Συμβουλές για την Περίοδο της Απομόνωσης από αστροναύτη που έζησε στο διάστημα για έναν χρόνο

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Η καθήλωση μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι μία πρόκληση. Όπως εξιστορεί ο Scott Kelly, «το διάστημα περίπου ενός χρόνου, που έζησα στο διαστημικό σταθμό δεν ήταν εύκολο. Πήγαινα για ύπνο και ήμουν στη δουλειά. Ξυπνούσα και ήμουν ακόμη στη δουλειά. Τα διαστημικά ταξίδια είναι η μοναδική δουλειά από την οποία η παραίτηση είναι απολύτως αδύνατη.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου μου στο διάστημα, έμαθα ορισμένα πράγματα, τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ καθώς, όντες αυτό-περιορισμένοι στα σπίτια μας, μπορούν ν’ αποβούν χρήσιμα, ώστε να βοηθήσουμε την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού».

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη ζωή στην απομόνωση από έναν άνθρωπο που την έχει βιώσει.

1. Τήρηση Προγράμματος

Ο χρόνος στο διαστημικό σταθμό είναι απαρέγκλιτα προγραμματισμένος, από την ώρα που ξυπνάς έως την ώρα που πηγαίνεις για ύπνο. Ορισμένες φορές ο χρόνος αυτός προβλέπει μία οκτάωρη διαστημική βόλτα, ενώ άλλες περιλαμβάνει μία πεντάλεπτη εργασία, όπως είναι η επίβλεψη της πειραματικής φύτευσης λουλουδιών στο διάστημα. Θα διαπιστώσετε, ότι η τήρηση ενός πλάνου θα βοηθήσει εσάς και την οικογένειά σας στην προσαρμογή σε ένα διαφορετικό περιβάλλον ζωής, τόσο στην εργασία, όσο και στο σπίτι. Με την επιστροφή μου στη Γη, μού έλειπε το πρόγραμμα αυτό και δυσκολεύτηκα να ζήσω εκτός αυτού.

2. Σημαντική η Αποφόρτιση

Ζώντας και δουλεύοντας αδιάκοπα επί ημέρες στον ίδιο χώρο, αν το επιτρέψεις, είναι εύκολο η δουλειά να καταλάβει όλα τα υπόλοιπα. Όσο ζούσα στο διάστημα, φρόντιζα συνειδητά για τη διασκέδασή μου, καθώς γνώριζα, ότι κατάσταση θα έχει μεγάλη διάρκεια-όπως και η σημερινή.

Ορίστε χρόνο για ψυχαγωγικές δραστηριότητες! Προσωπικά, συναντιόμουν με άλλα μέλη του πληρώματος και παρακολουθούσαμε απανωτά επεισόδια του Game of Thrones (από δύο φορές) τρώγοντας σνακ.

Μην αμελήσετε, επιπλέον, να προβλέψετε ένα σταθερό χρόνο για τον ύπνο. Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ μελετούν στενά τους αστροναύτες κατά την παραμονή τους στο διάστημα και έχουν ανακαλύψει, ότι η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και τις διαπροσωπικές σχέσεις, όλες τους απαραίτητες για την επιτυχία μίας αποστολής στο διάστημα ή της καραντίνας στο σπίτι.

3. Έξοδος

Ένα από τα πράγματα που μού έλειψαν περισσότερο, όσο ζούσα στο διάστημα, ήταν η δυνατότητα να βγαίνω έξω και να χαίρομαι τη φύση. Μετά από περιορισμό σ’ ένα στενό χώρο επί μήνες, άρχισα πραγματικά να λαχταρώ τη φύση, το πράσινο, τη νωπή μυρωδιά του χώματος και το ζεστό άγγιγμα του ήλιου στο πρόσωπό μου. Το πείραμα της φύτευσης λουλουδιών μού έγινε πιο σημαντικό απ’ όσο είχα φανταστεί ποτέ. Στους συναδέλφους μου άρεσε να παίζουν επανειλημμένα ήχους της γης και της φύσης, κελαηδίσματα και θροΐσματα, ακόμη και τον βόμβο κουνουπιών, πράγμα που με επανέφερε στη Γη, παρότι περιστασιακά έπιανα τον εαυτό μου να θέλει ασυναίσθητα να διώξει το κουνούπι από το αυτί.

