Καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν να φαινόμαστε γηραιότεροι

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Το πρόωρο γήρας είναι από τους μεγαλύτερους φόβους πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών. Εκτός από τα γονίδια, που μπορεί να το εντείνουν, υπάρχουν και καθημερινοί παράγοντες που οδηγούν κάποιον να μοιάζει μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Μοιάζετε λοιπόν μεγαλύτερη/ος από ότι είστε; Παρακάτω θα βρείτε κάποιους πιθανούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

1. Πίνετε από το καλαμάκι

Όταν πίνετε χρησιμοποιώντας καλαμάκια πρέπει να πιέσετε τα χείλη σας με αποτέλεσμα τη δημιουργία γραμμών και ρυτίδων γύρω από το στόμα σας. Το ίδιο συμβαίνει και με το τσιγάρο. Δοκιμάστε να πιείτε άμεσα από το ποτήρι και αν είστε καπνιστές, είναι καλύτερα να κόψετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Μπορεί να είναι μια μακριά και σκληρή διαδικασία αλλά τα αποτελέσματα είναι αμέτρητα.

2. Ύπνος στο πλάι

Το να κοιμάστε στο πλάι, με το μαξιλάρι να πιέζει το πρόσωπο προκαλεί και αυξάνει τις ρυτίδες στα μάγουλα και το πιγούνι. Οι ειδικοί λένε πως το να κοιμάται κανείς με την πλάτη είναι η καλύτερη στάση ύπνου και σας κρατά νέους, φρέσκους και ξεκούραστους.

3. Κακή στάση σώματος

Η κακή στάση σώματος αποτρέπει την σπονδυλική στήλη από την κανονική της ευθυγράμμιση και ως αποτέλεσμα οι μύες και τα οστά βρίσκονται σε ασυνήθιστη πίεση. Αυτή η ζημιά οδηγεί σε πόνο και κούραση ενώ πολλές φορές προκαλεί μόνιμη παραμόρφωση.

4. Πολυχρησιμοποιείτε το σύστημα θέρμανσης

Η υπερβολική χρήση τεχνικής θέρμανσης κάνει τον αέρα του χώρου σας πολύ ξερό. Το δέρμα και τα μαλλιά σας γίνονται επίσης ξηρά και αποκτάτε περισσότερες ρυτίδες. Δοκιμάστε να κρατήσετε την θέρμανση σε χαμηλότερα επίπεδα εντός του σπιτιού.

5. Αποφεύγετε την ζάχαρη

Όλοι ξέρουμε πως η ζάχαρη είναι κακή αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το στρες. Μερικές φορές πρέπει να δώσουμε ένα μικρό γλυκό στον εαυτό μας και να ενδώσουμε στην απόλαυση αν μας κάνει χαρούμενους.

6. Πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης

Μια μελέτη έδειξε πως για κάθε μια ώρα που περνά κανείς βλέποντας τηλεόραση, το προσδόκιμο ζωής του μειώνεται κατά 22 λεπτά. Οι ειδικοί συνιστούν να σηκώνεστε και να περπατάτε για 30 λεπτά ανά μια ώρα που περνάτε στον καναπέ ή κάθεστε στο γραφείο.

7. Έλλειψη ύπνου

Οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου δεν οδηγεί μόνο στο να δείχνετε κουρασμένοι αλλά μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Οι ειδικοί συνιστούν να πηγαίνετε νωρίτερα στο κρεβάτι αν δεν έχετε αρκετή ενέργεια, αν παρουσιάζετε νοητική βραδύτητα ή αύξηση του σωματικού βάρους.

8. Άγχος

To άγχος παίζει ένα βασικό ρόλο στο να οδηγηθείτε σε πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αυτό συμβαίνει, διότι συμβάλλει στην διάσπαση του κολλαγόνου, στις βλάβες στο DΝΑ και ενισχύει την παραγωγή των κυτοκίνων, που προκαλούν πρόωρα σημάδια γήρανσης. Επίσης το άγχος είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαχειριστείτε το άγχος, μέσω κυρίως της άσκησης και να μειώσετε τις επιπτώσεις του.

Για να μην προσθέτετε στην εικόνα και στην εμφάνισή σας περισσότερα χρόνια προσπαθήστε να αποφεύγετε τις παραπάνω καθημερινές συνήθειες. Φροντίστε τον εαυτό σας και μην τον επιβαρύνετε περισσότερο από όσο χρειάζεστε.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.