Συμβουλές για αποδοτική εργασία από το σπίτι από… τους βετεράνους του είδους

Συντάκτης: Flowmagazine

Για τους περισσότερους από εμάς, η εργασία από το σπἰτι αποτελεί μια πρωτόγνωρη και βασανιστική εμπειρία, με την οποία δυσκολευόμαστε να συμφιλιωθούμε. Ωστόσο, αυτό προστάζουν οι έκτακτες συνθήκες και οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν οκτώ άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι τους εδώ και πολλά χρόνια και έχουν συσσωρεύσει γνώση και εμπειρίες πάνω στο θέμα αυτό.

Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης

ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας

Εργάζομαι δεκαετίες στο (εκάστοτε) σπίτι μου. Επιγραμματικά, τι φρόντιζα πάντα να μη μου λείπει ποτέ (εκτός, βέβαια, από τα απαραίτητα για τη δουλειά):

 • Τρανζιστοράκι (ή οτιδήποτε παίζει μουσική)

 • Φρούτα, λαχανικά, ξηροκάρπια, κ.λπ. Το καλό με την εργασία στο σπίτι είναι ότι τρώμε λίγο όποτε πεινάσουμε, τρώμε στο διάλειμμα και ελέγχουμε τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα.

 • Μερικά «φετιχάκια/φυλαχτά»: π.χ. ένα βαζάκι με έναν κάκτο, η φωτογραφία ενός αγαπημένου προσώπου, μια ξύστρα από την εφηβεία, ένας στυλογράφος που μας δώρισαν κάποτε κ.λπ.

 • Πολλά διαλείμματα και, αν είναι δημιουργικά, τόσο το καλύτερο: περίπατος με το κατοικίδιο, ψώνια στη λαϊκή, σύντομη επίσκεψη σε φιλικό πρόσωπο, ένα καφεδάκι σε κοντινό στέκι κ.λπ.

 • Και, τέλος, εάν δεν ζούμε με την οικογένειά μας αλλά μόνοι/ες, φροντίζουμε να καλούμε ανά δύο, το πολύ τρεις, ημέρες φίλους/ες στο σπίτι για να μην το νιώθουμε σαν κάτεργο και για να το ζεσταίνει η παρουσία αγαπημένων προσώπων.

Στέλλα Κάσδαγλη

δημοσιογράφος, μεταφράστρια, συγγραφέας

Ως μεταφράστρια και ως μέλος μιας 100% remote ομάδας, θα περίμενε κανείς να είμαι εντελώς ατάραχη και εξοικειωμένη με τη συνθήκη που καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε οι περισσότεροι και οι περισσότερες· φυσικά, η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό. Αυτή η νέα και μη ελεγχόμενη καθημερινότητα μου θυμίζει περισσότερο από οτιδήποτε την περίοδο της λοχείας που περνάει μια ελεύθερη επαγγελματίας: Δεν είμαι πότε μόνη μου, διαρκώς κάποιος χρειάζεται κάτι από μένα, πρέπει να ξαναθυμηθώ πώς είναι να δουλεύεις σε διαστήματα δεκαλέπτου και, φυσικά, να συγκεντρωθώ παρά την αβεβαιότητα, την ανησυχία και τις συνεχείς ανατροπές. Και νομίζω πως οι σημαντικότερες δεξιότητες που καλούμαστε να καλλιεργήσουμε αυτήν την περίοδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με όλα αυτά: Είναι η εμπιστοσύνη στην προσαρμοστικότητά μας (τα δεκάλεπτα φαίνονται ακατόρθωτα μέχρι να τα κατορθώσεις), η παραίτηση από την τελειομανία μας, η οριοθέτησή μας –και η συνεχής διαπραγμάτευση των ορίων μας– και η αποδοχή·του εαυτού μας, της κατάστασης και των άλλων.

Κλαίρη Παπαμιχαήλ

μεταφρἀστρια

 • Οριοθετήστε τον δικό σας χώρο εργασίας: Στο σαλόνι, στην κρεβατοκάμαρα, στην κουζίνα θα έχετε μια γωνία η οποία θα είναι μόνο για εσάς και για τη δουλειά σας. Απαραβίαστη.

