Συμβουλές για επαγγελματικό προσανατολισμό νέων

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Έχετε άγχος γιατί δεν γνωρίζετε ακόμη προς τα πού να κατευθυνθείτε; Αισθάνεστε συνεχώς μετέωροι για την επαγγελματική πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε; Μην ανησυχείτε, γιατί υπάρχει τρόπος να αναζητήσετε βοήθεια.

Ένας πολύ γνωστός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε μία πιο καθαρή εικόνα του εαυτού σας και τον δυνατοτήτων σας και να απαλλαγείτε από άγχη και φοβίες, είναι η συμβουλή κάποιου ειδικού. Ναι, υπάρχουν σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για το τι σας αρέσει ή τι αγαπάτε.

Έπειτα, εκείνοι θα σας ενημερώσουν σχετικά με τα Πανεπιστήμια αλλά και τις ειδικότητες επαγγελμάτων που υπάρχουν και ανταποκρίνονται στο δικό σας Προφίλ υποψηφίου. Οι σύμβουλοι έχουν γνώσεις σε θέματα που αφορούν την ακαδημαϊκή μόρφωση, αλλά μπορούν να έρθουν και σε συζητήσεις για την επαγγελματική μετέπειτα σταδιοδρομία ενός ατόμου. Μπορούν να σε ενημερώσουν όχι μόνο για το τι ζητάνε και τι απαιτούν κάποιες σχολές, αλλά γνωρίζουν και για τους τομείς του εξωτερικού και είναι ενημερωμένοι για οτιδήποτε νέο μπορεί να υπάρχει στην εκπαίδευση. Το μόνο που καλείται να κάνει κάποιος είναι να πάει εκεί και να είναι ανοιχτός σε συζητήσεις, να μην διστάζει να κάνει όποιες ερωτήσεις μπορεί να έχει.

Πού θα τους βρείτε

Υπάρχουν Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τα οποία λειτουργούν σε όλες της περιοχές της χώρας, προκειμένου να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη μαθητών και νέων.

Στη διαδικτυακή σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα βρείτε διευθύνσεις για τα κέντρα συμβουλευτικής

http://www.eoppep.gr/teens/index.php/component/content/article?id=16

Τεστ προσωπικότητας για επαγγελματικό προσανατολισμό

Είναι πολύ βασικό στη ζωή μας να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν, γιατί με αυτό τον τρόπο κάνουμε τα πιο σωστά βήματα προκειμένου να κατευθυνθούμε προς την ευτυχία μας. Το επάγγελμά μας θα αποτελέσει ένα μεγάλο στάδιο της ζωής μας και στη δουλειά μας θα δίνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας.

Άλλωστε εάν κανείς κάνει κάτι που δεν του αρέσει, δεν μπορεί να είναι παραγωγικός και συνεπώς αποδοτικός. Τα ενδιαφέροντά μας και οι δραστηριότητές μας, είναι στοιχεία που συνθέτουν τον εαυτό μας επομένως εύκολα και μικρά τεστ μπορεί να μας αποκαλύψουν πολλά για εμάς. Όπως, επαγγέλματα στα οποία θα μπορούσαμε να διαπρέψουμε, αλλά και ειδικότητες τις οποίες δεν γνωρίζαμε. Στον τομέα της εκπαίδευσης συνεχώς εισάγονται νέες ειδικότητες καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Βασικό είναι και πως έπειτα από ανθρωπιστική προσέγγιση και μελέτη υπάρχουν και πολλά επαγγέλματα σχετικά νεοεισαχθέντα που αποσκοπούν σε οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να δώσει ο άνθρωπος στον συνάνθρωπο.

Τα τεστ θα τα βρείτε εδώ

Βασίζονται στους 6 τύπους προσωπικότητας του Holland

Πρακτικός

Ερευνητικός

Καλλιτεχνικός

Κοινωνικός

Επιχειρηματικός

Συμβατικός-Οργανωτικός

http://ideagenerator.sheridancollege.ca/Quiz.aspx

http://www.eoppep.gr/teens/index.php/tests http://paroutsas.jmc.gr/iqtest/orient2.htm

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.