Συνταγές Ευτυχίας: Συντροφικότητα
Συντροφικότητα. Μια έννοια, η οποία είναι θεμέλιος λίθος σε όλες τις ερωτικές σχέσεις από κάποια στιγμή και μετά. Η σημασία της είναι τεράστια και χωρίς αυτήν, η οποιαδήποτε σχέση είναι καταδικασμένη σχεδόν σε μαρασμό.
Όλες οι σχέσεις ξεκινάνε με το φλερτ και τον έρωτα. Όταν τα κορμιά αρχίζουν να αναζητούν την εκπλήρωση του ερωτικού πόθου. Ακόμα και κάποιες συμπεριφορές ή πτυχές του χαρακτήρα από τον εραστή ή την ερωμένη μας, στην αρχή καλύπτεται από τον πρώιμο, υπέρμετρο ενθουσιασμό.
Όταν αρχίζει να φεύγει αυτός ο ενθουσιασμός, όταν η σχέση αρχίζει να μπαίνει σε πιο σταθερή βάση, ο έρωτας αρχίζει και υποχωρεί. Τότε έρχεται η αγάπη. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να μεταλλάσουμε τα συναισθήματά μας. Η αγάπη, το ενδιαφέρον, το χτίσιμο ενός κοινού κόσμου, είναι το επόμενο βήμα που μπορεί να κάνει το ζευγάρι. Αυτά προετοιμάζουν τους συντρόφους για να κάνουν τη δική τους οικογένεια.
Όταν κάποια στιγμή έρθουν τα παιδιά, ο έρωτας, που μπορεί να υπάρχει ακόμα σε μεγάλο βαθμό, δεν έχει πλέον πολλές διόδους να διαβεί. Το ζευγάρι δεν μπορεί να δείχνει όπως θέλει στο σύντροφό του πόσο ποθητός τον βρίσκει. Εκεί μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος το ζευγάρι να αποξενωθεί.
Και όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, όταν φύγουν από τη «φωλιά» για να κάνουν το δικό τους ταξίδι στη ζωή, το ζευγάρι μένει ξανά μόνο του. Αν δεν έχει αναπτυχθεί η συντροφικότητα, αν το ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει την επαφή του, τόσο τη σωματική – με ένα χάδι ή με ένα φιλί – όσο και την πνευματική – να κάνει παρέα, να μιλάνε, να ακούνε τα αγαπημένα τους τραγούδια και να βλέπουν μαζί κάποια ταινία που τους διασκεδάζει, τότε θα καταλήξουν να είναι δυο ξένοι μέσα στην ίδια τους τη σχέση.
Η συντροφικότητα, αν και είναι ο βασικός κινητήριος άξονας μιας πολύχρονης σχέσης, δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί. Πρέπει το ζευγάρι να δουλέψει πάρα πολύ τη σχέση του. Όταν υπάρχει καλή επικοινωνία, κατανόηση και οι όποιες παρεξηγήσεις και διαφωνίες που προκύπτουν, λύνονται όμορφα και με σεβασμό, τότε το ζευγάρι έχει κάνει την αρχή για τη δημιουργία της συντροφικότητας μεταξύ των δύο μελών.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποιον να τους δείξει ότι τους νοιάζεται, ότι ανησυχεί και ότι τους σκέφτεται. Σκεφτείτε, πόσο πιο έντονο είναι αυτό το συναίσθημα, όταν έχουμε κάποιον μόνιμα στη ζωή μας, που μοιραζόμαστε ουσιαστικά τη ζωή μας μαζί του, ο οποίος μας νοιάζεται. Ένας σύντροφος, ουσιαστικός και τυπικός, που περνώντας χρόνο μαζί του, περνάμε όμορφα.
Η συντροφικότητα, βοηθάει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στη ζωή, πιο εύκολα. Εξάλλου, όταν κάποιος μοιράζεται το άγχος, τη στενοχώρια και τις αναποδιές, γίνονται μικρότερα, πιο υποφερτά και τα βιώνει πιο ήπια. Τα όμορφα, οι χαρές για τα παιδιά, ο ερχομός ενός εγγονιού ή η είδηση για κάτι όμορφο, με την παρουσία του συντρόφου μας, γίνεται πιο μεγάλο, πιο δυνατό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια μοιρασμένη χαρά, είναι διπλή.
Η συντροφικότητα είναι το μεγάλο και τελευταίο μας ερωτικό λιμάνι. Εκεί βρίσκουμε ένα γλυκό φιλί. Εκεί αφήνουμε τα συναισθήματά μας να ξεχειλίσουν, μέσα σε μια αγκαλιά. Στη συντροφικότητα έχουμε ένα ζεστό χέρι να ζεσταίνει το δικό μας και μια γνώριμη και γλυκιά φωνή να μιλάμε για όσα μας συμβαίνουν. Η συντροφικότητα είναι το λάδι μέσα στη σχέση, που βοηθά τη συνταγή της σχέσης να πετύχει, να νοστιμέψει και να ωριμάσει.