Συμβουλές για τη δημιουργία ενός καλού Blog

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Η δημιουργία και η διατήρηση ενός ιστότοπου είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, η οποία όμως προϋποθέτει επισκεψιμότητα προκειμένου αυτός να μην αχρηστευθεί.

Έτσι, για να αυξήστε την κίνηση στον προσωπικό σας ιστότοπο χρειάζεται αυτός να βρίσκεται στην κορυφή των μηχανών αναζήτησης μέσω των λέξεων ή εκφράσεων-κλειδιών. Έχετε υπόψη σας ότι απαιτεί χρόνο, είναι όμως κάτι το εφικτό.

  1. Δημιουργία Blog

1. Δημιουργία Ιστότοπου

Αν δεν έχετε ήδη ένα blog, εκείνο που χρειάζεται είναι να βρείτε την κατάλληλη πλατφόρμα δημιουργίας του. Στην αγορά διατίθεται μία πληθώρα από πλατφόρμες για blog, ορισμένες από τις οποίες είναι η Word Press, Blogger, Tumblr, Medium, Weebly και πολλές άλλες.

Μπορείτε λοιπόν να πειραματιστείτε με μία από αυτές τις πλατφόρμες και αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι από τα προσφερόμενα χαρακτηριστικά της, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια άλλη, καθώς οι επιλογές είναι αναρίθμητες, είτε δωρεάν, είτε επ’ αμοιβή.

2. Επιλέξτε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει πολύ.

Έστω και αν δεν είστε παθιασμένοι με κάποιο συγκεκριμένο θέμα, ακόμη και η αφήγηση καθημερινών ιστοριών μπορεί να έχει απήχηση αν αυτή διατυπώνεται με ελκυστικό τρόπο. Στους περισσότερους αναγνώστες αρέσουν οι χιουμοριστικές ιστορίες ή ζητήματα που επιδέχονται συζήτηση.

Ενδεχομένως βέβαια, ένα πολύ απλό ζήτημα χαμηλού ενδιαφέροντος να μη γνωρίσει αντίκρισμα στο αναγνωστικό κοινό.

Ο εμπλουτισμός του κειμένου με εικόνες μπορεί να προσελκύσει το αναγνωστικό ενδιαφέρον και να αναβαθμίσει την αναγνωστική εμπειρία.

3. Μελετήστε πολύ.

Προκειμένου να βελτιώσετε τη συγγραφική σας δεινότητα, θα χρειαστεί να διαβάζετε με προσοχή τις αναρτήσεις άλλων blogger, και να μελετήσετε διάφορους τρόπους γραφής. Απαιτείται να βρίσκεστε διαρκώς σε διαδικασία μάθησης, ενώ μπορείτε διαβάζετε σχετικά με ζητήματα του προσωπικού σας ενδιαφέροντος.

  1. Κάντε εύκολη της εύρεση του blog.
  1. Σχεδιάστε το Blog.

Αν ο ιστότοπος πραγματεύεται θέματα όπως είναι η μόδα, τα ταξίδια, το φαγητό, τότε μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα σχέδια για αυτόν. Ενδιαφέροντα θέματα τα οποία μπορούν να προσελκύσουν τους αναγνώστες. Προσπαθήστε ο σχεδιασμός του ιστότοπου να είναι απλός, καλαίσθητος και επαγγελματικός.

  1. Βελτιστοποίηση της μηχανής αναζήτησης (SEO) .

Γνωρίστε τη βελτιστοποίηση της μηχανής αναζήτησης.

Τα βασικά στοιχεία της βελτιστοποίησης αυτής είναι το να γνωρίζετε σε ποιες λέξεις-κλειδιά να επικεντρωθείτε.

Οι αναγνώστες πραγματοποιούν την αναζήτησή τους μέσω των λέξεων αυτών, και αυτές είναι ένας από τους δυνατούς τρόπους εμφάνισης του blog σας στα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Ορισμένες από τις λέξεις αυτές εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με άλλες. Ως εκ τούτου, καλό είναι να συμπεριλάβετε στις λέξεις-κλειδιά του blog σας τους συχνότερα αναζητούμενους όρους.

