Συνέντευξη με τον Ορφέα Παπαδόπουλο

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Συνέντευξη με τον Ορφέα ΠαπαδόπουλοΜπορεί να ερμηνεύει το «κακό» παιδί στο σήριαλ «Κλεμμένα όνειρα» του Mega… αλλά το χαμόγελο και η ευγένεια του Ορφέα Παπαδόπουλου δεν κρύβονται! Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι μόνο πρωταγωνιστεί σε σήριαλ που εκτινάσσουν την ακροαματικότητα, αλλά πάντα ξεχωρίζει με το ταλέντο του. Με φρέσκια διάθεση, ροκ χαρακτήρα και χιούμορ που «σπάει» τον πάγο, ο 26χρονος ηθοποιός μιλάει στο flowmagazine.gr για την τηλεόραση του σήμερα, τα όνειρα του, την κρίση, τη μαγεία του κινηματογράφου, τη σχέση του και τις καθημερινές του συνήθειες…

«Κλεμμένα Όνειρα»… και το μιούζικαλ “Fame

– Ποιες «αταξίες» της ζωής σου θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Άρη Μαλτέζο;

-Τέτοιες «αταξίες» δεν έχω κάνει στη ζωή μου… ευτυχώς! Ο Άρης δεν κινείται μέσα από «κλασσικά» πειράγματα, αλλά από ενέργειες, που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας. Οι δικές μου «αταξίες» σχετίζονταν κυρίως με το σχολείο, όταν δηλαδή έφτανα τους καθηγητές μου στα όρια τους. Βέβαια, για μένα ποτέ δεν σταματάει το πείραγμα και η καλή διάθεση, αφού όταν βρίσκονται σε μια υγιή μορφή σε κρατούν ζωντανό.

Συνέντευξη με τον Ορφέα Παπαδόπουλο-Ποιες αρνητικές πλευρές σου έχεις καταφέρει να «δουλέψεις» μέσα από το ρόλο;

– Προσπάθησα να απομακρυνθώ από τις «ενοχές» και να βρω την αντίδραση μου απέναντι στο φθόνο, τη ζήλια ή την κακία. Μπορεί εδώ και δυο χρόνια να παίζω καθημερινά τον Άρη, αλλά είναι ο μοναδικός ρόλος που, όχι μόνο δεν έχω βαρεθεί, αλλά που με γοητεύει ακόμα! Είναι λογικό σε ένα καθημερινό σήριαλ να υπάρχουν επαναλήψεις στο σενάριο, με αποτέλεσμα να κουραστείς λίγο, αλλά ο Άρης είναι μια «σπίθα» που διαρκώς προκαλεί, αφήνοντας με να τον εμπλουτίζω συνέχεια.

-Πώς προέκυψε η αντικατάσταση του Αντρέα Κωνσταντινίδη στο Fame και που δυσκολεύτηκες περισσότερο;

-Η πρόταση έγινε από τον «αδερφό» μου Κωνσταντίνο Λάγκο. Στην αρχή δίστασα λίγο, γιατί έπρεπε μέσα σε μόλις τρεισήμισι εβδομάδες να καλύψω το κενό. Μέσα σε ένα τέταρτο είπα «ναι» θα το τολμήσω, ακόμα και αν υπήρχε ο κίνδυνος της σύγκρισης με τον Αντρέα. Ωστόσο, αν μπεις στο χορό… θα χορέψεις! Έπαιζα έναν ήρωα αρκετά ελεύθερο και απομακρυσμένο από την «τετράγωνη» λογική. Δεν ήθελα να διεκπεραιώσω κάτι, ήθελα να δημιουργήσω.

Νέος ηθοποιός… με όνειρα και πρότυπα!

