Συμβουλές για να ξεκινήσετε γυμναστική σήμερα!

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Αν έχετε ήδη καθυστερήσει την εγγραφή σας στο γυμναστήριο με το που μπήκε το φθινόπωρο ή κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα που θέλατε να ξεκινήσετε, δε χρειάζεται να περιμένετε την Πρωτοχρονιά που θα αλλάξει ο χρόνος! Οργανωθείτε σωστά και γρήγορα τώρα και βάλτε την καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά σας κάπως έτσι…

Κάντε την προπόνηση το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχολήστε κάθε μέρα. Βάζοντας το ξυπνητήρι νωρίτερα, ώστε να έχετε χρόνο να γυμναστείτε πριν τη δουλειά ή τις άλλες υποχρεώσεις που έχετε, οι πιθανότητες να βαρεθείτε και να το αναβάλλετε μετά λιγοστεύουν. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το όφελος. Αν επιλέξετε (και αντέξετε) να γυμναστείτε πριν το πρωινό σας γεύμα, θα βάλετε φωτιά στο μεταβολισμό σας κάνοντας καύσεις ακόμα και 48 ώρες μετά την προπόνηση- εξαρτάται πάντα από το επίπεδο δυσκολίας, άλλο χαλαρό περπάτημα κι άλλο κανονικό τρέξιμο με χρονόμετρο και χιλιομετρικές αποστάσεις. Το πρωί, το γλυκογόνο (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες στους μύες) έχει πια καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε αν δε φάτε το πρωί, ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει τις αποθήκες λίπους ως καύσιμο. Αν ωστόσο, αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε προπόνηση εντελώς νηστικοί φοβούμενοι μήπως σας έρθει ζαλάδα ή λιποθυμία ή απλά δε σας αρέσει σαν ιδέα, μην το κάνετε. Φάτε κάτι ελαφρύ, ίσα για να βάλετε κάτι στο στομάχι σας και ξεκινήστε.

Αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε μία ολόκληρη ώρα για προπόνηση λόγω υποχρεώσεων, «σπάστε» την σε δεκάλεπτες ή εικοσάλεπτες προπονήσεις εκτελώντας μικρότερα προγράμματα, αν μπορείτε υψηλής έντασης.

Φτιάξτε μια τέλεια playlist με τα αγαπημένα σας τραγούδια. Έχει αποδειχθεί ότι ακούγοντας τη μουσική που αγαπάμε την ώρα που γυμναζόμαστε, αυτόματα αυξάνουμε την έντασή μας και δίνουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για περισσότερη ώρα.

Δείτε την άσκηση ως μέσο όχι μόνο για να χάσετε πόντους από τη μέση, την κοιλιά ή τους γλουτούς, αλλά ως «εισιτήριο» προς έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Αν ξεκινήσετε να αθλείστε, θα δείτε ότι γρήγορα θα θελήσετε να αποβάλλετε τυχόν κακές συνήθειες (κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, καθιστική ζωή, αλκοόλ) χωρίς να το καταλάβετε. Επιπλέον, θα είστε όλο και συχνότερα πιο ευδιάθετοι και αισιόδοξοι, αφού ο οργανισμός απελεύθερώνει ενδορφίνες με την άσκηση και θα απαλλαγείτε σε σημαντικό βαθμό από το άγχος που συχνά προσθέτει κιλά.

Αν θέλετε κάποιον να σας παρακινεί, βρείτε κάποιον φίλο που θέλει να αρχίσει να γυμνάζεται ή ακόμα καλύτερα γυμνάζεται ήδη. Στη δεύτερη περίπτωση, εκτός ότι θα σας πωρώσει κάνοντάς σας να μη θέλετε να τα παρατήσετε εύκολα, θα σας δώσει χρήσιμες συμβουλές και θα σας συστήσει σε έναν νέο, ευρύτερο κύκλο ανθρώπων με παρόμοιο τρόπο ζωής. Στην πρώτη, ίσως ξεκινάτε και οι δύο από το μηδέν, αλλά αν ο άλλος βαρεθεί γρήγορα ή δεν μπορέσει να σας ακολουθήσει, ίσως απογοητεύτειτε, παρασυρθείτε και τα παρατήσετε και εσείς.

Ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ την τσάντα με τα αθλητικά και τα ρούχα που θα φορέσετε, αν δεν έχετε χρόνο το πρωί. Όπως θα ετοιμάζατε τα ρούχα της επόμενης μέρας για τη δουλειά ή κάποιο ραντεβού.

Βρείτε το είδος γυμναστικής ή το άθλημα που σας ταιριάζει απόλυτα. Όσο χρόνο κι αν σας πάρει, δοκιμάστε και ξαναδοκιμάστε. Όταν βρείτε το κατάλληλο, θα το καταλάβετε και δε θα το παρατήσετε. Είναι άλλωστε κι αυτό όπως κάθε άλλη σχέση στη ζωή σας!

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…