Συμπληρώματα διατροφής: Η “γρήγορη” λύση για βιταμίνες!
«Συμπληρώστε» τη διατροφή σας με βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία… με τη βοήθεια δισκίων που χαρίζουν την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό σας! Μέσα στο άγχος και το τρέξιμο της καθημερινότητας, πολλοί αδυνατούν να κρατήσουν μια υγιεινή διατροφή, με αποτέλεσμα να χρειάζονται «φυσικά» συμπληρώματα διατροφής.
Πρόκειται για κάψουλες, ταμπλέτες ή αναβράζοντα δισκία που πωλούνται σε φαρμακεία ή καταστήματα ειδών διατροφής και παράγονται με βάση τις πρώτες ύλες της φύσης π.χ. ψάρι ή γάλα. Ορισμένα βοηθούν στην αποφυγή της κόπωσης, μερικά στην ενέργεια των αθλητών και αρκετά στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του οργανισμού. Όμως, είναι αλήθεια ότι όλα τα συμπληρώματα διατροφής είναι ακίνδυνα για την υγεία και χωρίς παρενέργειες;
Οι 3 πιο δημοφιλείς κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής
Πολυβιταμίνες: Λαμβάνοντας καθημερινά πολυβιταμίνες, ο οργανισμός σας γεμίζει με μεταλλικά στοιχεία. Εάν η διατροφή σας είναι ανεπαρκής, δοκιμάστε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα με βάση την ηλικία και το φύλο σας. Η Ιατρική Σχολή του Harvard υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση πολυβιταμινών «βοηθά» την πλειοψηφία των ενηλίκων, διότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων νόσων. Ωστόσο, προσέξτε να αγοράζετε πολυβιταμίνες που έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ και πωλούνται σε φαρμακεία.
– Ασβέστιο: Πολλοί λαμβάνουν ασβέστιο από τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά υπάρχουν και μερικοί που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτοί οδηγούνται κυρίως στα συμπληρώματα ασβεστίου.
– Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Συνήθως, η διατροφή της πλειοψηφίας είναι γεμάτη από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με εξαίρεση, βέβαια, τους ηλικιωμένους που χρειάζονται περισσότερο Β-12. Ακόμα και εάν πίνουν χυμό πορτοκαλιού ή τρέφονται με πράσινα λαχανικά δυσκολεύονται στην απορρόφηση της βιταμίνης. Τουλάχιστον, σύμφωνα με το Colorado State University, η έλλειψη βιταμινών οδηγεί στους πόνους των αρθρώσεων, την αναιμία και την κακή υγεία του δέρματος.
– Βιταμίνη C: Είναι ειδική στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων, εάν λαμβάνεται με μέτρο (περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα). Πρόκειται για μια βιταμίνη που βρίσκεται κυρίως μέσα στα πορτοκάλια, τις πιπεριές, το μπρόκολο, την ντομάτα, τα ροδάκινα κ.α.
– Γλουταμίνη: Αποτελεί ένα από τα 20 αμινοξέα του οργανισμού και εντοπίζεται μέσα στο κρέας, το ψάρι, τα λαχανικά π.χ. μαϊντανό και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το συμπλήρωμα γλουταμίνης χρησιμοποιείται κυρίως από τους αθλητές μετά από τραυματισμό, καθώς συμβάλλει στο μεταβολισμό του μυϊκού ιστού. Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την κατανάλωσή του.
– Βιταμίνη D: Περίπου 1.000 IUs βιταμίνης την ημέρα θεωρείται η κατάλληλη «ποσότητα» για τους ενήλικες. Πείτε «ναι», είτε στην καθημερινή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, είτε στην ασφαλή έκθεση στον ήλιο. Παράλληλα, φροντίστε να τρέφεστε με εμπλουτισμένο γάλα, δημητριακά, σολομό και τόνο.
Αθλητικά Συμπληρώματα: Βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των συμπληρωμάτων διατροφής και πωλούνται σε μορφή σκόνης, που διαλύεται στο νερό ή το γάλα, ή σε μορφή χαπιών. Διαθέτουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, κρεατίνης και αμινοξέων που βοηθούν στο «χτίσιμο» των μυών, την έξτρα ενέργεια και την αντοχή. Συνήθως, λαμβάνονται μετά από προπόνηση τις ημέρες που οι αθλητές δεν έχουν χρόνο να λάβουν ένα υγιεινό γεύμα με κρέας ή όσπρια. Βέβαια, δεν πρέπει να συγχέονται με τα αναβολικά στεροειδή, αφού λειτουργούν και παρασκευάζονται με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί παρενέργειες, ειδικά όσον αφορά τα σκευάσματα χωρίς αριθμό πιστοποίησης ή αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΕΟΦ.
«Περισσότερες από 100 μελέτες αναφέρουν ότι το συμπλήρωμα κρεατίνης αποκαθιστά τα μυϊκά κύτταρα των αθλητών που κάνουν σκληρές προπονήσεις, όπως είναι το τρέξιμο ή η άρση βαρών. Δεν αποτελεί ένα σκεύασμα για όσους έχουν τη γυμναστική ως χόμπι», εξηγεί ο Kris Clark, διευθυντής στο Penn State University που συμβουλεύει την προσεκτική αγορά των αθλητικών συμπληρωμάτων.
Λιποδιαλύτες: Πρόκειται για συμπληρώματα με φυσικές και χημικές ουσίες που βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού, ώστε να σας «κοπεί» η όρεξη. Βοηθούν κυρίως, εάν ο καταναλωτής τα συνδυάσει με μια σωστή διατροφή και αεροβική γυμναστική, ώστε να επιτευχθεί η λιποδιάλυση μέσω της καφεΐνης των συμπληρωμάτων. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι αϋπνίες. Μερικά από τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής είναι τα εξής: Cellusite TWO-A-DAY με φυτά που «μάχονται» την κυτταρίτιδα και το Βenestet resize formula της Bennett που οδηγεί στην απώλεια βάρους.