Συνέντευξη με τον Ορφέα Παπαδόπουλο-Πώς έγινε η μετάβαση από τη γραφιστική στην υποκριτική… ήταν μια ξαφνική απόφαση; Ή είχες καλλιτεχνικές ανησυχίες από μικρός;

– Από μικρός έβλεπα άπειρες ταινίες, γιατί ο πατέρας μου ήταν «ταινιοφάγος», ενώ η μητέρα μου ως ενδυματολόγος με έπαιρνε μαζί στα γυρίσματα. Ποτέ δεν είπα: «Θα γίνω ηθοποιός», ακόμα και αν με γοήτευε η υποκριτική. Κάποια στιγμή με είδε η μητέρα μου σε μια παράσταση στο Λύκειο και της άρεσε. Δεν ξέρω, μανάδες είναι αυτές (γέλια)! Έτσι, μου «άνοιξε» το δρόμο προς το κάστινγκ για την «Απαγορευμένη Αγάπη». Τότε ξεκίνησα και τη σχολή υποκριτικής. Θυμάμαι, ότι μέσα στην επιπολαιότητα της ηλικίας, είχα καθυστερήσει στο πρώτο μου γύρισμα… δεν είχα την αίσθηση του επαγγέλματος.

-Κινηματογράφος ή θέατρο; Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στα δυο ξεχωριστά;

Και τα δυο έχουν τη γοητεία τους, αλλά ο κινηματογράφος σε ταξιδεύει λίγο διαφορετικά και δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει όμορφες συμπαραγωγές, αλλά καλές ελληνικές ταινίες με καινούριο σενάριο;… «Όχι» δεν πιστεύω ότι έχουμε αγγίξει τις δυνατότητες μας! Ιδέες υπάρχουν, μυαλά έχουμε, αλλά κάπου κολλάει όλο αυτό.

Ποιοι ηθοποιοί, Έλληνες ή ξένοι, αποτελούν πρότυπο- έμπνευση για σένα;

Κυρίως με εμπνέουν οι ξένοι ηθοποιοί, αφού στο εξωτερικό οι ρόλοι είναι ποικίλοι και αναδεικνύουν το μέγεθος του ηθοποιού. Σε μια ταινία παίζεις τον σοβαρό οικογενειάρχη και αλλού το σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι. Από ξένους λατρεύω τον Άλ Πατσίνο και από Έλληνες, πρότυπο μου είναι ο Δημήτρης Χόρν, ο Κιμούλης, ο Μαρκουλάκης και ο Χαραλαμπόπουλος.

Συνέντευξη με τον Ορφέα Παπαδόπουλο

Η τηλεόραση του σήμερα…

-Πόσο δύσκολο είναι ένας νέος ηθοποιός να αναγνωριστεί μέσα στη σημερινή τηλεόραση;

Χρειάζεται τυπικότητα, να δείξεις τον καλύτερο εαυτό, να δικαιώνεις αυτούς που σε επέλεξαν, αποδεικνύοντας την αξία σου. Οι γνωριμίες σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο, αλλά δεν είναι το βασικό στοιχείο. Αν δεν μπορείς να δοθείς στην υποκριτική, να εξελιχθείς… η γνωριμία θα σου προσφέρει μόνο την πρώτη σου δουλειά. Μετά τέλος… δεν έχει παρακάτω! Πια ο κόσμος δεν χαρίζεται εύκολα.

Συνέντευξη με τον Ορφέα Παπαδόπουλο-Πολλοί πιστεύουν ότι στην τηλεόραση γίνονται αρκετές πρόχειρες δουλειές. Ποια η γνώμη σου;

Έχουν γίνει πρόχειρες δουλειές στην τηλεόραση, αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν ακούγεται παντού η φράση: «Έλα, εντάξει ας το κρατήσουμε όπως έχει». Αν έχεις την υπευθυνότητα, αντιμετωπίσεις τη δυσκολία εκείνη τη στιγμή! Όποιος δεν βγάζει αλήθεια στην ηθοποιία… τον «ξερνάει» από μόνη της.

-Το γεγονός ότι τελευταίες σου δουλειές ήταν αρκετά επιτυχημένες, σε απομακρύνει από το φόβο της ανεργίας;

Όχι καθόλου! Είναι τόσο ρευστή η εποχή, που βλέπουμε ηθοποιούς να χάνονται ξαφνικά για μια πενταετία. Είμαι πολύ τυχερός και ευγνώμων που δουλεύω. Μπορώ να πω ότι σε κάποιο βαθμό τώρα είμαι ήρεμος, αλλά για το μέλλον τίποτα δεν είναι σίγουρο…

Ο Ορφέας Παπαδόπουλος επί προσωπικού

-Σχέσεις. Τι σε γοητεύει σε μια γυναίκα και τι δεν αντέχεις καθόλου σε μια σχέση;

