Συνέντευξη με τη διάσημη επιχειρηματία Julie Meyer

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Συνέντευξη με τη διάσημη επιχειρηματία Julie MeyerΣτην Wall Street Journal βρέθηκε στη λίστα με τις 30 γυναίκες με επιρροή στην Ευρώπη. Η 47χρονη Αμερικανίδα Julie Meyer δεν είναι μια “κλασσική” επιχειρηματίας, αλλά προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο του επιχειρείν. Καταστρώνει σχέδια δράσης στο ίντερνετ, βρίσκεται δίπλα στους νέους επιχειρηματίες και ενώνει τους επενδυτές με τον εταιρικό κόσμο.

Εδώ και 15 χρόνια κατοικεί στο Λονδίνο και μετά από χρόνια συνεργασίας με τεράστια ονόματα του τεχνολογικού κόσμου διευθύνει την επενδυτική εταιρεία “Ariadne Capital” και κινεί το online δίκτυο “Entrepreneur Country”, που φέρνει σε επαφή επενδυτές και επιχειρηματίες σε 11 χώρες (μαζί και η Ελλάδα).

Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί ως η “Επιχειρηματίας της χρονιάς” από την Ernst & Young και να έχει συμπεριληφθεί στους 50 κορυφαίους της ψηφιακής κοινωνίας από τους “Times”… αλλά αποτελεί μια γυναίκα του επιχειρείν που στηρίζει τη νέα γενιά. Με αφορμή το βιβλίο της «Καλωσήρθατε στη χώρα της επιχειρηματικότητας», η Julie Meyer μιλά στο flowmagazine.gr. για τη σκληρή δουλειά με τον εαυτό της, την έννοια της επιτυχίας, τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα και τα κριτήρια “χορήγησης” των εταιρειών…

– Τί θα συμβουλεύατε ένα νέο ώστε να γεμίσει αυτοπεποίθηση και θετική σκέψη; Υπάρχουν φορείς στο εξωτερικό που παρέχουν εκπαίδευση σε τέτοια θέματα;

– Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν στο εξωτερικό, αλλά δεν γνωρίζω συγκεκριμένες οργανώσεις. Το πιο σημαντικό είναι η σκληρή δουλειά με τον εαυτό σου και η απομάκρυνση από τον “καταιγισμό” των μηνυμάτων στα ΜΜΕ. Δεν πρέπει να ακούς συμβουλές, όπως ότι «μια νέα γυναίκα δεν είναι επιτυχημένη εάν δεν έχει συγκεκριμένη εμφάνιση ή εάν ένας άντρας δεν βγάζει πολλά χρήματα μέχρι τα 30 … δεν είναι πολύτιμος»! Πρέπει να μιλάς με τον εαυτό σου και να κινείσαι ανάλογα με το χαρακτήρα και το τι μπορείς να συνεισφέρεις πραγματικά στον κόσμο. “Ναι” οι μέντορες βοηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά μόνο εάν δουλέψεις με τον εαυτό σου και καταλάβεις πραγματικά τι είσαι… μπορείς να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου!

Εσείς πως ανακαλύψατε τον εαυτό σας; Ήταν η μοίρα σας να γίνετε επιχειρηματίας;

– Η αλήθεια είναι ότι εγώ “άνθισα” λίγο αργά, δηλαδή μόλις έκλεισα τα 30. Μακάρι να είχα βρει τον εαυτό μου πιο νωρίς! Στα 20 μου υπήρχε κυρίως “βαβούρα” μέσα στο μυαλό μου, καθώς δεν γνώριζα τα αληθινά “θέλω” μου. Μετά από την “πώληση” της πρώτης επιχείρησης, όλα έγιναν πιο ξεκάθαρα μέσα μου.

Πώς καθορίζετε την έννοια της επιτυχίας;

– Επιτυχία για μένα είναι να ζεις σε αρμονία με τις αξίες σου, δηλαδή να προχωράς με γνώμονα τα “πιστεύω” σου. Για παράδειγμα, το βιβλίο μου για τη “Χώρα της επιχειρηματικότητας” αποτελεί μια απόδειξη των θέσεών μου, δείχνει σε τι πραγματικά πιστεύει η Julie. Βέβαια, προσωπικά για μένα, η επιτυχία συσχετίζεται και με την προσφορά του καθένα στην κοινωνία. Εάν δηλαδή, το βιβλίο μου έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο και καταφέρει να μετατρέψει τη “χώρα της επιχειρηματικότητας” σε μια δύναμη της αγοράς… τότε θα έχω επιτύχει σαν άτομο!

Συνέντευξη με τη διάσημη επιχειρηματία Julie Meyer– Η επιτυχία, όμως, δε σχετίζεται και με τα χρήματα;

– “Ναι” τα χρήματα αποτελούν σίγουρα ένα μέτρο επιτυχίας. Όμως, προσωπικά δεν συγκρίνω την επιτυχία με το μισθό. Έχω ζήσει στιγμές που είχα πολλά χρήματα και άλλες που δεν είχα καθόλου, αλλά καμία από τις δυο καταστάσεις δεν άλλαξε το πως ένιωθα για τον εαυτό μου. Ωστόσο, δέχομαι οτι μπορεί να μετατρέψει τα συναισθήματα των άλλων απέναντί μου. Είμαι τυχερή, γιατί μεγάλωσα σε μια οικογένεια που δεν έβλεπε ποτέ τα λεφτά ως μια κορυφαία αξία.