Έχετε επιπλέον υπόψη σας ότι οι δημοφιλέστερες λέξεις δημιουργούν και τον εντονότερο ανταγωνισμό. Παρόλ’ αυτά, ίσως σταθείτε τυχεροί.

Συμβουλές για τη δημιουργία ενός καλού Blog

  1. Επικεντρώστε την προσοχή σας σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά την κάθε φορά.

Επιλέξτε μία μεγάλη λέξη που απαιτεί περισσότερο χρόνο αναζήτησης, καθώς και τρεις μικρότερες τις οποίες επίσης θα αξιολογήσετε. Όλες αυτές οι λέξεις πρέπει να αφορούν την ίδια θεματική ενότητα.

Στη συνέχεια, μπορεί να συμπεριλάβετε καθεμία από τις λέξεις-κλειδιά σε κάθε ανάρτηση του blog σε διάφορους συνδυασμούς. Οι αναρτήσεις του ιστότοπου πρέπει να αφορούν μία λέξη-κλειδί και οι υπόλοιπες να συμπεριλαμβάνονται μόνον εάν έχουν νοηματική συνάφεια με το θέμα.

Καθώς θα επικεντρώνεστε σε αυτές τις παραπλήσιες λέξεις-κλειδιά, οι μηχανές αναζήτησης θα αξιολογούν υψηλότερα τον ιστότοπό σας, αφού θα παρουσιάζει νοηματική συνοχή και θα είναι στενά συνυφασμένος με τον κύριο στόχο.

  1. Προσφέρετε αξιόλογο, προσβάσιμο περιεχόμενο.
  1. Διατηρείτε συχνές και συναφείς αναρτήσεις σε βάθος χρόνου.

Φαίνεται ότι η Google δείχνει εύνοια στα πεδία τα οποία εμφανίζονται σταθερά και με διάρκεια χρόνου και τα οποία θα προτιμηθούν από τους επισκέπτες.

Να θυμάστε πως ο στόχος της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης είναι η παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας των ανθρώπων που πραγματοποιούν τις αναζητήσεις.

Έτσι θα είναι ευκολότερο να αξιολογήσετε και να παραμείνετε υψηλά στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, αν οι όροι της αναζήτησης αντιστοιχούν με το περιεχόμενο του ιστότοπου.

  1. Παραμένετε προσηλωμένοι στη θεματική του blog.

Αν δηλαδή το θέμα του ιστότοπου αποτελεί η μουσική, αποφύγετε την δημοσίευση κριτικών ταινιών.

Η εναλλαγή της θεματικής ενότητας μπορεί να κάνει τους επισκέπτες του blog ν’ αναθεωρήσουν την άποψή τους.

  1. Δημιουργήστε μοναδικές αναρτήσεις.

Κάντε τις αναρτήσεις μοναδικές σε σχέση με εκείνες άλλων ιστότοπων.

Προσπαθήστε να τροποποιήσετε τη μορφή τους.

Προσπαθήστε επίσης να διατηρείτε καλή οργάνωση των αναρτήσεων.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδηγός για να γίνεις καλός blogger

______________________

Όσο καλύτερη είναι μία ανάρτηση, τόσο καλύτερη θα είναι η συνολική εμφάνιση του blog.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι δημοσιεύετε αξιόλογο περιεχόμενο.

Όσο πιο συναρπαστικό είναι το υλικό σας, τόσο καλύτερο θα είναι το blog σας, με αποτέλεσμα περισσότερες κοινοποιήσεις και συνδέσμους προς αυτό. Τι καλύτερο από το να έχετε δωρεάν συνδέσμους του blog σας επειδή οι άνθρωποι βρήκαν το περιεχόμενό τους αξιόλογο!

Μετάφραση-επιμέλεια από πρωτότυπο άρθρο Μαρίνα Σίσκου

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…