Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως στο πλαίσιο μιας πιο προσεγμένης και ισορροπημένης διατροφής, έχει αυξηθεί η ζήτηση των βιολογικών …
Συνταγές για σπιτικές σάλτσες και κέτσαπ
Οι σπιτικές σάλτσες και το σπιτικό κέτσαπ μπορούν να προσφέρουν μια ανανεωτική γεύση στα πιάτα σας, ενώ είναι πιο υγιεινές επιλογές από τις εμπορικές εκδόσεις που συχνά περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Αν θέλετε να φτιάξετε τις δικές σας σάλτσες και κέτσαπ, ιδού μερικές συνταγές για να ξεκινήσετε:
Σπιτική σάλτσα τομάτας:
Υλικά:
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- Φρέσκα βότανα όπως βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Σε ένα μεγάλο σκεύος, θερμάνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τις ντομάτες και αφήστε τις να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ενωθούν.
- Προσθέστε τη ζάχαρη και τα βότανα, αν χρησιμοποιείτε. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
- Με ένα χέρι μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων, απλώστε τη σάλτσα μέχρι να γίνει λεία.
- Επιστρέψτε τη σάλτσα στο σκεύος και βράστε για ακόμα 10 λεπτά. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν την αποθηκεύσετε σε βαζάκια.
Σπιτικό Κέτσαπ:
Υλικά:
- 1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 200 ml ξύδι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1/2 κ.γ. καγιέν (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
Οδηγίες:
- Σε ένα μεγάλο σκεύος, θερμάνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το ξύδι. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τη μουστάρδα και το καγιέν (αν χρησιμοποιείτε) και αφήστε το μείγμα να βράσει.
- Μειώστε τη φωτιά και αφήστε το να βράζει αργά για περίπου 1,5-2 ώρες, μέχρι να πήξει και να μειωθεί σε υφή κέτσαπ.
- Αφήστε το κέτσαπ να κρυώσει πριν το μεταφέρετε σε βαζάκια.
Αυτές είναι δύο συνταγές για σπιτικές σάλτσες που μπορείτε να προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα προσθέτοντας ή αφαιρώντας συστατικά. Απολαύστε τις σε σάντουιτς, μπέργκερ, αναψυκτικά, και πολλά άλλα!