Η έξοδος για έναν αστροναύτη είναι μία επικίνδυνη διαδικασία, για την οποία απαιτείται προετοιμασία ημερών. Γι’ αυτό εκτιμώ, ότι στην παρούσα δυσκολία μπορώ να βγω από το σπίτι μου όποια ώρα θέλω για περπάτημα-χωρίς να χρειάζεται να φορέσω διαστημική στολή. Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, ο χρόνος στη φύση είναι ευεργετικός για την ψυχική και τη σωματική υγεία, όπως και η άσκηση.

Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε δυόμιση ώρες την ημέρα, όπως οι αστροναύτες, αλλά η κίνηση μία φορά την ημέρα πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος κατά την καραντίνα (διατηρώντας απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους ανθρώπους).

4. Απαραίτητο ένα Χόμπι

Κατά την παραμονή σ’ έναν περιορισμένο χώρο, ο άνθρωπος χρειάζεται μία διέξοδο πέρα από τη δουλειά ή τη διατήρηση του περιβάλλοντός του.

Μπορεί ορισμένους να τούς ξαφνιάζει το γεγονός, ότι έπαιρνα βιβλία μαζί μου στο διάστημα. Η ησυχία και η συγκέντρωση του παραδοσιακού βιβλίου, σε αντιδιαστολή με την ψηφιακή ανάγνωση, κατά την οποία μπορεί να γίνεται καταιγισμός ειδοποιήσεων ή να υπάρχει το δέλεαρ της επίσκεψης άλλων σελίδων, είναι ανεκτίμητες. Πλέον πολλά βιβλιοπωλεία προσφέρουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής αγοράς και κατ’ οίκον παράδοσης, πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί κάποιος να στηρίξει μία τοπική επιχείρηση, καλλιεργώντας τον πολύτιμο χρόνο εκτός διαδικτύου.

Μπορείτε, επίσης, να μελετήσετε ένα μουσικό όργανο (προσωπικά αγόρασα έναν πρόγραμμα ψηφιακής εκμάθησης κιθάρας), να δοκιμάσετε χειροτεχνίες, ν’ ασχοληθείτε με την τέχνη. Κατά την παραμονή τους στο διάστημα, οι αστροναύτες ασχολούνται με όλα τα παραπάνω. Ο καναδός αστροναύτης Chris Hadfield συνέθεσε μία διασκευή του κομματιού Space Oddity του David Bowie.

5. Ημερολόγιο

Επί δεκαετίες η ΝΑΣΑ εξετάζει τις επιπτώσεις της απομόνωσης στους ανθρώπους και ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα αναδεικνύει την αξία του ημερολογίου. Στην ετήσια αποστολή μου, αφιέρωνα χρόνο να καταγράφω τις εμπειρίες μου σχεδόν κάθε μέρα. Και αν σήμερα η κατάσταση κάνει την καταγραφή των καθημερινών γεγονότων να μοιάζει επαναληπτική, προσπαθήστε καλύτερα να περιγράφετε όσα βιώνετε μέσα από τις πέντε αισθήσεις και τις αναμνήσεις σας. Ακόμη και αν δεν γράψετε τελικά ένα βιβλίο βασισμένο στο ημερολόγιο, η περιγραφή των ημερών σας θα βοηθήσει στη συνολική θεώρηση όσων συμβαίνουν, δίνοντάς σας αργότερα τη δυνατότητα της αναδρομής στο νόημα της μοναδικής αυτής ιστορικής στιγμής.

