Συμβουλές υγείας για τους μαθητές (Β΄ Μέρος)

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

sumvoules_ugeias_gia_tous_mathites_b_merosΠολλοί γονείς ανακουφίζονται στην προοπτική της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Τώρα αντί να πρέπει να σκεφτούν τρόπους για να μην κάνουν σκανταλιές, θα πρέπει να σκεφτούν κάτι πολύ σημαντικό, την υγεία τους. Πώς θα παραμείνουν λοιπόν οι μικροί μας φίλοι σε καλή φυσική κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους; Άλλωστε, η υγεία είναι το κλειδί για καλές επιδόσεις.

Κάθε ένα από τα παιδιά θα βιώσει την επιστροφή στο σχολείο με διαφορετικό τρόπο. Ορισμένα μπορεί να είναι απίστευτα ενθουσιασμένα για την ένταξη στην τάξη, ενώ άλλα μπορεί να αγχώνονται. Παρά το γεγονός ότι κάθε παιδί έχει μοναδικές αντιλήψεις περί σχολείου, υπάρχουν διάφοροι προβληματισμοί για τους μαθητές, όπως το τι πρέπει να φάνε το μεσημέρι και ποιες τσάντες θα πρέπει να αγοράσουν.

Στο Α΄ μέρος του άρθρου παρουσιάσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποτρέψουμε τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη που οφείλονται στη χρήση σχολικής τσάντας, ενώ στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε στην ισορροπημένη διατροφή και τη σπουδαιότητα του ύπνου των μαθητών.

Μεσημεριανά γεύματα: μια πράξη εξισορρόπησης

sumvoules_ugeias_gia_tous_mathites_b_merosΈνα στοιχείο που μπορεί να βρεθεί σε πολλά σχολικά σακίδια είναι ένα μεσημεριανό γεύμα σε πακέτο. Οι γονείς που ετοιμάζουν τα γεύματα για το παιδί στο σχολείο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία των παιδιών τους όσο και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν έχουν επισημάνει μόνο ότι η πείνα μπορεί να οδηγήσει σε κακή σχολική επίδοση, αλλά και ότι οι υγιείς μαθητές τείνουν να αποδίδουν καλύτερα. Αυτό δείχνει ότι τα θρεπτικά γεύματα είναι ζωτικής σημασίας για τη σχολική επίδοση των μαθητών. Τα συσκευασμένα λοιπόν μεσημεριανά γεύματα θα πρέπει να περιέχουν ένα μείγμα από διαφορετικά είδη τροφίμων:

  • Αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ψωμί, η τορτίγια, το ρύζι ή ζυμαρικά.
  • Πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως το κρέας, ψάρι, αυγά ή φασόλια.
  • Μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών.
  • Ένα στοιχείο γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί ή γιαούρτι.

Σάντουιτς με τυρί και μαγιονέζα μπορούν να αντικατασταθούν με ελαφρώς πιο υγιεινές επιλογές όπως αβοκάντο και χούμους που έχουν παρόμοια υφή. Η προσθήκη λαχανικών είναι σημαντική. Για παράδειγμα, το καρότο και το κολοκυθάκι μπορεί να χρησιμοποιηθούν με παρόμοιο τρόπο όπως το μαρούλι και η ντομάτα προσφέροντας μία διαφορετική γευστική εμπειρία.

Τέλος, κρίνεται σημαντικό στη διαδικασία της επιλογής και της προετοιμασίας των σχολικών γευμάτων να συμμετέχουν τα παιδιά, ενώ παράλληλα θα τους ενημερώνετε για τη σπουδαιότητα υγιεινών επιλογών.

sumvoules_ugeias_gia_tous_mathites_b_merosΎπνος

Ο ύπνος είναι σημαντικός για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο. Γεμίζει τις μπαταρίες τους, έχουν ενέργεια να ασχοληθούν με τα μαθήματά τους, ενώ παράλληλα τους προστατεύει από τις αρνητικές συνέπειες του στρες.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ, στον Καναδά, εξέτασε την επίδραση του ποιοτικού ύπνου στα παιδικά επίπεδα της κορτιζόλης, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των καρδιαγγειακών, μεταβολικών και ανοσοποιητικών συστημάτων του σώματος.

Η κορτιζόλη παράγεται ως αποτέλεσμα του στρες και είναι χρήσιμη σε απειλητικές καταστάσεις. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ωστόσο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου από ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες και κατάθλιψη.

Ενώ είναι σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται περίπου 8-9 ώρες κάθε βράδυ, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συνέπεια είναι το κλειδί για έναν καλό ύπνο το βράδυ. Μάλιστα, τονίζουν ότι καλό είναι να αποφεύγεται ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο. Τέλος, οι γονείς με τη σειρά τους πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σε μικρή ηλικία για τη σπουδαιότητα της συνέπειας και των υγιεινών συνηθειών του ύπνου.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…