Συνάντηση με την Αναγέννηση του Ντα Βίντσι, Μικελάντζελο και Μποτιτσέλι ζωντανά στη Φλωρεντία

Συντάκτης: Νικόλας Γεροδήμος

Ποιος έχει πει ότι τα ταξίδια στον χρόνο δεν είναι εφικτά; Όποιος και να το έχει πει αυτό πιθανότατα δεν έχει επισκεφτεί την Φλωρεντία, ένα κόσμημα τέχνης που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιταλίας, δύο ώρες από την πρωτεύουσα.

Όταν κάποιος επισκέπτεται αυτήν την πόλη, του δημιουργούνται συναισθήματα που δεν έχει ξανανιώσει. Είναι κάτι άγνωστο και ξένο για τον κάθε επισκέπτη, καθώς περπατά και βλέπει ένα μεγάλο έργο ζωγραφικής να παίρνει μορφή μπροστά του.

Η Φλωρεντία αποτέλεσε τον κύριο σταθμό για την Αναγέννηση και γίνεται πολύ εύκολο αντιληπτό από την πρώτη στιγμή. Στο κέντρο της πόλης μπορεί κανείς να διακρίνει τον καθεδρικό ναό (duomo), με τον πασίγνωστο τρούλο και βαπτιστήριο του Μπρουνελέσκι. Ένα τιτάνιο κτίσμα του 15ου αιώνα, το οποίο δημιουργεί δέος σε κάθε επισκέπτη.

Γύρω από τον ναό αναπτύσσονται καφετέριες και εστιατόρια, στα οποία επιβάλλεται να παρευρεθείς και να απολαύσεις την περίφημη ιταλική κουζίνα. Προχωρώντας στα στενά της Φλωρεντίας, μπορείς να διακρίνεις γύρω σου γλυπτά και αρχιτεκτονήματα διακεκριμένων ιταλών καλλιτεχνών, κάνοντας και τον πιο απλό δρόμο να φαίνεται ως ένα εξωτερικό μουσείο.

Κοντά στο Ντουόμο βρίσκεται η περίφημη  Galleria Uffizi, η διασημότερη πινακοθήκη, η οποία φιλοξενεί έργα του Λεονάρντο, του Μποτιτσέλι, του Καραβάτζιο και όλων εκείνων των καλλιτεχνών, οι οποίοι άλλαξαν την τέχνη και την ανέβασαν πολλά επίπεδα. Χιλιάδες τουρίστες κάνουν ουρές για να μπουν σε αυτό το χαώδες κτίριο και να θαυμάσουν την γλυπτική και την ζωγραφική της πιο ανεπτυγμένης, για την τέχνη, περιόδου.

Όποιος επισκέπτεται την «πόλη της Αναγέννησης», όπως αλλιώς ονομάζεται, δεν μπορεί να μην παρευρεθεί στην πασίγνωστη Ponte Vecchio (Παλιά γέφυρα), η οποία όπως αποκαλύπτει και το όνομά της, αποτελεί την αρχαιότερη γέφυρα της Φλωρεντίας.


Διαβάστε επίσης: Ένα πρωινό στο «Ponte Vecchio»


Η ομορφιά της και η θέα που σου χαρίζει είναι τόσο μοναδική που οδήγησε έναν από τους πιο σκληρούς ανθρώπους της ιστορίας, τον Αδόλφο Χίτλερ, να απαγορεύσει την ανατίναξη της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όντας μαγεμένος από την ομορφιά της. Το πέρασμα από την γέφυρα το βράδυ με την ύπαρξη διαφόρων πλανόδιων μουσικών που βρίσκονται σε αυτήν, δημιουργούν μια αισθητική που μαγνητίζει το ευρύ κοινό.

Για τους λάτρεις των βιβλίων και ιδιαίτερα του Ντάν Μπράουν, η Φλωρεντία μπορεί να συνδυαστεί και με την ακολουθία του κρυφού μονοπατιού του πασίγνωστου βιβλίου του «Inferno». Η μάσκα του περίφημου δραματικού ποιητή Δάντη που βρίσκεται στο Palazzo Vecchio, αλλά και οι κήποι στο κτήμα Boboli, οδηγούν τους αναγνώστες στα βήματα του «Robert Langdon» δίνοντάς τους την αίσθηση ότι αποτελούν τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου.

Πέρα από τα αξιοθέατα η Φλωρεντία έχει να προσφέρει και άλλες εμπειρίες. Το φαγητό, η νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και η πεζοπορία είναι βασικές ασχολίες που προσφέρονται στην πόλη, με την συντροφιά όλων αυτών των μνημειακών έργων σε πολύ προνομιακές τιμές, κάνουν την επίσκεψη σε αυτήν την πόλη «must» για κάθε ταξιδιώτη που θέλει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα τουριστικά αξιοθέατα και να ατενίσει μια άλλη εποχή, την εποχή που κυριαρχεί η τέχνη.

Συντάκτης: Νικόλας Γεροδήμος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.