Συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα ζευγάρια

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Η αλήθεια είναι πως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Ευτυχία στη ζωή μας είναι να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν. Όμως καμιά φορά, ειδικά σε αυτή την εποχή που ζούμε, το χρήμα είναι ένα μέσο για να οδηγηθούμε αν όχι στην ευτυχία, σε μια άνετη ζωή που με τη σειρά της βοηθά στο να έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή με τους γύρω μας. Η έλλειψη χρημάτων εν μέσω κρίσης, φέρνει προβλήματα στο σπίτι και ακολούθως τα προβλήματα, φέρνουν νεύρα, γκρίνια, ένταση και ξεσπάσματα στον άνθρωπο που αγαπάμε.

Αρχικά, οι δύο σύντροφοι, βλέπουν όλο και λιγότερο ο ένας τον άλλο, αφού είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας και ύστερα να γυρίζουν εξαντλημένοι το βράδυ, χωρίς να έχουν όρεξη για τίποτα. Πολλές φορές, το ωράριο δεν επιτρέπει και πολλά. Φαγητό, λίγη τηλεόραση, μπάνιο και ύπνος. Επομένως, ο προσωπικός χρόνος για τα ζευγάρια, γίνεται μηδαμινός και οι σύντροφοι αποστασιοποιούνται. Και αυτό είναι το καλό σενάριο. Τα πράγματα στη σχέση γίνονται δυσκολότερα όταν ο ένας από τους δύο είναι άνεργος. Τότε ο ίδιος ζει με την ανασφάλεια ότι δεν προσφέρει, αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι στον εργαζόμενο σύντροφό του και όλο αυτό αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά απέναντί του. Ο εργαζόμενος σύντροφος από την άλλη, έχοντας συσσωρεύσει όλη την ένταση της ημέρας σε συνδυασμό με την αγωνία για τα οικονομικά, μπορεί άθελά του να επιρρίψει ευθύνες στον άνεργο, για το γεγονός ότι δεν εργάζεται. Και κάπως έτσι, η κατάσταση χειροτερεύει.

Φυσικά το μεγαλύτερο ζήτημα είναι πως είτε εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Το άγχος όλο και διογκώνεται, γίνεται τόσο πιεστικό, που αρκετές φορές οδηγεί και στο διαζύγιο. Επιπλέον, οι δύο σύντροφοι σίγουρα δεν απολαμβάνουν πολλά πράγματα τα οποία θα απολάμβαναν μαζί εάν δεν υπήρχε η κρίση. Ακόμη και πράγματα που κάποτε ήταν αυτονόητα, γίνονται δυσεύρετα. Το ζευγάρι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε προσωπικές ανάγκες, όπως μια βόλτα για ένα ποτό, φαγητό, μια εξόρμηση και γενικώς για κάποιες στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Αντιθέτως, αναγκάζεται να κλειστεί στο σπίτι, ανακυκλώνοντας συνεχώς αρνητικές σκέψεις. Η ψυχολογία καταρρακώνεται και αυτό δεν αργεί να επιφέρει συνέπειες στη σχέση. Πολλές φορές ο ένας ξεσπά στον άλλο, τον κατηγορεί, παύει να τον βλέπει ερωτικά, ξεχνά πως αυτός είναι ο ερωτικός του σύντροφος, και όχι απλά ένα άτομο με το οποίο συζεί.

Σίγουρα η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα στη ζωή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείπουμε και να πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε και μαζί με αυτούς και τον εαυτό μας. Η καλύτερη λύση για την πιο ομαλή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είναι η συζήτηση με τον σύντροφό μας. Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα όταν τα συζητάμε και προσπαθούμε να βρούμε λύση ψύχραιμα. Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και ειδικά στις δύσκολες καταστάσεις. Με υπομονή, αγάπη και αλληλοϋποστήριξη, τα προβλήματα μειώνονται.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.