Συνταγές με βάση την σοκολάτα

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Η σοκολάτα είναι το αγαπημένο γλύκισμα των περισσότερων ανθρώπων. Δεν έχει σημασία σε τι μορφή καταναλώνεται. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 3 διαφορετικές συνταγές με βάση την σοκολάτα. Μάλιστα η μια είναι και χωρίς γλουτένη.

Συνταγή Νο 1

Σοκολατένια cookies με καρύδια

Υλικά

110 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. μαύρη ζάχαρη

1 αυγό

170 γρ. αλεύρι

30 γρ. κακάο

½ κ.γ. μπέικιν

½ κ.γ. σόδα

75 γρ. κουβερτούρα

50 γρ. καρύδια

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψάκια.

Χτυπάμε στο μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη

Ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα

Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και τη σόδα, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ.

Προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και τα καρύδια χονδροτριμμένα.

Παίρνουμε κουταλιές και πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους. Αν το μείγμα είναι μαλακό, ρίχνουμε κατευθείαν κουταλιές στο ταψί.

Ψήνουμε για 10 λεπτά.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν.

Συνταγή Νο 2

Υγρό κέικ σοκολάτας με δαμάσκηνα

Υλικά

200 γρ. δαμάσκηνα

200 ml καυτό νερό

110 γρ. κακάο (άγλυκο) κοσκινισμένο

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

¼ κ.γ. αλάτι

4 αυγά

130 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

80 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας λιωμένη

Εκτέλεση

Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το καυτό νερό. Σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη, ώστε να μαλακώσουν και να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Βάζουμε τα δαμάσκηνα μαζί με το νερό τους σε ένα μίξερ με λεπίδες και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.

Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια

Στο μπολ με το μείγμα με τα δαμάσκηνα, αρχίζουμε να ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας ταυτόχρονα ζωηρά με ένα σύρμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα με τα δαμάσκηνα στο μείγμα με το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 175oC.

Γεμίζουμε ένα μεγάλο βαθύ ταψί με βραστό νερό.

Ντύνουμε μία στρογγυλή φόρμα με λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα.

Τοποθετούμε τη φόρμα του κέικ μέσα στο ταψί με το νερό. Θα πρέπει το νερό να φτάνει στη μέση της φόρμας.

Ψήνουμε για 40 λεπτά και βγάζουμε τα ταψιά από τον φούρνο.

Βγάζουμε την φόρμα το κέικ από το νερό και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.

Τρώγεται είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε κρύο από το ψυγείο.

Συνταγή Νο3 (Η πιο γρήγορη συνταγή)

Σφολιατίνια πραλίνας χωρίς γλουτένη

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας

5-6 κ.σ. πραλίνα

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε ξύλο κοπής.

Απλώνουμε την πραλίνα σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.

Τυλίγουμε τη σφολιάτα σε σφιχτό ρολό από τη μεγάλη πλευρά της.

Κόβουμε σε ρολάκια, πάχους περίπου 2 δάχτυλα το ένα.

Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200oC.

Τα αφήνουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρώμα η σφολιάτα.

Ιδανικά τρώγονται και βουτηγμένα σε μια κούπα γάλα. (Τα παιδάκια σας θα το λατρέψουν).

Καλή απόλαυση!

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.