Συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης ομαδοποιούνται σε σωματικά, ψυχολογικά και συμπεριφορικά.

Η ψυχολογική υγεία και συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται, με κυρίαρχα συμπτώματα το έντονο στρες, την ανία και το χαμηλό «ηθικό» αφενός και την χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση, την παραίτηση και τις συγκρούσεις αφετέρου.

Αυτή η ψυχική αστάθεια οδηγεί και σε σωματικά συμπτώματα, που αφορούν στις τυπικές εκδηλώσεις στρες και άγχους όπως: πονοκέφαλοι, γαστρεντερικά προβλήματα, δυσκολίες ύπνου, υπερένταση, σεξουαλική δυσλειτουργία, διαταραχές διατροφής και μυοσκελετικοί πόνοι.

Επιπλέον, πλήττεται η προσωπική και κοινωνική ζωή του εργαζόμενου, ο οποίος μεταφέρει τα προβλήματα του εργασιακού του περιβάλλοντος στην οικογένεια και στον κοινωνικό του περίγυρο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εντάσεις στις σχέσεις με τα άλλα άτομα και να μειώνεται το ενδιαφέρον για κοινωνικές συναναστροφές.

Το κλειδί για την καταπολέμηση της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι να αναγνωρίσει κανείς τα συμπτώματα και να τα θεραπεύσει πριν η συναισθηματική νέκρωση απλωθεί σε άλλες δραστηριότητες που απολαμβάνει ο άνθρωπος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη και αναγκαία η γνώση του εαυτού μας (αυτογνωσία). 

Ο ενθουσιασμός θα μας επιτρέψει να φέρουμε στην επιφάνεια τις κρυφές μας δυνατότητες και να τις χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρειάζεται, παράλληλα, να έχουμε αυτοπεποίθηση, δηλαδή εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας να πραγματοποιήσουμε τους στόχους και τους οραματισμούς μας. Λέγοντας, δε οραματισμό εννοούμε τη διαμόρφωση μιας ιδανικής προσωπικότητας που θα θέλαμε να είμαστε και να προσπαθήσουμε να την ακολουθήσουμε όσο πιο πιστά γίνεται.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημιουργικός οραματισμός: η τέχνη του να πραγματοποιείς τα όνειρά σου


Ανακαλύψτε, λοιπόν, τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυξήστε την πληροφόρηση γύρω από τα ενδιαφέροντα σας και η γνώση θα έλθει σχετικά εύκολα. Όταν κάνουμε κάτι με ενθουσιασμό, διευρύνουμε τον κύκλο των ενδιαφερόντων μας και πλουτίζουμε τις γνώσεις μας. Με αυτή την έννοια μπορούμε να κάνουμε εύκολη την εκπλήρωση και των πιο άχαρων και δύσκολων υποχρεώσεων μας. 

Θυμηθείτε ότι εσείς ο ίδιος διαμορφώνετε τον κόσμο σας. Ο κόσμος στον οποίο ζείτε είναι εκείνος που εσείς διαλέγετε να ζήσετε, οπότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε φυσικές μεθόδους, να βασιστείτε στις δικές σας δυνάμεις και να βρείτε καινούριο ενδιαφέρον στους ανθρώπους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος κύκλος σεμιναρίων Believe In You: «Αντιμετωπίζω τον αρνητισμό στη ζωή μου»


Όσον αφορά στη συναισθηματική ισορροπία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συναίσθημα είναι μια δύναμη που καθοδηγεί τη ζωή μας, όπως το πετρέλαιο που κινεί ένα αυτοκίνητο. Κανείς δεν έζησε ποτέ συνετά χωρίς τη βοήθεια της νόησης, αλλά και κανείς δεν έζησε ποτέ έντονα χωρίς τη βοήθεια των συναισθημάτων. Όμως, η έκρηξη των συναισθημάτων μας είναι ανεπιθύμητη και άχρηστη και πολλές φορές επικίνδυνη. Μας εμποδίζει να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να ενεργήσουμε με σύνεση.

