Συμβουλές για μια χαρούμενη ζωή

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Μια χαρούμενη ζωή βασίζεται στην σωματική υγεία μας, την συναισθηματική ισορροπία μας και στις υγιείς σχέσεις μας. Είμαστε χαρούμενοι όταν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, σε προσωπικό ή σε επαγγελματικό επίπεδο, χωρίς να χάνουμε τον εαυτό μας. Μια κοινωνική επιτυχία που δεν μας κάνει χαρούμενους δεν θεωρείται πια το ιδανικό μιας επιτυχημένης ζωής. Δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να έχουμε καλή διάθεση, να είμαστε χαρούμενοι. Ο Αριστοτέλης μας δίδαξε ότι «ο σοφός άνθρωπος δεν φιλοδοξεί την ευχαρίστηση, αλλά την απουσία του πόνου». Πώς μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε τον εαυτό μας χαρούμενο;

1. Αποφασίστε ότι είστε καλά

Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι τόσο όσο νομίζουμε. Είναι πιο εύκολο και απαιτεί λιγότερη ενέργεια να είμαστε δυστυχισμένοι. Πρέπει να θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι. Οι άνθρωποι έχουν σαφείς διαφορές ως προς την ικανότητά τους να αισθάνονται καλά και τα αρνητικά συναισθήματα ευνοούνται συνεχώς. Θυμός, φόβος, θλίψη. Κρατήστε την θετική σας ενέργεια και πάρτε απόφαση ότι μπορείτε να είστε χαρούμενοι.

2. Μην αφήνετε χώρο στα αρνητικά συναισθήματα

Αν αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα να επηρεάζουν ελάχιστα την καθημερινότητά σας είναι φυσιολογικό και σίγουρα η κατάσταση δεν διαρκεί πολύ. Απαλλαγείτε από τα αρνητικά συναισθήματα που διαρκούν πολύ. Πιστεύουμε ότι με το να παραπονιόμαστε, εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και νιώθουμε καλύτερα. Αν αυτό γίνεται συνεχώς, γινόμαστε θύματα της ζωής μας. Όσο περισσότερο χώρο δίνουμε στα αρνητικά συναισθήματα, τόσο πιο αρνητική γίνεται η στάση μας προς τη ζωή. Αφήστε χώρο μόνο για τα θετικά συναισθήματα και η ζωή θα σας ανταμείψει.

3. Φροντίστε τον εαυτό σας, κυρίως όταν δεν είστε καλά

Μπορεί να φαίνεται προφανές αλλά δεν είναι, κυρίως όταν δεν είστε καλά. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας όταν δεν είστε καλά. Τότε πρέπει να δείτε περισσότερο τους φίλους σας, την οικογένεια σας, να βγείτε έξω, να συνεχίσετε τις ασχολίες σας. Το να κάνετε κάτι ευχάριστο όταν δεν είστε καλά και δεν έχετε όρεξη για τίποτα, δεν σημαίνει ότι θα νιώσετε καλύτερα αυτόματα. Ο στόχος του να κάνετε κάτι ευχάριστο είναι να εμποδίσετε τα αρνητικά συναισθήματα να γίνουν μόνιμα.

4. Ξεχάστε την τελειότητα

Σταματήστε να ψάχνετε την ευτυχία στην τελειότητα. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι μέρος της ζωής μας και πολλές φορές μπορούν να είναι χρήσιμα. Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε αλλά είναι στο χέρι μας πως θα τα διαχειριστούμε και πόσο θα τα αφήσουμε να μας επηρεάσουν.

5. Λάβετε υπόψιν τις ανησυχίες σας

Ανησυχούμε καθημερινά για πολλά πράγματα αλλά παραδόξως δεν τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Αν απλώς τα σκεφτόμαστε δεν βρίσκουμε λύσεις. Όταν ανησυχούμε για κάτι, είναι ένα προειδοποιητικό σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Δείτε για ποιο λόγο ανησυχείτε και που βρίσκεται το πρόβλημα. Μην αφήσετε την ανησυχία σας να μετατραπεί σε δυστυχία.

6. Μην τρέφετε εχθρικά συναισθήματα

Τα εχθρικά συναισθήματα είναι ο λόγος που είμαστε όλο και λιγότερο χαρούμενοι. Η δυσαρέσκεια και η ζήλεια μας προς συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, δικαίως ή αδίκως, δεν μας βοηθούν καθόλου. Αποφασίστε να αποδεχτείτε τις καταστάσεις ή τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αλλάξουν και μην τρέφετε εχθρικά συναισθήματα.

7. Απολαύστε τις καλές στιγμές

Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να είστε χαρούμενοι είναι να απολαμβάνετε περισσότερο τις όμορφες, καθημερινές στιγμές της ζωής. Μην περιμένετε τις δυσκολίες να σας υπενθυμίσουν πόσο όμορφη είναι η ζωή.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.