Συχνές απορίες για την περίοδο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 2022, υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες και κορίτσια, που δεν είναι καλά ενημερωμένες για ένα από τα πιο φυσιολογικά γεγονότα της ζωής τους, την περίοδο. Αντιστοίχως, υπάρχουν και πολλοί άνδρες οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η περίοδος της γυναίκας. Για το λόγο αυτό λοιπόν, απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από αυτή τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Τι συμβαίνει αν δεν μου έρθει περίοδος έναν μήνα;

Η απουσία περιόδου είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Είναι πολύ φυσιολογικό να μην είναι “εντελώς φυσιολογικός” ο κύκλος σας. Επηρεάζεται από πολλά πράγματα, όπως το πόσο γυμνάζεστε, τα επίπεδα του στρες, αλλά και την γενικότερη υγεία. Αν συμβεί όμως δύο φορές στην σειρά, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Γιατί τα ταμπόν έχουν διαφορετικά μεγέθη;

Ένα πιο μεγάλο ταμπόν μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες αίματος, συνεπώς διαλέγετε το μέγεθος ανάλογα με το πόσο έντονα αιμορραγείτε. Μην χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο ταμπόν απ’ ό,τι χρειάζεστε, και αποφύγετε να το χρησιμοποιείτε στον ύπνο – προτιμήστε σερβιέτα που είναι πιο υγιεινή επιλογή για την νύχτα.

Ταμπόν και τοξικό σοκ. Μπορεί να συμβεί;

Γενικά, είναι πάρα πολύ σπάνιο να συμβεί τοξικό σοκ σε κάποια γυναίκα που χρησιμοποιεί ταμπόν. Παράλληλα, ο μικρός αυτός κίνδυνος μειώνεται ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιείτε σωστά το ταμπόν και το αλλάζετε κάθε τέσσερις ώρες.

Πόσο έντονη είναι η ροή μου;

Πιθανότατα λιγότερο έντονη απ’ ό,τι σας φαίνεται. Κατά μέσο όρο, μια περίοδος ισοδυναμεί με 3-4 κουταλιές της σούπας αίμα – αν θέλουμε να το ανάγουμε σε μία καθημερινή μονάδα μέτρησης της ποσότητας. Αν χρησιμοποιείτε πάνω από 10 σερβιέτες ή ταμπόν την ημέρα, καλύτερα να κάνετε μία κουβέντα με τον γιατρό σας.

Πόσο ακριβώς πρέπει να διαρκεί η περίοδος;

Τυπικά, μία περίοδος διαρκεί 3-5 ημέρες. Πρακτικά, είναι φυσιολογικό μία γυναίκα να βλέπει αίμα από 2-7 ημέρες. Αν όμως η αιμορραγία συνεχίσει για περισσότερες από επτά ημέρες, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μπορώ να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο;

Η απάντηση είναι σίγουρα καταφατική, ακόμα κι όσο αιμορραγείτε. Το σπέρμα επιβιώνει αρκετά μέσα στον κόλπο και συνεπώς προλαβαίνει  να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν. Συνεπώς, μιλήστε με τον γιατρό σας για τις προσωπικές σας ανησυχίες και ενημερωθείτε για τις λύσεις.

Γιατί πρήζομαι όταν έχω περίοδο;

Το σώμα κάνει περισσότερη κατακτάτηση υγρών εκείνη τη χρονική στιγμή. Για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα, περιορίστε αλάτι και καφέ εκείνες τις μέρες, και προσπαθήστε να κάνετε λίγη χαλαρή γυμναστική. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν να ρυθμιστεί καλύτερα και η διάθεσή σας, που μπορεί να επηρεαστεί λόγω των ορμονών.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…