– Είχα διαβάσει ένα άρθρο στο ίντερνετ με τίτλο «Τα 12 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων γυναικών» το οποίο ανέφερε ότι ένα από αυτά είναι η άσκηση. Συμφωνείτε με αυτό και κατά πόσο ισχύει για εσάς;

– Συμφωνώ απόλυτα! Είναι σημαντικό να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε καλή φυσική κατάσταση. Όταν ήμουν 18 χρονών, συνήθιζα να παίζω μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ παράλληλα έκανα γυμναστική τρεις ώρες την ημέρα. Βέβαια, από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός. Λατρεύω την άσκηση, διότι με κάνει να νιώθω προετοιμασμένη και δυνατή για να “κατακτήσω” τον κόσμο.

– Ποιά είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων επιχειρηματιών;

– Είναι άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους, δηλαδή έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν “εμμονή” με το επάγγελμά τους και συνήθως δεν τους απασχολεί η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής. Είναι ολοκληρωτικά “εθισμένοι” με ό,τι κάνουν επαγγελματικά! Για μένα, σίγουρα έχει σημασία ο ύπνος, η άσκηση, ένας πραγματικός φίλος, αλλά επίσης πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε έρθει στον κόσμο για να συμβάλλουμε στην εξέλιξή του…

– Πρόσφατα ενσωματώσατε ένα παράρτημα για την Ελλάδα μέσα στο site entrepreneurcountry.com. Πώς πρόκειται να λειτουργήσει αυτό;

– Αρκεί κάποιος να κάνει κλικ στο κουμπί “Global” εντός του site, ώστε να επιλέξει τη χώρα του. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ζωντανή κοινότητα, που θα περιέχει ακόμα και τα προφίλ επιχειρηματιών που πηγαίνουν ενάντια στο ρεύμα και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Υπάρχουν υπέροχες δουλειές που έχουν μεγάλη επιτυχία! Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα οριστούν και ειδικοί συνεργάτες που θα αναπτύξουν την κοινότητα στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, θα διοργανώνουμε events και συνδέσεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις-συνεργάτες… σαν ένα παγκόσμιο ημερολόγιο με “success stories“. Το τελευταίο θα αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν το μέλλον!

– Πώς μπορεί ένας Έλληνας επιχειρηματίας να προσεγγίσει την “Ariadne Capital” για να χρηματοδοτηθεί;

– Χρειάζεται απλώς να μου στείλει ένα μήνυμα στο email που βρίσκεται στο Ariadnecapital.com. Βέβαια, μπορεί απλά να γραφτεί στο site, ώστε να γίνει κομμάτι της βάσης δεδομένων μας. Έτσι, ο κάθε Έλληνας έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει μαζί μας για να χρηματοδοτηθεί η πρωτότυπη ιδέα του. Από πίσω, βέβαια, βρίσκεται μια δυνατή ομάδα, που ελέγχει τα emails που δέχομαι καθημερινά και ξεχωρίζει όσες ιδέες ή ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις μοιάζουν με πραγματική ευκαιρία! Όσους έχουν ένα έξυπνο όραμα, τους βοηθάμε να φτιάξουν ένα επιχειρηματικό πλάνο σχετικό με την αγορά ή τους συνδέουμε με ειδικούς. Ωστόσο, εάν μιλάμε για μια μεγάλη επιχείρηση κινούμαστε μέσα από συνεργασίες και joint ventures.

Συνέντευξη με τη διάσημη επιχειρηματία Julie Meyer– Με ποιά κριτήρια επιλέγετε τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτείτε;

– Ψάχνουμε για δυο συνιδρυτές, έναν πολύ ισχυρό όσον αφορά στα προϊόντα και τις τεχνολογικές πρακτικές και έναν δεύτερο που επικεντρώνεται στις πωλήσεις. Οπότε, αυτό είναι το δίδυμο πρότυπο στις χρηματοδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου, ψάχνουμε για εταιρείες που “μπαίνουν” στο μυαλό του καταναλωτή, ώστε να τους συνδέσουμε με ανάλογους συνεργάτες π.χ. μια τράπεζα.

-Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να μεταδώσετε στον κόσμο;

– Πιστεύω ότι όλοι οδηγούμαστε στη “χώρα της επιχειρηματικότητας”, σαν κάτι αναπόφευκτο. Μερικοί από εμάς κατευθυνόμαστε προς τα εκεί καθημερινά, αφού “κουβαλάμε” στην πλάτη μας μια επιχείρηση και δουλεύουμε πάνω στην τεχνολογία. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι αυτή θα είναι η εικόνα του κόσμου σε 30 χρόνια, αλλά δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι τότε. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο, καθώς όσο πιο πολύ καθυστερούμε να “χτίσουμε” το μέλλον μας, τόσα λιγότερα είναι και τα οφέλη για την κοινωνία. Με την αλληλοβοήθεια και τη θετική ενέργεια μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά την επιχειρηματικότητα, ακόμα και εάν δεν νιώθουμε κάθε ημέρα δυνατοί ή αισιόδοξοι!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…