Μια σύντομη ιστορία της υψηλής ραπτικής

Συντάκτης: Κατερίνα Πατάπη

Η υψηλή ραπτική (Haute Couture) έχει τεράστια σημασία για την εξέλιξη της μόδας σήμερα.

Τα παλιά χρόνια οι γυναίκες της υψηλής κοινωνίας συνήθιζαν να φορούν ξεχωριστά ρούχα κατά παραγγελία, ήθελαν δηλαδή να διαφέρουν από τις υπόλοιπες γυναίκες του κύκλου τους. Η υψηλή ραπτική επομένως αναλάμβανε αυτό τον δύσκολο ρόλο για τη γυναίκα αρχικά και μετέπειτα και για τον άντρα.

Όλα ξεκίνησαν την περίοδο 1850, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις σημαντικότερες του αιώνα. Οι διάφοροι πόλεμοι δεν είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην εξέλιξη του κοστουμιού. Το κοστούμι που συνδέεται τώρα πια με το χρήμα δεν επηρεαζόταν τόσο από τα πολιτικά γεγονότα, όσο από την οικονομική κατάσταση.

Έτσι λοιπόν με την ανάπτυξη της βιομηχανοποίησης έχουμε αύξηση στις εισαγωγές και ταυτόχρονα αύξηση στην παραγωγικότητα. Τα μέσα κατασκευής ρούχου εξελίσσονταν διαρκώς κάτι που έκανε πιο εύκολη τη διαδικασία κατασκευής των ενδυμάτων.

  • Η ανακάλυψη του Perkings και του Verguin

Το 1856 ο Perkins ανακάλυψε το πρώτο συνθετικό υλικό βαφής, τη μωβίνη, η οποία απέδιδε βιολέ τόνους που δεν μπορούσαν να επιτευχθούν από φυσικές βαφές. Τέλος, ο Verguin τελειοποιούσε το φούξια στη Lyon. Έτσι σταδιακά, μοντέρνες συνθετικές βαφές αντικατέστησαν τις φυσικές.

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα τα ρούχα φτιάχνονταν στο χέρι από μοδίστρες για γυναίκες και άντρες .Ιδιαίτερα εκείνοι των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων απαιτούν ξεχωριστά κομμάτια για το σωματότυπό τους. Ενώ όλες οι γυναίκες της μικροαστικής τάξης ξέρουν να φτιάχνουν τα δικά τους ρούχα, καθώς δεν έχουν την πολυτέλεια να τα παραγγείλουν.

  • Οι αλλαγές που έφερε ο μεγάλος δημιουργός Worth

Έπειτα στο προσκήνιο έρχεται ο Worth που έφτιαξε των πρώτη φίρμα υψηλής ραπτικής στο Παρίσι. Ο Worth ταράζει τα δεδομένα της μόδας εκείνης της εποχής. Δεν φτιάχνει πλέον ρούχα κατά παραγγελία , αλλά δημιουργεί τις δικές του κολεξιόν και τις παρουσιάζει στις γυναίκες της υψηλής κοινωνίας και εκείνες με τη σειρά τους παραγγέλνουν το κομμάτι που θέλουν και ο Worth το κατασκευάζει στα μέτρα τους.

Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ιστορία της υψηλής ραπτικής καθώς με αυτό το κίνημα ο ράπτης προάγεται σε σχεδιαστή μόδας και ο χειροτέχνης σε καλλιτέχνη.

Οι δημιουργίες του Worth θα συνεχίσουν να βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο μέχρι το 1920. Μετά τη γαλλική επανάσταση παρατηρούμε ότι η αντρική μόδα απλοποιείται, εμφανώς επηρεασμένη από τα λειτουργικά ρούχα της αριστοκρατικής Αγγλίας, μέχρι το ξεκίνημα του 19ου αιώνα, όπου συναντούμε μία ομοιομορφία στο αντρικό ντύσιμο, που θα επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Λόγω της βιομηχανικής επανάστασης πολλοί άνθρωποι θα οδηγηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και θα αναγκαστούν να αλλάξουν ενδυμασία για να απομακρυνθούν από το εθνικό τους κοστούμι.

  • Η μεγάλη επιρροή στη μόδα του Mariano Fortuny

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του εξωτισμού της Ανατολής ήταν ο Mariano Fortuny, ισπανός δημιουργός μόδας. Πηγή έμπνευσής του ο αρχαιο-ελληνικός χιτώνας που σύντομα θα ασκήσει μεγάλη επιρροή στην καθημερινή μόδα.

Τέλος το γεγονός που θα επηρεάσει τη μόδα και θα φέρει τεράστιες αλλαγές είναι ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος. Θα αλλάξει πρώτα απ’ όλα το ντύσιμο των αντρών οι οποίοι συμμετέχουν στον πόλεμο και φοράνε στρατιωτική στολή. Ανεπηρέαστη φυσικά είναι η υψηλή ραπτική η οποία θα εξακολουθεί να λανσάρει μόδα.

Συντάκτης: Κατερίνα Πατάπη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.