Συνέντευξη: Ο μυστηριώδης ζωγράφος Τζόζεφ Ελ Τζαμους- όταν το Θείο συναντάει την Τέχνη

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή

Ο Joseph El Jamous είναι ένας καλλιτέχνης γεννημένος στην Ιορδανία με ελληνικές και λιβανέζικες ρίζες, ο οποίος έχει διακριθεί σε διαφορετικά είδη τέχνης, όπως ψηφιδωτό και ζωγραφική.

Πρόκειται για έναν χαμηλών τόνων καλλιτέχνη που μας τίμησε με το να δώσει στο flowmagazine.gr την πρώτη συνέντευξη της ζωής του!

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

 • Ο Τζόζεφ Ελ Τζαμούς γεννήθηκε στις 16/08/1966 στην περιοχή Αμμάν της Ιορδανίας.
 • Η ιστοσελίδα του με έργα και πληροφορίες για τον καλλιτέχνη: www.artabus.com/mosaicist
 • Το 1989 αποφοίτησε ως φιλόλογος της Αγγλικής και στη συνέχεια εργάστηκε ως γραμματεύς-μεταφραστής για κάποιο διάστημα.
 • Από το 2003 και για αρκετά χρόνια παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια ψηφιδωτού στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Αίγυπτο. Για δασκάλους είχε ονομαστούς καλλιτέχνες-ψηφιδογράφους: την Μαγδαληνή Θεοχάρη, τον Βαλεντίνο Μοντανάρη και τον Σααντ Ρουμανι.
 • Από το 2007 και έως πρόσφατα έχει παρακολουθήσει μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και διάφορες τεχνικές της ζωγραφικής (ελαιογραφίας, υδατογραφίας, εγκαυστικής, νωπογραφίας, και τέμπερα βυζαντινής αγιογραφίας) στην Ιταλία, Αίγυπτο, Μαρόκο κι Ισπανία με πολλούς ονομαστούς-καλλιτέχνες δασκάλους.
 • Από 4 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2009 συμμετείχε σε σεμινάριο συντήρησης ψηφιδωτών δαπέδων στο Ινστιτούτο Επισκευής και Κατασκευής Ψηφιδωτών της Μάδαβας Ιορδανίας.
 • Το 2012 αποφοίτησε με δίπλωμα σεναριογραφίας αφηγηματικών ταινιών από την Ακαδημία Τεχνών της Μητρόπολης Σουμπρα-Ελ-Χειμας στην Αίγυπτο.
 • Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτο, Αυστρία, Τουρκία και Ρωσία.
 • Συμμετείχε σε τρία διεθνή συμπόσια ζωγραφικής, δυο στην Αίγυπτο κι ένα στο Μαρόκο.
 • Τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Ρωσία και στην Αίγυπτο.

Διακρίσεις

 • ‘Έπαινος στην διακόσμηση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός το 2009.
 • Ιδιαίτερο Βραβείο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του τρίτου Διεθνούς Διαγωνισμού Internazionale D’ Arte Perla Dell’Adriatico Grottammare, ο οποίος διοργανώθηκε το 2009 από το Καλλιτεχνικό Πολιτιστικό Κέντρο «La Tavolozza” σε συνεργασία με το Δήμο της Γκροτταμάρε της Άσκολι.
 • Διάκριση “Premio di Rappresentanza” της Περιφέρειας της Άσκολι Πιτσένο στον δέκατο Διεθνή Διαγωνισμό Premio Citta di Porto Sant΄ Elpidio, o οποίoς διοργανώθηκε το 2009 από το Καλλιτεχνικό Πολιτιστικό Κέντρο «La Tavolozza” σε συνεργασία με το Δήμο της Πόρτο Σαντ΄ Ελπίδιιο της Άσκολι Πιτσένο.
 • Βραβείο στο ψηφιδωτό στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός το 2010.
 • Βραβείο στην αγιογραφία από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), Θεσσαλονίκη, Ελλάδα το 2011.
 • Από το 2010 είναι μέλος του “L’ Atelier D’ Alexandrie, Groupement D’ Artistes et D’Ecrivains, Αλεξάνδρεια Αίγυπτος”.
 • Από το 2012 και για αρκετά χρόνια είναι μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Ψηφιδωτού, Αθήνα, Ελλάδα.
 • Από το 2013 και για αρκετά χρονιά είναι μέλος του Συλλόγου Ποιήσεως , Λονδίνο, Αγγλία.
 • Από το 2013 είναι μέλος του Συλλόγου Αράβων Αρχαιολόγων, Κάϊρο, Αίγυπτος.
 • Από το 2018 είναι μέλος του “L’ Atelier Du Caire, Groupement D’ Artistes et D’ Ecrivains,Κάϊρο, Αίγυπτος.

Η ευλογημένη χείρα (ψηφιδωτό έργο του καλλιτέχνη)

Λίγοι άνθρωποι πέρα από τους δασκάλους του και όσους τον γνωρίζουν μέσα από τις δημιουργίες του, έχουν μία απάντηση στην ερώτηση: Ποιος είναι ο Joseph El Jamous;

Διαβάζοντας παρακάτω θα βρείτε  την απάντηση, κυρίως μέσα από τις απαντήσεις του στη συντάκτριά του flowmagazine.gr Γιώτα Βουλδή.

Γιώτα Βουλδή: Κύριε Joseph El Jamous γεννήθηκατε στην Ιορδανία και έχετε ελληνικές και λιβανέζικες  ρίζες. Μιλήστε μου για την καταγωγή σας και πως επηρέασε την ζωγραφική σας.

Joseph  Jamous: Συνειδητά ή και υποσυνείδητα ενδέχεται να παίζει η καταγωγή μου ρόλο στα έργα μου, αφού αυτά γεννιούνται συνήθως με βάση την κουλτούρα του καλλιτέχνη και του πολιτισμού στον οποίον ανήκει. Ο καλλιτέχνης έχοντας την κλίση του προσπαθεί να ζήσει, να καταλάβει και να μεταφέρει την ερμηνεία και την διορατικότητά του, ψάχνοντας στα βάθη της νοοτροπίας, της φιλοσοφίας, του τρόπου ζωής, και των προσδοκιών και προβληματισμών του λαού.

Γιώτα Βουλδή : Τα ζωγραφικά σας έργα έχουν συμβολικό χαρακτήρα, άλλοτε σουρεαλιστικό και άλλοτε αναφέρονται στον ρεαλισμό, αλλά και τον ιμπρεσιονισμό. Ποιο είδος σας αντιπροσωπεύει περισσότερο και γιατί;

Joseph Jamous:  Προτιμώ τον ιμπρεσιονισμό.  Νομίζω πως κάθε καλλιτέχνης όλα αυτά τα έχει μέσα του εφόσον συνέχεια ζει διαφορετικές εμπειρίες μέσα στην ψυχή και φαντασία του. Όμως δεν είναι απαραίτητο να ενσαρκώνει όλες αυτές τις εμπειρίες σε έργα πέρα από το ότι έχει ή δεν έχει υιοθετήσει κάποιο συγκεκριμένο στυλ ή καλλιτεχνική σχολή.

Συμβαίνει ενώ γίνεται γνωστός ένας καλλιτέχνης να είναι ο «τάδε» λόγω του στυλ του και ατό να τον βοηθάει να στέκει οικονομικά και να έχει όνομα, όμως μέσα του να μην τον εκφράζουν τα έργα του κι έτσι κρυφά στο εργαστήριό του φτιάχνει τα έργα που πιστεύει κι ικανοποιούν την ψύχη του.

Αν και αρκετά προβληματίζομαι με την αγορά και τα κριτήριά της,  κατά βάθος νιώθω πως είμαι σε καλό δρόμο όσο παραμένω σε μια εφ’ όρου ζωής αναζήτηση στις δοκιμές μου.

«Χαίρομαι που πέθαναν σύγχρονες “ανθρώπινες” ιδεολογίες»

Το ότι πέθαναν όλες οι σύγχρονες «ανθρώπινες» ιδεολογίες είναι ευχάριστο, διότι αντί να εξαρτηθεί ο καλλιτέχνης ή ο ποιητής από κάποιο πολιτικό κόμμα για την αναγνώριση και την προβολή των έργων του γίνεται πιο γνήσιος και διαχρονικός στην προσπάθεια και την διορατικότητά του.

Γιώτα Βουλδή: Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;

Joseph Jamous: Συνήθως με εμπνέουν οι άνθρωποι που έχουν αγάπη για τον πλησίον και για τη ζωή,  κυρίως για ότι έχουν θυσιάσει πάρα πολλά για αποκτήσουν τέτοια «ατάραχη» και αγνή αγάπη. Επίσης με εμπνέουν οι σκληρές εμπειρίες που είχαν περάσει κάποιοι παλαιοί ή περνάνε κάποιοι σύγχρονοι καλλιτέχνες και ποιητές, κυρίως στη δύσκολη αναζήτησή τους κι ακόμα όλα όσα υπέφεραν και υποφέρουν, μόνο και μόνο για να ασκούν την τέχνη.

