Συνεργασία Ρωσίας και Η.Π.Α. για την πολική αρκούδα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Συνεργασία Ρωσίας και Η.Π.Α.  για την πολική αρκούδαΗ πολική αρκούδα τους φέρνει πιο κοντά! ΗΠΑ και Ρωσία ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν καλό σκοπό. Μπορεί στο παρελθόν οι σχέσεις των δύο μεγάλων χωρών να έχουν περάσει από χίλια κύματα, όμως η προστασία ενός τόσο ξεχωριστού ζώου που τελεί υπό εξαφάνιση δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.

Αν και οι σχέσεις τους δεν είναι οι καλύτερες λόγω Συρίας και πυραυλικών συστημάτων, οι δύο χώρες «έριξαν» νερό στο κρασί τους, για το καλό του συγκεκριμένου είδους. ΗΠΑ και Ρωσία είναι δύο από τις πέντε, στις οποίες μπορείτε να βρείτε το συγκεκριμένο είδος. Η απόφαση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, έρχεται να αποδείξει πως οι φήμες για το φημολογούμενο αντι-αμερικανικό κύμα δεν ευσταθούν. Ρόλο για αυτή τους τη στάση, έπαιξε ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις πολικές αρκούδες και η επιστροφή στην προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει εκδηλώσει την προσωπική του αγάπη για την άγρια ​​ζωή, αλλά και η δήλωσή του, πως το 2013 θα είναι το «Έτος Περιβάλλοντος» στη Ρωσία.

Σύμφωνα με επιστήμονες, ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων υπολογίζεται πως μειώθηκε κατά περίπου 25.000 λόγω της κλιματικής αλλαγής και των κυνηγών. Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο και τα μέτρα, που οφείλουν να ληφθούν για το πρόβλημα αυτό. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο κ. Οβσιανικόφ, υπεύθυνος του προγράμματος προστασίας στη Μόσχα. Επίσης εξηγεί πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλη τη ζωή των εν λόγω άγριων ειδών. Δεν είναι τυχαίο πως παρατηρούνται χαμηλότερα ποσοστά αναπαραγωγής και υψηλότερη θνησιμότητα.

Ένα από τα μέτρα, που θα επιχειρήσουν να πάρουν οι δύο χώρες, είναι η απαγόρευση διαφημίσεων για εμπορία δέρματος ή γούνας και οποιουδήποτε προϊόντος από αρκούδα. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται να πάρει αντίστοιχα μέτρα, καθώς οι πολικές αρκούδες σε χώρες όπως η Δανία και η Νορβηγία (που αντιπροσωπεύει τη Γροιλανδία). Ωστόσο τον περισσότερο πληθυσμό στα συγκεκριμένα άγρια ζώα έχει ο Καναδάς. Δυστυχώς όμως, επιτρέπουν ακόμα την εξαγωγή δέρματος και εμπορευμάτων από αρκούδα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr