Συνένωση καταστημάτων

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η μίσθωση ή αγορά καταστήματος είναι μια στρατηγική επιχειρηματική απόφαση. Το να μπορείς να διευρύνεις την γκάμα των διαθέσιμων ακινήτων και να ερευνάς και μεμονωμένα γειτνιάζοντα καταστήματα είναι μια καλή πρακτική, αρκεί να έχεις γνώση των νόμων και διαδικασιών. Η επιχείρησή σας θα μπει σε τροχιά ανόδου αν κάνετε έξυπνες επιλογές.

Η μίσθωση καταστήματος

Το ακίνητο και η τοποθεσία που θα στεγάσουν το μαγαζί μας επηρεάζει και τα έξοδα και τα έσοδα μας. Η θέση του και οι προσβάσεις προς πολυσύχναστους δρόμους και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς προσδίδουν σημαντικό πλεονέκτημα στην επένδυσή μας. Πρακτικά από την έρευνα αγοράς έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δεδομένων χώρων με βάση και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Μια ακόμη ευκαιρία δίνει η δυνατότητα να νοικιάσουμε ή αγοράσουμε δύο ξεχωριστά καταστήματα και να τα συνενώσουμε.

Η διαμόρφωση του χώρου

Προφανώς η συνένωση καταστημάτων συνεπάγεται περισσότερους χώρους και μεγαλύτερη αυτονομία από ένα και μόνο κατάστημα. Η διαμόρφωση του επαγγελματικού μας χώρου οφείλει να συνδυάζεται με το επιχειρηματικό μας όραμα και τις προβλεπόμενες πωλήσεις. Δύο καταστήματα προσφέρουν τουλάχιστον 2 WC και πιθανώς και 2 αποθήκες.

Συνήθως γίνεται μερική καθαίρεση του ενδιάμεσου τοίχου και κατασκευή ενδιάμεσης πόρτας. Η διακόσμηση μπορεί να επουλώσει τυχόν φθορές ή να καλύψει απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Βέβαια μια εκτεταμένη ανακαίνιση είναι αναπόφευκτη όταν μετράει αρκετά ο αντίκτυπος στους πελάτες μας.

Η συνένωση δύο καταστημάτων

Η συνένωση γίνεται να υλοποιηθεί με τη λεγόμενη Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας η οποία δεν ελέγχεται από την πολεοδομία και εκδίδεται με την ευθύνη του υπογράφοντος μηχανικού. Θα χρειαστεί αποτύπωση του χώρου και ασφαλώς νόμιμο υφιστάμενο κτίσμα ή τακτοποιημένο με το σχετικό νόμο για τα αυθαίρετα.

Από εκεί και πέρα μπορούμε να επέμβουμε, με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, σε εσωτερικούς χρωματισμούς, πατώματα, φωτισμό, τζαμαρίες, είδη υγιεινής, καλωδίωση, ανακαίνιση υδραυλικών εγκαταστάσεων, χωρίσματα και κινητό εξοπλισμό. Ένα νέο μαγαζί θα είναι υπό διαμόρφωση με το πάτημα ενός κλικ από τον μηχανικό ή το γραφείο που θα αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή.

Οι αδειοδοτήσεις

Η άδεια λειτουργίας είναι ένα μεταγενέστερο βήμα. Ο χώρος μας θα πρέπει να πληροί και τις προϋποθέσεις όλων των υπηρεσιών που θα δώσουν εγκρίσεις όπως η πυροσβεστική και ο δήμος. Γενικά οι επαγγελματίες που θα μας προτείνουν τις επιθυμητές ή και απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις γνωρίζουν τη νομοθεσία και τις σχετικές εγκρίσεις που θα χρειαστούν. Υπάρχει πάντως σημαντική γραφειοκρατία και αρκετοί κανονισμοί που πρέπει να ικανοποιηθούν έγκαιρα και οικονομικά.

Ευκαιρία για ανώτερες προδιαγραφές

Φυσικά η συνένωση είναι η αρχή και όχι το τέλος μιας επένδυσης που φιλοδοξεί να είναι πολύχρονη και κερδοφόρα. Τα υλικά επενδύσεων, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα είναι δική μας απόφαση. Μπορούμε να προτιμήσουμε φτηνές ή ακριβές μάρκες με γνώση των διαφορών. Το θέμα είναι να βάλετε το γούστο και τη φαντασία σας να δουλέψουν.

Μην αρκεστείτε σε τυπικές προδιαγραφές, ψάξτε για κάτι ξεχωριστό και όμορφο. Αγαπήστε το μαγαζί σας ή την έδρα της επιχείρησης όπως θέλετε να αγαπηθεί από όλο το δίκτυο συνεργατών και πελατών. Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας.

Όλες σχεδόν οι πετυχημένες επιχειρήσεις διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον και τη σημασία που δίνουν στη λεπτομέρεια. Τυχαίο; Σίγουρα όχι! Μπείτε κι εσείς δυναμικά και με πάθος στην επιτυχή ολοκλήρωση ενός από τα πιο σημαντικά έργα, της κατοικίας των επιχειρηματικών σας ονείρων και θα απολαύσετε το αποτέλεσμα για πολλά χρόνια.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…