Superfoods: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι (Β΄ μέρος)

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Superfoods: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι (Β΄ μέρος)Ο όρος «superfood» είναι ένας αρκετά νέος όρος που αναφέρεται σε τρόφιμα που προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά διατροφικά οφέλη με ελάχιστες θερμίδες. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Δεν υπάρχουν σταθερά κριτήρια ή νομικοί ορισμοί για να χαρακτηρίσουμε ένα τρόφιμο ως superfood αυτή τη στιγμή. Τα περισσότερα superfoods είναι φυτικής προέλευσης. Στο παρόν μέρος του άρθρου θα ολοκληρώσουμε την αναφορά μας σε τροφές για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια, βιταμίνες και καλή υγεία προσδιορίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από τη χρήση τους.

Σολομός

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η πέστροφα και η ρέγγα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παλμών, τη μείωση της χοληστερόλης και την επιβράδυνση της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Μαύρη σοκολάτα

Έρευνα έχει δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Αυτά φαίνεται να έχουν αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο και ορισμένους τύπους καρκίνου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κρασί και σταφύλια

Superfoods: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι (Β΄ μέρος)Τα σταφύλια, ιδιαίτερα τα κόκκινα σταφύλια, περιέχουν υγιεινά συστατικά, όπως η ρεσβερατρόλη και η κερσετίνη. Η ρεσβερατρόλη και η πολυφαινόλη που βρέθηκαν στο κρασί χαρίζουν μία “υγιή καρδιά”. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύσει από τη διαβητική νευροπάθεια και την αμφιβληστροειδοπάθεια, καταστάσεις που προκαλούνται από ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη, ενώ η όραση έχει πληγεί σοβαρά.

Οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει ότι η ρεσβερατρόλη είναι ευεργετική για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer, ανακουφίζει εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και βελτιώνει τον ελέγχο της γλυκόζης του αίματος.

Ένα άλλο φλαβονοειδές που βρίσκεται στα σταφύλια και είναι γνωστό ως κερσετίνη είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης και την προστασία από τη ζημία που προκαλείται από τη χοληστερόλη LDL, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα. Η κερσετίνη μπορεί να έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα των αντικαρκινικών επιδράσεων. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπινα υποκείμενα πριν από τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν.

Πώς να ενσωματώσετε τα superfoods στη διατροφή σας

– Φάτε το ουράνιο τόξο! Κοιτάξτε τα χρώματα στο πιάτο σας. Είναι όλα τρόφιμα καφέ ή μπεζ; Τότε είναι πιθανό ότι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών είναι χαμηλά. Προσθέστε τρόφιμα με πλούσια χρώματα όπως το λάχανο, τα παντζάρια και τα μούρα.

– Προσθέστε χόρτα και πατάτες σε σούπες.

– Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το βόειο κρέας ή τα πουλερικά σας με σολομό ή τόφου.

– Προσθέστε μούρα στο πλιγούρι βρώμης, στα δημητριακά, σε σαλάτες.

– Βεβαιωθείτε ότι τρώτε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό κάθε μέρα.

– Πιείτε καθημερινά πράσινο τσάι.

– Εντάξτε στα γεύματά σας σνακ με ξηρούς καρπούς, σπόρους (κυρίως καρύδια Βραζιλίας και ηλιόσπορους) και αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη ή αλάτι).

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση superfoods

– Η λήψη των superfoods σε μορφή συμπληρώματος δεν είναι ίδια με το να λάβουμε τα θρεπτικά συστατικά από τα πραγματικά τρόφιμα.

– Πολλά συμπληρώματα περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή βιολογική επίδραση στον οργανισμό.

– Τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα.

– Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, να επηρεάσει την ανάκτηση μετά από χειρουργική επέμβαση και άλλες παρενέργειες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…