Συσκευή μετατροπής Αέρα σε Νερό βραβεύθηκε με έπαθλο 1.5 εκ. δολάρια

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Δύο κατασκευαστές από την Καλιφόρνια, ο David Hertz και ο Rich Groden σχεδίασαν μία συσκευή που μπορεί να παράξει νερό από τον αέρα. Για την εκπληκτική τους εφεύρεση, οι δύο σχεδιαστές τιμήθηκαν με βραβείο αξίας 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για του λόγου το ακριβές, για την καινοτόμο τους εφεύρεση αναδείχθηκαν και οι δύο νικητές των βραβείων Water Abundance XPrize (βραβείο για την αφθονία του νερού), μία διάκριση που τούς παρείχε τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλης ποσότητας νερού για την κάλυψη των αναγκών 100 ανθρώπων.

Το βραβείο Water Abundance XPrize χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα παροχής βοήθειας της ομάδας Tata and Australia, η οποία προκαλεί ομάδες ειδικών ν’ αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση νερού με ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες οι οποίες θα παράγουν καθαρό νερό από τον αέρα.

2.000 Λίτρα Νερού Ημερησίως

O διαγωνισμός θεσπίστηκε το 2016. Σκοπός του ήταν η συσπείρωση κατασκευαστών για τη δημιουργία μίας συσκευής που θα μπορούσε ν’ αντλήσει ποσότητα 2.000 λίτρων νερού την ημέρα από την ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας καθαρή ενέργεια και με κόστος που δεν θα ξεπερνούσε τα δύο σεντς ανά λίτρο.

Και ενώ το παραπάνω μπορεί να μοιάζει μία απίθανη προσδοκία, πολλοί είναι οι άνθρωποι που το κατάφεραν, με ελάχιστους τυχερούς ωστόσο να έχουν δημιουργήσει κάτι ιδιαίτερο.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 100 ομάδες, από τις οποίες επικράτησαν δύο συμμετέχοντες για τον τελικό. Ύστερα από πολλή περίσκεψη, η ομάδα των Hertz και Groden, η Skysource της Skywater Alliance κέρδισε το βραβείο για την εφεύρεση στην οποία αναδείχθηκε η εκπληκτική ικανότητα παροχής πρόσβασης στο νερό. Μαζί με την υπερηφάνεια του επάθλου, οι νικητές έλαβαν επιπλέον 1.5 εκατομμύριο δολάρια.

Ακριβής Τρόπος Λειτουργίας

Το σύστημα ύδρευσης έχει ονομαστεί We Dew: Υδρευτικό σύστημα μετατροπής του ξύλου σε ενέργεια. Πράγματι, το σύστημα αυτό αποτελεί συνδυασμό δύο υπαρχουσών συσκευών, οι οποίες όμως είναι ενσωματωμένες με τρόπο  ώστε να βελτιώνεται η αποδοτικότητά του και να περιορίζεται το κόστος του.

Η πρώτη είναι η συσκευή Skywater, μία γεννήτρια που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Grodent, η οποία προσομοιώνει τη διαδικασία της συμπύκνωσης των σύννεφων. Η Skywater κρυώνει τον ζεστό αέρα και σχηματίζει σταγονίδια από τη συμπύκνωση, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται σ’ ένα δοχείο, από το οποίο αργότερα αυτά μπορούν ν’ αντληθούν υπό την μορφή πόσιμου, καθαρού νερού. Κάτι που από μόνο του είναι γεγονός αξιοσημείωτο. Αυτό, σε συνδυασμό με το δεύτερο κομμάτι είναι κάτι πρωτόγνωρο!

Το δεύτερο λοιπόν συστατικό στοιχείο είναι μία συσκευή αεριοποίησης της βιομάζας, η οποία παρέχει την αναγκαία ενέργεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Όταν αυτήν τροφοδοτείται με οργανική ύλη, όπως ροκανίδια ή κελύφη από καρύδες, την αεριοποιεί προς την παραγωγή θερμότητας και υγρασίας, κάτι που πράγματι συνιστά το ιδανικό περιβάλλον για τη βέλτιστη λειτουργία της συσκευής συγκέντρωσης του νερού.

Από κοινού, τα δύο μηχανήματα λειτουργούν απόλυτα αρμονικά για τη δημιουργία νερού από τον αέρα.

Τεχνολογία Αρνητική στον Άνθρακα

Σε συνέντευξή του, ο Hertz έχει εξηγήσει ότι η εν λόγω συσκευή συνιστά τεχνολογία αρνητική στον άνθρακα, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα απ’ όσο παράγει κατά τη διαδικασία της μετατροπής.

Όπως θεσπίζεται από τους κανονισμούς του διαγωνισμού, πρόκειται για ένα σχέδιο το  οποίο μπορεί να παράξει τουλάχιστον 2.000 λίτρα νερού κάθε μέρα, ποσότητα η οποία αρκεί για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών 100 ανθρώπων.

Μία εκπληκτική δημιουργία που παρέχει την ασύλληπτη δυνατότητα παραγωγής των παραπάνω ποσοτήτων νερού από τον αέρα. Συν τω χρόνω, αισίως το σχέδιο θα εμπορευματοποιηθεί, με αποτέλεσμα την αξιοποίησή του σε περιοχές με την απειλητική για τη ζωή λειψυδρία. Όπως φαίνεται, καθημερινά διαβάζουμε και από μία ελπιδοφόρα για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη είδηση.

Πηγή: Disclose. Tv

Άρθρο του Breitenberg

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.