6. Σύνδεση

Ακόμη και με όλες τις ευθύνες της θητείας ως αντιπλοιάρχου σε διαστημικό σταθμό, ποτέ μου δεν έχανα την ευκαιρία για μία βιντεοκλήση με την οικογένεια και τους φίλους μου. Επιστήμονες έχουν βρει, ότι η απομόνωση είναι επιζήμια, όχι μόνο για την ψυχική, αλλά και για τη σωματική υγεία, συγκεκριμένα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η τεχνολογία διευκολύνει σήμερα όσο ποτέ τη διατήρηση των επαφών, άρα αξίζει να επικοινωνούμε καθημερινά με άλλους ανθρώπους-στην πραγματικότητα μπορεί να μας θωρακίσει απέναντι στους ιούς.

7. Τήρηση των Συστάσεων των Ειδικών

Έχω διαπιστώσει, ότι τα περισσότερα ζητήματα δεν είναι περίπλοκα. Όταν, ωστόσο, ορισμένα είναι, τότε πρέπει ν’ απευθυνόμαστε στους ειδικούς. Η ζωή στο διάστημα με δίδαξε πολλά για τη σημασία της εμπιστοσύνης σε συμβουλές ανθρώπων, που γνώριζαν περισσότερα από εμένα στο αντικείμενό τους, είτε αυτό ήταν η επιστήμη, η μηχανική, η ιατρική ή το σχέδιο του ασύλληπτα περίπλοκου διαστημικού σταθμού στον οποίον ζούσα.

Ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσιμες, όπως είναι η παρούσα, οφείλουμε ν’ αναζητούμε τη γνώση από ανθρώπους, που γνωρίζουν περισσότερα και να τούς ακούμε.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες, ανεπαρκώς εξακριβώσιμες πηγές, μπορούν να γίνουν δίαυλοι διασποράς παραπληροφόρησης, όπως ακριβώς οι χειραψίες μπορούν να γίνουν εστίες διασποράς του ιού. Συνεπώς, οφείλουμε να ορίσουμε τον τρόπο ανεύρευσης αξιόπιστων πηγών γεγονότων, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το κέντρο πληροφόρησης για τον κορονοϊό John Hopkins.

8. Συλλογικότητα

Από το διάστημα, τα σύνορα της Γης είναι ανύπαρκτα.

Η εξάπλωση του κορονοϊού μας δείχνει ότι, ευτυχώς ή δυστυχώς, όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Όλοι οι άνθρωποι αναπόδραστα αλληλοσυνδεόμαστε και όσο περισσότερο μπορούμε να συνεργαστούμε για την επίλυση των προβλημάτων, τόσο καλύτερα θα είμαστε όλοι μας.

Ένα από τ’ αποτελέσματα της θέασης της Γης από την προοπτική του διαστήματος, τουλάχιστον για εμένα, είναι η ανάπτυξη συμπόνοιας για τους άλλους. Όσο και αν νιώθουμε αβοήθητοι περιορισμένοι στο σπίτι μας, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Έχω δει ανθρώπους να διαβάζουν βιβλία σε παιδιά μέσω βιντοκλήσης, άλλους να χαρίζουν χρόνο και χρήμα σε φιλανθρωπίες και κάποιους άλλους να εξυπηρετούν ηλικιωμένους ή ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τα καλά για τον εθελοντή είναι εξίσου σημαντικά, όσο και για τον ωφελούμενο. Είδα ανθρώπους να συνεργάζονται για την υπέρβαση ορισμένων από τις σκληρότερες δυσκολίες, που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Τώρα γνωρίζω, ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και την παρούσα δυσκολία, αν όλοι μας αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και συνεργαστούμε ως ομάδα.

Και μην ξεχνάτε: καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών.

Συντάκτης: Scott Kelly, αστροναύτης εν αποστρατεία, ο οποίος διήνυσε σχεδόν έναν χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της ΝΑΣΑ

Πηγή: New York Times

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…