 • Τηρήστε κάποιο ωράριο και απαιτήστε από τους άλλους να το σεβαστούν. Δουλέψτε όπως θα δουλεύατε στο γραφείο σας, με την ίδια προσοχή και προσήλωση. Διατηρήστε τις ίδιες συνήθειες. Καθορίστε από πριν τα διαλείμματα της εργασιακής σας ημέρας.

 • Οπλιστείτε με καφέ (αν πίνετε), τσιγάρα (αν καπνίζετε), ακουστικά (αν ακούτε μουσική) και, κυρίως, υπομονή. Κανείς δεν πιστεύει ότι η δουλειά στο σπίτι είναι πραγματική δουλειά, οπότε μάθετε να απομονώνεστε από το περιβάλλον σας και να συγκεντρώνεστε σε αυτό που έχετε να κάνετε.

 • Μην ενδίδετε σε πειρασμούς. Κλειστά το Facebook, το Twitter και το Insta όσο δουλεύετε. Το πλυντήριο, το σκούπισμα και το μαγείρεμα μπορούν να περιμένουν, ὀπως και το τηλεφώνημα στη μαμά και την κολλητή σας.

 • Αυτοπειθαρχία, αυτοπειθαρχία, αυτοπειθαρχία.

Γιάννης Καλιφατίδης

μεταφραστής

Όταν πριν από σχεδόν δώδεκα χρόνια άρχισα να εργάζομαι από το σπίτι, πίστευα ότι η αλλαγή αυτή θα μου εξασφάλιζε την πολυπόθητη αυτονομία και περισσότερες ελευθερίες. Θα ξυπνούσα ό,τι ώρα ήθελα, θα δούλευα όσο ήθελα, δεν θα είχα να δίνω και πολύ λογαριασμό σε κανέναν. Πολύ σύντομα, ωστόσο, διαπίστωσα πόσο απαραίτητοι σύμμαχοι είναι η πειθαρχία, η καλή διαχείριση του χρόνου και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, καθότι η δουλειά από το σπίτι είναι μοναχική, με τις γνωστές συνέπειες που έχει στον άνθρωπο η μοναξιά. Εργονομικές οδηγίες (συχνά διαλείμματα, σωματική άσκηση) θα βρούμε όλοι στο Διαδίκτυο. Δεν επιτρέπουμε στη δουλειά να μας απορροφήσει σε βαθμό να ξεχνάμε να φάμε. Προσπαθούμε να μην παραμελούμε τον εαυτό μας, την ψυχική και σωματική μας υγεία, αλλά ούτε και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους με τους οποίους συγκατοικούμε. Το σημαντικότερο είναι, ίσως, ο σαφής διαχωρισμός του χώρου εργασίας από τον χώρο διαβίωσης, τόσο χωροταξικά όσο και στο μυαλό μας.

Χριστίνα Σωτηροπούλου

μεταφράστρια

Πριν λίγες μέρες γέλασα πολύ με ένα meme που έλεγε: «Μόλις διαπίστωσα ότι ο τρόπος ζωής μου ονομάζεται καραντίνα». Η συμβουλή μου είναι η εξής: Όσο μπορείτε, περιορίστε την ενέργεια της δουλειάς (το άγχος, τον αυστηρό εργασιακό σας εαυτό) σε συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού και θέστε χρονικά όρια. Η δουλειά μας, όσο και να τη λατρεύουμε, έχει την τάση να εξαπλώνεται σαν… ιός. Μπορεί να μολύνει το τραπέζι του φαγητού, τον καναπέ όπου χαλαρώνουμε διαβάζοντας και βλέποντας ταινίες, ακόμα και το υπνοδωμάτιό μας.

Είναι καλύτερα να δουλεύετε σε συγκεκριμένο χώρο και, αν δεν έχετε ωράριο εννέα με πέντε, να επιλέγετε τις ώρες εργασίας σας και να τις τηρείτε ευλαβικά. Έτσι, θα μπορέσετε να επιστρέψετε στο «σπίτι», όταν τελειώσετε τη δουλειά σας.

