Συντήρηση και αποκατάσταση των γλυπτών της πρωτεύουσας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Συντήρηση και αποκατάσταση των γλυπτών της πρωτεύουσαςΗ βελτίωση της εικόνας της Αθήνας, είναι απαραίτητη και αποτελεί συνεχές μέλημα, της πλειονότητας των κατοίκων της. Μεγάλοι φορείς, έκαναν σημαντική κίνηση, ξεκινώντας πριν περίπου μια εβδομάδα (15 Ιουλίου) το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν».

Συγκεκριμένα η Alpha Bank σε συνεργασία με τον δήμο της Αθήνας, τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε σημεία όπως η πλατεία Συντάγματος ή έξω από την παλαιά Βουλή στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Οι ενέργειες στις οποίες προχωρούν συντονισμένα για αυτό το πρόγραμμα, περιλαμβάνουν αποκατάσταση των γλυπτών που έχουν υποστεί φθορές βανδαλισμού. Ανάμεσα σε άλλα τα γλυπτά είναι τα ορειχάλκινα γλυπτά του Συντάγματος, τον ανδριάντα του αρχιστράτηγου των Ελλήνων της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καθώς και τους ανδριάντες των μεγάλων πολιτικών ανδρών όπως του Χαρίλαου Τρικούπη και του Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι ομάδες δράσης και συντήρησης έχουν στήσει πάγκους εργασίας και έχουν ξεκινήσει μια πολύ καλή δουλεία για να επανέλθουν τα φθαρμένα αγάλματα στη φυσική του κατάσταση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συντήρηση και αποκατάσταση των γλυπτών αφού τα περισσότερα έχουν υποστεί εκτεταμένες και συνεχείς καταστροφές και βανδαλισμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα έργα ανήκουν σε γλύπτες όπως οι: Λάζαρος Σώχος, Θωμάς Θωμόπουλος, Δημήτριος Φιλιππότης, Φωκίων Ρωκ, Μιχάλης Τόμπρος, Antoine Bourdelle, Βάσος Φαληρέας, Θανάσης Απάρτης, Θεόδωρος Παπαγιάννης και άλλοι.

Σκοπός της δράσης είναι εκτός από τη σωστή συντήρηση των έργων και των βάσεών τους και την προστασία τους απέναντι σε πιθανές μελλοντικές επεμβάσεις, η ευαισθητοποίηση του κόσμου που κινείται στο κέντρο της Αθήνας, με επιτόπου ενημέρωση και πληροφόρηση. Τα γλυπτά του Συντάγματος και του περιβόλου του Ιστορικού Μουσείου θα αποκατασταθούν το 2013, ενώ τα γλυπτά του Πνευματικού Κέντρου και του Εθνικού Κήπου το 2014.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr