Σβήνουν τα φώτα…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Σβήνουν τα φώτα…Οξύμωρο, αλλά αληθινό: Η πόλη του φωτός, όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε το Παρίσι, πρωτοστατεί στην προσπάθεια για περισσότερο… σκοτάδι στις μεγαλουπόλεις! Τα καταστήματα του Παρισιού συνεννοήθηκαν με τη γαλλική κυβέρνηση και πλέον θα κρατούν σβηστά τα φώτα τους τουλάχιστον για έξι ώρες κάθε 24ωρο (από τη 1 π.μ. ως τις 7 π.μ.) για να εξοικονομήσουν περισσότερη ενέργεια.

Την ιδέα είχε ρίξει στο τραπέζι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού. Την υλοποίηση, όμως, ανέλαβε η νέα υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Ντελφίν Μπαθό, η οποία ανέλαβε την δύσκολη δουλειά να πείσει τους καταστηματάρχες να σβήνουν τα φώτα τους. Ολοι γνωρίζουν ότι μπορούν να εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια και να πληρώνουν λιγότερα στο λογαριασμό του ρεύματος, ωστόσο κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη να σβήσει μόνος του τα φώτα. Σε μια τόσο τουριστική πόλη, όπως είναι το Παρίσι, οποιοδήποτε κατάστημα έχει σβηστά τα φώτα του έστω και τις βραδινές ώρες καταδικάζεται στην αφάνεια σε σχέση με τα διπλανά του.

Σβήνουν τα φώτα…Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης μόνο τα καταστήματα που βρίσκονται στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση (τα Ηλύσια Πεδία, η λεωφόρος Μοντέν και η οδός Χάουσμαν) καταναλώνουν τόσο ρεύμα κάθε μήνα όσο ένα χωριό 2.000 κατοίκων που βρίσκεται στη γαλλική επαρχία! Ο κυβερνητικός στόχος είναι να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 20% ως το 2020. Κάτι που θα ευνοήσει και τους καταστηματάρχες, και το κράτος, αλλά και το περιβάλλον.

Τα φώτα θα σβήσουν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2013. Για να μην υπάρχουν… ζαβολιές και κάποιοι καταστηματάρχες «ξεχνούν» τα φώτα τους αναμμένα σχεδιάζεται να επιβάλλεται πρόστιμο (για αθέμιτο ανταγωνισμό) σ’ όσους επιμένουν στο φως…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…