Έφη Τσιρώνη

μεταφράστρια

Δουλεύοντας από το σπίτι, δεν ξεχνάω

 • να αποφεύγω τα μακρόπνοα προγράμματα εργασίας, αφού η αδυναμία τήρησής τους συνήθως οδηγεί σε αγανάκτηση, ενοχές και απογοητεύσεις, και να μακαρίζω την τύχη μου που σε αυτήν τη συγκυρία όχι μόνο έχω δουλειά αλλά και την πολυτέλεια να την κάνω μένοντας σπίτι·

 • να θυμάμαι ότι, εκτός από σύμμαχος, το Διαδίκτυο είναι και εχθρός της παραγωγικότητάς μου, και να μακαρίζω την τύχη μου που όχι μόνο έχω δουλειά αλλά και την πολυτέλεια να την κάνω μένοντας σπίτι·

 • να μην αντιμετωπίζω όσους ζουν μαζί μου ως συναδέλφους και να μακαρίζω την τύχη μου που όχι μόνο έχω δουλειά αλλά και την πολυτέλεια να την κάνω μένοντας σπίτι·

 • να τρώω (υγιεινά), να κοιμάμαι (ένα οκτάωρο), να πλένομαι (ναι, ναι…), να ασκούμαι ή, έστω, να σηκώνομαι πότε πότε από την καρέκλα και να μακαρίζω την τύχη μου που όχι μόνο έχω δουλειά αλλά και την πολυτέλεια να την κάνω μένοντας σπίτι.

Καλή δύναμη!

Αγγελική Βασιλάκου

μεταφράστρια

Να θέλεις και να σκέφτεσαι.

Κάθε πρωί ξυπνάω με μουσική, παίρνω τους φίλους μου, πίνουμε καφέ, ανταλλάσσουμε καθημερινότητες. Μετά κοιτάω τα μηνύματα και το Twitter. Φίλοι μου ζουν στην Ισπανία: στη Μαδρίτη, τη Χιχόν, τη Βαρκελώνη… Είναι όλοι καλά. Και επιστρέφω στη μετάφραση. Στην αρχή ζορίζομαι, μετά η ίδια η δυσκολία του κειμένου σε παρασύρει, βυθίζεσαι στις λέξεις και, πριν καλά καλά το καταλάβεις, βρίσκεσαι να δουλεύεις. Έτσι κάνω πάντα, προχωράω και σκέφτομαι… Βλέπω το τέλος· όταν τελειώσει η μετάφραση, όταν περάσει η πανδημία, αφού θα έχουμε αντισταθεί με όλες μας τις δυνάμεις (και είμαστε και σε καραντίνα!), τότε το Χρώμα του Καλοκαιριού θα είναι εκτυφλωτικό, όπως και η ζωή που συνεχίζεται…

Δάφνη Παπαδούδη

μεταφράστρια

Συμβουλές για εργασία από το σπίτι:

 • Λίστα εργασιών για μεγαλύτερη αποδοτικότητα: Για να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο και τον όγκο της δουλειάς, κάνουμε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου project και τις κατανέμουμε μέσα στην ημέρα/εβδομάδα.

 • Διαλείμματα ανά 2-3 ώρες: Όταν δουλεύουμε από το σπίτι σηκωνόμαστε πιο συχνά, επισκεπτόμαστε το ψυγείο, χαζεύουμε στο Διαδίκτυο κ.λπ. Για να μη χάνουμε άσκοπα χρόνο και για να χαλαρώνουμε πιο ουσιαστικά, μπορούμε να βάλουμε υπενθύμιση για να κάνουμε καθορισμένα διαλείμματα, με συγκεκριμένη διάρκεια.

 • «Τι θα έκανα αν δεν εργαζόμουν από το σπίτι;» Θέτοντας στον εαυτό μας το ερώτημα αυτό, ίσως βοηθηθούμε να καθορίσουμε επιπλέον ωφέλιμες συμπεριφορές που θέλουμε να έχουμε όταν εργαζόμαστε από το σπίτι.

Eυχόμαστε αυτό το διάστημα να κυλήσει γρήγορα και να επιστρέψουμε όλοι υγιείς στις ζωές μας. Ως τότε ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να βοηθήσουν να είμαστε όσο γίνεται πιο ήρεμοι, συγκροτημένοι και παραγωγικοί.

Με φιλικούς χαιρετισμούς #από_το_σπίτι μας!

Πηγή: klidarithmos.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…