Συνήθειες πετυχημένων καθηγητών

Συντάκτης: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Τα σχολικά χρόνια έχουν γραφτεί στη μνήμη μας ανεξίτηλα και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν κάποιοι καθηγητές που έκαναν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας. Ας δούμε ποιες συνήθειες κάνουν έναν καθηγητή πετυχημένο.

Η εκπαίδευση είναι μια από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες ασχολίες. Πάνω σε αυτή στηρίζεται ο σύγχρονος πολιτισμός και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες τα σχολεία είναι πάρα πολλά.

Η εκπαίδευση όμως δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τους καθηγητές, οι οποίοι προσθέτουν την πινελιά τους και το λιθαράκι τους σε αυτή τη διαδικασία, βοηθώντας τον μαθητή και επιτελώντας στην ουσία λειτούργημα. Τι τους κάνει όμως πετυχημένους;

Προσαρμοστικότητα

Βασική συνήθεια ενός καθηγητή πρέπει να είναι η προσαρμοστικότητα. Κάθε μαθητής δεν είναι ίδιος και δεν μαθαίνει με τον ίδιο ρυθμό. Με την κατάλληλη στρατηγική και την υπομονή όλοι οι μαθητές μαθαίνουν στο τέλος.

Συνήθειες πετυχημένων καθηγητών

Επίσης, η τεχνολογία πλέον και οι νέες παιδαγωγικές μέθοδοι είναι σύμμαχοι του καθηγητή. Έτσι ο διδάσκων μπορεί να στείλει υλικό και πληροφορίες στους μαθητές του, καθώς και να λύσει απορίες με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αγάπη για τη δουλειά του

Ισχύει σε κάθε τύπου εργασίας ότι ο άνθρωπος είναι πιο αποτελεσματικός σε αυτά που αγαπά. Έτσι και ο καθηγητής που αγαπά τη δουλειά του, έχει μεράκι και θέλει να βοηθήσει τους μαθητές του φαίνεται και μεταδίδει αυτή την αγάπη και στην τάξη του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο μαθητής βαριέται ή βρίσκει ανούσιο το μάθημα, γιατί αυτή είναι και η άποψη του καθηγητή για το μάθημα.

Ακόμη είναι σημαντικό να αγαπάει όχι μόνο τη μαθησιακή διαδικασία αλλά και το ίδιο το αντικείμενο που διδάσκει και να έχει πάθος με αυτό, ώστε να μπορεί να μεταδώσει αυτή την άποψη και στους διδασκόμενους.

Συμπληρωματικά, η καλή διάθεση του καθηγητήόταν πηγαίνει στην εργασία του, η οποία τον «γεμίζει» ψυχικά και τον κάνει χαρούμενο, κάνει και το μάθημα πιο ευχάριστο, ενδιαφέρον και μεταδίδει περισσότερη ενέργεια και ένταση.


Διαβάστε επίσης: Εξαιρετικοί καθηγητές: Οι δεξιότητες, οι στρατηγικές και η στάση τους


Οργάνωση και γνώσεις

Φυσικά δεν μπορεί κανείς να διδάξει, αν δεν διαθέτει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Μάλιστα, οι γνώσεις του σωστού καθηγητή πρέπει να είναι και περισσότερες από αυτές που ζητούνται για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ερωτήσεις των μαθητών.

Ένας καθηγητής που είναι καλός γνώστης του αντικειμένου του και είναι κυριολεκτικά επιστήμονας εμπνέει τον σεβασμό, την προσοχή και την αγάπη στο μάθημά του.

Συνήθειες πετυχημένων καθηγητών

Επιπλέον, η γνώση πρέπει να συνοδεύεται από οργάνωση. Πρέπει να κάνει δουλειά στο σπίτι τόσο όσον αφορά την οργάνωση της ύλης όσο και του μαθήματος της επόμενης μέρας.

Όσο πιο καλά οργανωμένος είναι τόσο πιο εύκολα θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και αυτό βοηθά πάντα τον μαθητευόμενο.

Πρέπει να είναι παράγοντας αλλαγής

Οι γνώσεις και η εμπειρία του καθώς και οι ηθικές αξίες που προβάλλει πρέπει να βοηθούν τα νέα παιδιά να φτάσουν σε αλλαγές ωφέλιμες για τον δικό τους χαρακτήρα. Όποιο μάθημα και αν διδάσκει ο καθηγητής είναι σκόπιμο να μεταδίδει και να μιλάει σχετικά με την ηθική και τη σωστή συμπεριφορά.

Επίσης δεν είναι κακό ο ίδιος να αλλάζει, όπου κρίνεται σκόπιμο, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν είναι μόνο οι νέοι οι οποίοι βελτιώνονται μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία αλλά και ο ίδιος ο διδάσκων.

Συντάκτης: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr