Σύρος: Ιστορία και εξερεύνηση

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη

Σύρος: Ιστορία και εξερεύνησηΗ Σύρος αποτελεί ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. Είναι ένα ιδανικό μέρος για διακοπές με υπέροχες παραλίες, αξιοθέατα και ιστορία. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους.

Ιστορία της Σύρου

Η Σύρος είχε κατοικηθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους (3η χιλιετία π.Χ.), όπως αποδεικνύουν ευρήματα στις περιοχές Χαλανδριανή και Καστρί. Ειδικά στη Χαλανδριανή βρέθηκαν περισσότεροι από 600 τάφοι με κτερίσματα, ενώ στο Καστρί βρέθηκε οχυρωμένος οικισμός με σημαντική αστική και εμπορική δραστηριότητα.

Η Σύρος σήμερα διέπεται από ισχυρή οικονομία στηριζόμενη στην ανάπτυξη κυρίως του τουρισμού, τη λειτουργία του ναυπηγείου (με μειωμένο συγκριτικά προσωπικό), υψηλή πλέον αγροτική παραγωγή (κυρίως χάρη στην ύπαρξη δεκάδων θερμοκηπίων) και παρουσία πολλών δημόσιων υπηρεσιών (στη Σύρο υπάρχει πια μόνο ένας δήμος που προέκυψε από την συνένωση των τριών καποδιστριακών του νησιού. Η ζωή στην Ερμούπολη παραμένει ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και ελάχιστα είναι τα καταστήματα που μένουν ανοιχτά μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.

Αξιοθέατα

Πλατεία Μιαούλη

Αποτελεί το σημείο αναφοράς του νησιού καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Λιμάνι και αποτελεί την κεντρική πλατεία της Ερμούπολης.

Παλιό Λιμάνι

Το Παλιό Λιμάνι βρίσκεται στο αριστερό μέρος του όρμου όπου και βρίσκονταν οι Παλιές Αποθήκες Διαμετακόμησης που χτίστηκαν με κρατικές δαπάνες το 1834.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

Το Αρχαιολογικό μουσείο της Σύρου αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μουσεία της Ελλάδας καθώς ιδρύθηκε το 1834.

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου είκοσι συντηρημένες μηχανές της συλλογής του Μουσείου, που συνοδεύονται από δεκάδες αντικείμενα, εργαλεία, πρώτες ύλες και προϊόντα της βιομηχανίας.

Σύρος: Ιστορία και εξερεύνησηΒιβλιοθήκη της Ερμούπολης

Η Δημοτική βιβλιοθήκη της Ερμούπολης φιλοξενεί πολύτιμα παλαιά βιβλία, περίπου 45.000, τα οποία και είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Θέατρο Απόλλων

Οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις στην Ερμούπολη χρονολογούνται, από το 1826.

Προϊόντα Σύρου

Μετά τα αξιοθέατα σειρά έχει η γαστρονομία και η τοπική κουζίνα της Σύρου. Ας μην ξεχνάμε τα περίφημα Λουκούμια, τις χαλβαδόπιτες, τα ζυμαρικά αλλά και τα τυριά. Επιπλέον αξίζει να δοκιμάσετε το τυρί Σαν Μιχάλη (η πικάντικη «παρμεζάνα» της Σύρου) από το Συνεταιριστικό Τυροκομείο όπως και θυμαρίσιο μέλι, παστελαριές – σύκα γεμιστά, πολτό από μάραθο, λιαστή ντομάτα, κάππαρη και κρίταμο.

Η Σύρος είναι από τα ομορφότερα νησιά και αξίζει να την επισκεφτείτε για την ιστορία της αλλά και να δοκιμάσετε τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα της.

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.