Σύστημα θα “ξεκλειδώνει” αυτόματα το iPhone 6 στο σπίτι

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Σύστημα θα «ξεκλειδώνει» αυτόματα το iPhone 6 στο σπίτιΗ Apple ετοιμάζει σύστημα που θα ξεκλειδώνει αυτόματα το iPhone 6, εάν ο χρήστης βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, όπως είναι το σαλόνι ή το γραφείο του. Έτσι, ο χρήστης θα χρειάζεται να πληκτρολογεί τον κωδικό πρόσβασης μόνο άμα βρίσκεται σε «άγνωστο» χώρο ή γενικά σε μέρη που υπάρχουν… αδιάκριτοι! Το σύστημα θα εντοπίζει την τοποθεσία του κινητού και θα του επιτρέπει να επιλέγει τις «ασφαλείς» τοποθεσίες, έτσι ώστε το smartphone να τροποποιεί από μόνο του τις ρυθμίσεις και να καταργεί ακόμα και την ανάγκη για Touch ID.

«Υπάρχουν τοποθεσίες που θεωρούνται πιο ασφαλείς για το κινητό, όπως είναι το σπίτι του χρήστη. Στα συγκεκριμένα μέρη το κινητό δεν είναι απαραίτητα τα υψηλά μέτρα ασφαλείας, σε αντίθεση με τους εξωτερικούς χώρους που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου», εξηγούν οι υπεύθυνοι της Apple. Πιο συγκεκριμένα, το iPhone 6 θα προσδιορίζει τη θέση του χρήστη μέσα από τα δίκτυα W-Fi, το GPS ή τα Bluetooth και έτσι θα αποφασίζει εάν πρέπει να «ξεκλειδωθεί», ώστε να μην κουράζει τον χρήστη με τη συνεχή πληκτρολόγηση του κωδικού. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πολλοί που ξεχνούν τα password τους…

Ωστόσο, ένα πιθανό μειονέκτημα του συστήματος είναι η έλλειψη ακρίβειας της τοποθεσίας, αφού συχνά το σήμα Wi-Fi εκτείνεται κάποια μέτρα εκτός σπιτιού. Επίσης, είναι άγνωστο, εάν το σύστημα θα είναι αρκετά «έξυπνο», ώστε να αντιλαμβάνεται εάν μια συσκευή έχει κλαπεί ή εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του οικιακού ασύρματου δικτύου. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάζει η αρχική οθόνη του κινητού ανάλογα με τη θέση του χρήστη. Με άλλα λόγια, εάν ο χρήστης βρίσκεται στο γραφείο, η οθόνη θα αναδεικνύει πρώτα τα apps που σχετίζονται με την τοποθεσία, δηλαδή τις σημειώσεις, το ημερολόγιο, τις επαφές κ.α.

Τέτοιες τεχνολογίες παρατηρούνται σε ελάχιστα Android smartphones (Samsung Galaxy S5), στα οποία απενεργοποιείται η ασφάλεια όταν το κινητό βρίσκεται κοντά σε συσκευή Bluetooth π.χ. ακουστικών ή smartwatches. Όταν αυτά απομακρύνεται περίπου 10 μ. από το σήμα… τότε η συσκευή κλειδώνει και πάλι αυτόματα! Πάντως, εκτιμάται ότι η Apple θα ενσωματώσει το σύστημα στην επόμενη έκδοση λογισμικού iOS 8, η οποία παρουσιάστηκε στο WWDC (Apple Worldwide Developers Conference) τον Ιούνιο.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.