Από το πρώτο βλέμμα καταλαβαίνεις πολλά, εκεί έρχεται ο έρωτας. Αν κοιταχθείς δηλαδή καλά με τον άλλο… (γέλια), εκεί σπάει ο πάγος και βλέπεις την έλξη. Γενικά, δεν αντέχω να γραπώνεται ο άλλος από πάνω μου, να μην υπάρχει κατανόηση, να μη σέβεσαι το χρόνο και το χώρο του άλλου και τέλος, τη γκρίνια χωρίς λόγο. Πάντως, νιώθω ότι θέλω να ανακαλύψω τον κόσμο ακόμα… δεν σκέφτομαι ούτε καν τη συγκατοίκηση.

-Σε ποια πράγματα πιστεύεις ότι άλλαξε η αναγνωρισιμότητα την καθημερινότητα σου;

Είναι πανέμορφο πράγμα να σε προσεγγίζει ο κόσμος… αλλά αυτό διαφέρει από την αδιακρισία. Έχω παρατηρήσει ότι μερικοί αλλάζουν στάση απέναντι μου, με αποτέλεσμα να γίνομαι περισσότερο καχύποπτος. Δεν είναι εύκολο να κρατηθείς στη γη και το «καλάμι» δεν είναι μια κατάσταση που περνά και φεύγει. Πρέπει να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που να σου θυμίζουν ποιος είσαι και να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν διαφέρεις σε τίποτα από κανένα. Απλά η δουλειά σου έτυχε να περιλαμβάνει την προβολή…

Συνέντευξη με τον Ορφέα Παπαδόπουλο-Πώς σε έχει επηρεάσει η κρίση; Σου έχει στερήσει πρακτικά πράγματα ή περισσότερο είναι το ψυχολογικό κομμάτι;.

– Οικονομικά δεν έχουμε επιλογές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Πριν από πέντε χρόνια, δεν σκεφτόμουν τα χρήματα, χωρίς να παίρνω ποτέ τα budgets που έφταναν άλλοι, ακόμη και νέοι ηθοποιοί. Έχουμε μπει σε μια κατάσταση μιζέριας. Σκεφτόμαστε, τι πρέπει να κόψουμε, χάνοντας τη ζωή. Δεν πετάω στα σύννεφα, ούτε πιστεύω ότι θα ξυπνήσω μια μέρα και θα είναι όλα καλά. Κοιτάζω το τώρα, άντε το μια εβδομάδα μετά…(γέλια).

-Θα μπορούσες να κάνεις κάποια άλλη δουλειά, πέρα από ηθοποιός;

Αν βρισκόμουν σε ανάγκη και είχα την επιλογή… θα προτιμούσα να στραφώ επαγγελματικά στη ζωγραφική ή το τραγούδι. Βέβαια, εδώ και τέσσερα χρόνια με το καθημερινό σήριαλ, προτιμάω να βγαίνω έξω στον ελάχιστο χρόνο μου, να «ξελαμπικάρω» παρά να ζωγραφίζω. Παρόλα αυτά, σκιτσάρω πολύ, μου αρέσει το ελεύθερο σχέδιο και κάποια στιγμή θα ήθελα να εκθέσω μερικές ιδέες μου.

Τι θα σε χαλάρωνε μετά από μια εβδομάδα γεμάτη γυρίσματα;

– Θα ήθελα να μπορώ να φεύγω πιο συχνά από την Αθήνα, αλλά υπάρχει και το οικονομικό εμπόδιο, πέρα από την έλλειψη χρόνου. Τα ταξίδια με αποσυμπιέζουν και με ξεκουράζουν. Θα ήθελα να πάω στην Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη, την Αφρική και στις Ινδίες, που είχα πάει πιτσιρικάς… παντού!

– Τι cd θα βρούμε αν ανοίξουμε στο αυτοκίνητο σου;

Είμαι παιδί του ραδιοφώνου, αν και μερικές φορές μου «σπάει» τα νεύρα, γιατί παίζει όλο τα ίδια κομμάτια (γέλια). Γενικά, ακούω κυρίως ξένη μουσική, ηλεκτρονική, rock, trance ή ακόμα και jazz.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.