Γιώτα Βουλδή: Γιατί είστε καλλιτέχνης;

Joseph Jamous: Αυτή είναι η πιο δύσκολη από όλες ερώτηση. Εδώ ισχύει το εξής κριτήριο: θα μπορούσα να μην ήμουν καλλιτέχνης; Θα έλεγα πως είναι κάποια κλίση που μόλις την ανακαλύπτει κανείς, δεν μπορεί πια να την αποφύγει ή θεληματικώς εγκαταλείψει. Βεβαίως συμβαίνει να την εγκαταλείψουν  μερικοί λόγω ανωτέρας βίας, όμως όχι από ελεύθερη βούληση.

Γιώτα Βουλδή: Έχετε κάποια «ιεροτελεστία» που ακολουθείτε πριν δημιουργήσετε ένα έργο σας;

Joseph Jamous: Ιεροτελεστία θεωρώ είναι όλη η μελέτη και η προετοιμασία μου, μαζί με όλα τα έντονα συναισθήματα και οι φαντασίες που ζω προτού πιάσω το πινέλο.

Γιώτα Βουλδή: Τι σας δίνει δύναμη;

Joseph Jamous: Νιώθω πως η ίδια η τέχνη μού δίνει δύναμη. Ή καλύτερα να πω πως μου αρέσει να παίρνω δύναμη από την τέχνη και έτσι να έχω να της ανταποδίδω.

Γιώτα Βουλδή: Ποια είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη αδυναμία σας;

Joseph Jamous: Η μεγαλύτερη ανθρώπινη αδυναμία μου είναι να βλέπω κάποιον ειλικρινά να συμπονάει ή κρυφά να βοηθάει τον συνάνθρωπο.

Γιώτα Βουλδή: Τι είναι τέχνη για εσάς;

Joseph Jamous: Η τέχνη για μένα είναι η δημιουργία που μαρτυρεί για το ότι ο άνθρωπος δημιουργείται καθ’ εικόνα και καθ΄ ομοίωση του Δημιουργού. Υπάρχει τελικά κάτι πιο ωραίο από αυτές τις προδιαγραφές;


Δείτε ακόμα: Η περίτεχνη ζωγραφική των ναών: Από τα σύμβολα στους «κοντινούς» μας αγίους


Γιώτα Βουλδή: Μιλήστε μου για ένα αγαπημένο σας έργο και για ποιο λόγο το έχετε ξεχωρίσει;

Joseph Jamous: Ένα από τα πιο αγαπημένα έργα μου είναι το ψηφιδωτό με το χέρι του Χριστού να ευλογεί πάνω σε αχάτη. Το έχω ξεχωρίσει επειδή από τη μια υπάρχει σαν απόσπασμα της βυζαντινής τέχνης κι από την άλλη ως πρωτόγονη αφιερωμένη τέχνη. Επίσης το έχω ως επιτυχημένο αποτέλεσμα, στην  προσπάθεια που καταβάλλω στα περισσότερα έργα μου, να χρησιμοποιώ πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους κι άλλη ποικιλία υλικών από διαφορά μέρη του κόσμου, ώστε  να έχει το έργο κάποια σπανιότητα και ιδιαιτερότητα.

Γιώτα Βουλδή: Πώς μπορεί να αγοράσει κάποιος έργα σας;

Joseph Jamous: Εμένα με ενδιαφέρει όντως να λέει κάτι το έργο μου σε αυτόν που επιθυμεί να το αγοράσει. Χαίρομαι να μάθω πως του αγγίζει την ψυχή και συνήθως δέχομαι παραγγελίες ψηφιδογραφίας. Στην ιστοσελίδα:  www.artabus.com/mosaicist, μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μου για κάποιο έργο που επιθυμεί.

Γιώτα Βουλδή: Πείτε μου μία αγαπημένη σας ευχή που έχετε ξεχωρίσει.

Joseph Jamous: Αγαπημένη μου ευχή είναι: «Ο Θεός να καθησυχάσει την ψυχή σου».

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή,

Influence:

Η Γιώτα Βουλδή γεννήθηκε το 1987 στην Πάτρα. Στα 17 της χρόνια επιλέχθηκε ως έφηβη Βουλευτής, με δοκίμιο που έστειλε στην Βουλή των εφήβων…