Η έλλειψη αυτοκυριαρχίας οδηγεί τον άνθρωπο σε λαθεμένες αποφάσεις, κι όταν χάνουμε την ψυχραιμία μας χάνουμε τον εαυτό μας, που είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε. Χρειάζεται να γνωρίσουμε και να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας κι όχι να τα αποκλείσουμε, διότι το ενδιαφέρον για κάτι είναι συναισθηματική εμπειρία, που έχει τη δύναμη να μετατρέπει το άχαρο και δυσεκπλήρωτο καθήκον σε προσιτό και πολλές φορές ευχάριστο εγχείρημα. 

Ο ενδιάμεσος δρόμος είναι η καλύτερη επιλογή, δηλαδή ανάμεσα στην ολοκληρωτική απόκρυψη του συναισθηματικού μας κόσμου και στην ανεξέλεγκτη εκδήλωση των συναισθημάτων μας το καλύτερο είναι να πειθαρχούμε τα συναισθήματά μας, αλλά να μην τα εξοστρακίζουμε.

Η χρυσή τομή είναι να αποφασίζουμε για τα πράγματα και για τους στόχους που φιλοδοξούμε να πετύχουμε με γνώμονα τη λογική και να ριχνόμαστε στην πραγματοποίησή τους με όλο το απόθεμα των πλούσιων συναισθημάτων μας. Η καθαρή σκέψη και το καθαρό συναίσθημα είναι δύο σημαντικά στοιχεία για μια ολοκληρωμένη ζωή. Το πώς αισθανόμαστε επηρεάζει βαθιά τον χαρακτήρα μας. Για τον εξευγενισμό των συναισθημάτων μας είναι χρήσιμο να ακούμε καλή μουσική (κλασική κ.α), να διαβάζουμε όμορφα βιβλία, με ηρωικά κατορθώματα, φανταστικούς κόσμους που βοηθούν στο να αναπτύξουμε το θάρρος μας και την αγωνιστικότητάς μας, ηρεμούν την ψυχή και μας ταξιδεύουν. Μπορούμε να γεννήσουμε μέσα μας ένα συναίσθημα όταν πραγματικά το επιδιώκουμε.

Χρειάζεται να αγωνιστείτε μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις σας, για να βγείτε από αυτήν την κατάσταση. Τολμήστε πράγματα και ριχτείτε με αίσθημα περιπέτειας στους νέους στόχους που θα πρέπει να θέσετε, προκειμένου να αλλάξετε την υπάρχουσα κατάσταση. Όταν ρισκάρουμε ξεκινάνε τα ωραία της ζωής. Για όλα αυτά, όμως, χρειάζεται αποφασιστικότητα, την οποία θα την βρούμε μονάχα αν κοιτάξουμε μέσα μας. Η αγωνιστικότητα χρειάζεται ψυχή, χρειάζεται αφοσίωση στους ξεκάθαρους στόχους, που έχουμε θέσει και μεθοδευμένη δράση, για να τους πετύχουμε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι μάθαμε στο σεμινάριο του Believe in You “Διαχείριση Χρόνου”


Επίσης, ο έλεγχος και η διαχείριση του χρόνου μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει η σωματική άσκηση, η χαλάρωση που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ειδικές, ατομικές ασκήσεις, η μουσικοθεραπεία κ.α.

Τελειώνοντας, θα ήταν σημαντικό να προσθέσουμε ότι ο τρόπος του Είναι μας, ο οποίος είναι ενεργητικός, είναι αυτός που μας οδηγεί στην ανεξαρτησία και την πραγματική ελευθερία, μέσα σε όλα όσα κάνουμε (εργασία, διαπροσωπικές σχέσεις, αυτογνωσία κ.α.). Κι όταν μιλάμε για ενεργητικότητα δεν εννοούμε την εξωτερική δραστηριότητα, την απασχόληση, αλλά την εσωτερική δραστηριότητα, τη δημιουργική χρήση των δυνάμεών μας, των ικανοτήτων μας, του εσωτερικού πλούτου που διαθέτουμε ως ανθρώπινα πλάσματα.

psychosomaticmedicine.organew.grnea-acropoli-athens.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…