάστε με χρυσόχαρτο. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες πριν σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…