4 οφέλη των «φυσικών» συμπληρωμάτων στο σώμα
Βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία στους ασθενείς με Alzheimer
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Miller School of Medicine του Μαϊάμι απέδειξε ότι τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι η αλόη βέρα, βελτιώνουν τη μνήμη και τον εγκέφαλο των ασθενών με Alzheimer. Χαρακτηριστικό παραδείγματα ήταν η 70χρονη Rina Torres που σταδιακά είχε χάσει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της και να επικοινωνεί τις ανάγκες της. Μετά από έξι μήνες από τη λήψη του συμπληρώματος, ήταν ικανή να ζητά νερό όταν διψούσε, να αναγνωρίζει το γιό της και να κάνει μπάνιο χωρίς βοήθεια.
Πιο συγκεκριμένα, το 46% των ασθενών της έρευνας παρουσίασαν βελτίωση στη γνωστική λειτουργία τους, ενώ το 23% τη διατήρησε στα ίδια επίπεδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συμμετέχοντες λάμβαναν τέσσερα κουταλάκια του γλυκού Αλόη Βέρα την ημέρα για μια περίοδο 12 μηνών, σταματώντας έτσι την επιδείνωση του εγκεφάλου στους ασθενείς. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι μελέτη πάνω σε 3.000 ηλικιωμένους Ιάπωνες και Αμερικάνους στη Χαβάη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμινών C και E καταπολεμούν την άνοια των ενηλίκων άνω των 50 ετών.
«Περίπου 5 εκατ. Αμερικάνοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Η Αλόη Βέρα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε θέματα υγείας του δέρματος, καθώς περιέχει συστατικά που ενεργοποιούν τα βλαστικά κύτταρα και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα διατροφής μετριάζουν τις επιπτώσεις της νόσου που θεωρείται η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ», εξηγεί ο John E. Lewis, επικεφαλής της μελέτης.
Γεμίζουν το σώμα με βιταμίνες και μέταλλα
Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής σε μορφή δισκίων, κάψουλων ή σκόνης περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που μπορούν να καλύψουν τα «κενά» της διατροφής σας. Ωστόσο, έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν την υγιεινή διατροφή και «όχι» για να αντικαταστήσουν τα θρεπτικά τρόφιμα ή να λαμβάνονται χωρίς μέτρο! Απλά μπορούν να εξασφαλίσουν, ότι θα λαμβάνετε επαρκή θρεπτικά στοιχεία, ειδικά εάν ανήκετε στις παρακάτω ομάδες: έγκυες γυναίκες, μητέρες που θηλάζουν, χορτοφάγοι, άτομα με αλλεργίες, ηλικιωμένοι, ασθενείς με καρκίνο, πρόβλημα στα νεφρά, την καρδιά ή τα οστά.
«Τα συμπληρώματα διατροφής θα ενισχύσουν τις ελλείψεις της διατροφής σας, αλλά δεν πρέπει ποτέ μια χούφτα βιταμίνες ή μέταλλα να πάρουν τη θέση του μεσημεριανού σας. Οι τροφές περιέχουν επιπλέον φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καλά λίπη, δηλαδή μια σειρά από θρεπτικές ουσίες», αναφέρει ο David Grotto, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας.
Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και της οστεοπόρωσης
Μερικά από τα διατροφικά συμπληρώματα είναι ικανά να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, ειδικά αυτά που περιέχουν βιταμίνη Α, C και E, καθώς λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα. «Δουλειά» των τελευταίων είναι να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τις χημικές ουσίες που προκαλούν βλάβες στο εσωτερικό των κυττάρων. Έτσι, εάν καταναλώνονται με μέτρο ίσως αποδειχθούν ευεργετικά για την υγεία σας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η βιταμίνη Ε βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου, ενώ η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Παράλληλα, από αυτά επωφελούνται και όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση, αφού λαμβάνουν έξτρα ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D.
Προστατεύουν από τον καταρράκτη και τα εμφράγματα
Το National Eye Institute ανακάλυψε μέσα από έρευνα σε 500 γυναίκες – περίπου 50 ετών – ότι όσοι καταναλώνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είναι λιγότερο πιθανό να κινδυνεύσουν από καταρράκτη. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 60% για όσους λένε «ναι» στο συμπλήρωμα Ε και C για περισσότερα από 10 χρόνια. Ταυτόχρονα, τα συμπληρώματα ωμέγα-3, ουσίας -που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια- μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Oregon. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνα του Chicago Western Electric που αναφέρει ότι όσοι τρώνε 35 γρ. ψάρι ημερησίως ελαχιστοποιούν την πιθανότητα εμφράγματος κατά 40%.
* Πριν οδηγηθείτε στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, καθώς ακόμα και η «φυσική» μορφή τους δεν είναι ασφαλής για όλους. Έτσι, θα αποφευχθούν οι αρνητικές παρενέργειες.
__________________________________________________________________
Το to-pharmakeio.gr απαρτίζεται από ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο του φαρμακείου για αρκετές δεκαετίες. Με σεβασμό και γνώση των αναγκών του πελάτη προσπαθούμε να σας προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Σας προσφέρουμε δωρεάν έξοδα αποστολής και αντικαταβολής εντός του δικτύου διανομής μας ανεξαρτήτου ποσού παραγγελίας. Μπορείτε να δώσετε τηλεφωνική παραγγελία στο 211.1821.357 & 211.1821.358 ή εναλλακτικά στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.